You are currently viewing Kutya örökbefogadás menhelyről, készülj fel

Kutya örökbefogadás menhelyről, készülj fel

A kutya örökbefogadás olyan mintha a 30-as éveidben találnád meg az életed párját. A korábban megélt jó és rossz tapasztalatok benned élnek és nagyon könnyen előjönnek, de sok munkával van lehetőség az összehangolódásra. Hát a kutya örökbefogadása esetében is ugyanez a helyzet. Neked már volt kutyád, a kutyádnak már volt legalább egy gazdája, és ahhoz hogy most nálad legyen előtte egy kis vagyy esetleg hosszabb időt töltött a menhelyen vagy az ideiglenes gazdájánál. Ők azok, akik kellő szakértelemmel és odafigyeléssel a „szétesett” kutyák darabkáit összeragasztják és egyben tartják. Megerősítik a kutyát testileg és lelkileg, ahhoz hogy a második esélyét megkapja tőled.

 

Új kezdet az örökbefogadott kutyával

Az időszak, amibe belevágsz – nem fogok hazudni – izgalmas, szórakoztató, bizonytalan és felkavaró egyszerre! A hullámvasút elindul és te meg a kutyád utasok vagytok. Lesznek pillanatok, amikor azt szeretnéd mondani: „Kiszállok”, de NE tedd. Ez a túlélő készlet segít, hogy megtaláljátok azt a bizonyos sárgatéglás utat, még a nehézségek ellenére is, ami az utatokat kiséri.
A kutya – lehet fiatal, idős, nagy, magas, rövid vagy hosszú szőrű, félős, esetleg ugatós vagy reaktív – egy ajándék az élettől. Egy társ aki úgy szeret ahogyan vagy, és cserébe nem kér semmit. Szeresd te is olyannak amilyen! Abban a pillanatban, hogy elhozod a menhelyről/ideiglenes gazdától, te leszel a számára az aki megóvja, figyel rá és neveli. Kialakítod a közös életeteket, játszol vele, sétáltok, kirándultok és együtt nézitek a kedvenc filemdet a kandalló mellett, miközben a forralt bort iszogatod.

A kutya társ, de nem ember

A kutyák nem emberek, de igazán igyekeznek hogy meghallgassanak amikor beszélsz hozzájuk, vagy odalépjenek, és az öledbe tegyék a fejüket, amikor sírsz. Ez igazán szépen hangzik, de nem minden kutya ilyen. Az én örökbefogadott weimári vizsglám ha elmondom neki, hogy mi bánt inkább magamra hagy, ha sírok, akkor ugat, de közben a változtatja a hangját és fomálja a száját, mintha azt mondaná: „Ne szórakozz már, élj a pillanatnak és menjünk már sétálni!” Szóval minden gazda és minden kutya egyedi, így az útjuk is egyedi. Ez a kalandos utazás csak akkor lehet sikeres, ha élvezed minden percét, amihez szükséged lesz egy csipet szarkazmusra, türelemre és még több türelemre. Erre készülj már az kutya örökbefogadás előtt.

Túlélő készlet friss kutya örökbefogadóknak

Az örökbe fogadott kutyád számára – jobb esetben te vagy a harmadik és egyben az utolsó hely, ahol otthonra lel. Minden kutya másképpen kezeli az első pár napot. Van olyan mentett kutya aki, az első néhány napjában egy nagyon mély álomba merülve alszik az új otthonában, az új fekhelyén, de vannak olyan mentett kutyák, akikben a félelem és a szorongás annyira erősen dolgozik, hogy képtelenek lefeküdni és állva próbálnak szenderegni egy keveset. Bármilyen típusú is a kutyád, ADJ NEKI IDŐT! Maradj vele és aludjatok egy szobában. Ezzel tudsz ilyenkor a legtöbbet adni neki. Jelzed, hogy te támogatod és ott vagy vele. A kutya örökbefogadás után a kutyádnak elsősorban erre van szüksége.

Első hetek az örökbefogadott kutyával

Az első pár hét akár eseménytelennek is tűnhet, de használd ki ezt az időszakot is az ismerkedésre és a közös időtöltésre, hogy amint a kutyád kezdi otthonosan érezni magát, akkor már meg legyen a szükséges kapcsolatotok arra, hogy a nehézségekkel szembe tudjatok nézni. NE FELEDD, minden szakasz egy lehetőség neked és a kutyádnak is a tanulásra és fejlődésre.

Ezekben a hetekben biztosíts az örökbefogadott kutyádnak stresszmentes, biztonságos és barátságos környezetet. FIGYELD a kutyádat. VEZESS NAPLÓT, ami segít feltárni a kutyád szokásait és a személyiségét (evés, alvás, nyalakodás, rágcsálás, társasági élet ember/állat egyaránt, bevédés, játék-szokások). JEGYZETELD fel a kutyád számára stresszt, bizonytalanságot okozó tényezőket.

Ezek azért fontosak, mert segítik a hatékony tanulást és tanítást, amihez a stressz szintnek optimálisnak kell lenni. Illetve ha szakemberre van szükséged, akkor a jegyzeteid segítségével a legjobb szakembert tudod kiválasztani és így a leghatékonyabb megoldásokat kapod.

Kutya nevelés alapelvei

7 alapszabály az örökbefogadott kutyák neveléséhez, kutya örökbefogadás után

Egy nagyon bonyolult világban élünk, ahol az emberek is nehezen értik meg egymást és a folyamatosan változó környezetet, elvárásokat. Előfordul, hogy nehezebben vesszük fel az élet ritmusát, folyamatosan a fülünkbe cseng „újratervezés” „újratervezés”…de, annyi biztos, hogy a kutyáddal való kapcsolatban mindig meg lesz a napirend, amit betartotok, a kölcsönös tisztelet. Ennek érdekében a következő 7 alapszabályt tartsd szem előtt (röviden később olvashatod) és zökkenőmentesen tudtok majd együtt haladni a közös utatokon elkerülve a felesleges bukásokat és lelkiismeretfurdalást.

  1. Alakíts ki szoros köteléket a kutyáddal. A szoros kötelék kialakításának alapja a kutya személyiségének megismerése. Minél jobban ismered a kutyád személyiségét, annál könnyeben fogod tudni kezelni és motiválni. A személyiség megismerése egy részről nem bonyolult, egyszerűen csak meg kell figyelned a kutyádat, így kiderül, hogy milyen a temperamentuma, mit szeret és mit nem. Ezzel megalapozod, hogy a közösen töltött idő minőségileg tökéletes legyen.
  2. Motiválás – A második alapelv az elsőre épül. Amikor ismered a kutyád meg tudod találni a megfelelő motivációt a számára. Lehet ez akár étel, játék, simogatás de a dicséret is. Kezdetben azzal tudod a mentett kutyád bátorítani, ha minden elfogadható viselkedést jutalmazol egy falattal/dicsérettel.
  3. Szabályok kialakítása – Minden családnak megvannak a saját szokásai, amihez a kutyának alkalmazkodnia kell. De azt tudnod kell, hogy a kutyák ezeket a szabályokat és semmilyen az otthonodban érvényes elvárásokat nem ismernek, amikor belépnek az ajtón. De a mentett kutyád már bizonyos szabályokat ismer, de nem biztos, hogy ezek egyeznek a te szabályaiddal. Türelmesen tanítsd meg neki a számodra 4-5 legfontosabb szabályt, amit minden körülmény között következetes be tudsz tartani! Milyen szabály jöhet itt szóba: melyik szobába lehet bemenni, a kanapéra/ágyra fel lehet menni, étkezéskor hol lehet a kutya … stb.
  4. Következetesség – A következetesség jelenti azt hogy a kutya viselkedésére te mindig ugyanúgy reagálsz – jutalmazol vagy tiltasz -, és azt is hogy a család minden tagja ugyanígy tesz. A következetesség segít egy keretet adni a kutyádnak a családban. A kutya fekete – fehéren látja a szabályokat, nehezen kezeli, ha valamit néha lehet, de néha nem. Fontos, hogy tiltás helyett előbb tanítsd meg, hogy te mit vársz tőle. Ha valamiről le van tiltva a kutya, akkor soha ne tegyél kivételt! A következetesség egy nehéz emberi feladat, de érdemes, mert meghozza az eredményt.
  5. Kutyád környezetének szoros kontrolálása – a kezdeti időszakban nem szabad a kutyádat felügyelet nélkül hagyni, nem ismeri a területet, a lakásodat, a szabályaidat.Ilyenkor érdemes egy olyan területet kialakítani a számára, ahol szem előtt van. Fontos, hogy ebben a környezetben a kutyád sikert érjen el – ne hagyd elől az ételt, vagy a kedvenc cipődet. Teljesen felesleges kudarcot átélni, jobb, ha siker övezi a kezdeti napjaitokat.
  6. Tanítás –A kutya oktatása szerintem a legjobban a legózáshoz hasonlít. Kis apró darabokból építjük fel az egészet. Minden egyes darabnak lényeges feladata van az egészben. Tanítás során figyelned kell a megfelelő motiválásra, a következetességre, a kapcsolat további építésére. De a mentett kutyád egy csomaggal érkezik, olyan darabkákkal, amiket már megtanult, de vajon hogyan? Az a tapasztalatom, hogy újra megtanítani a szükséges alap viselkedéseket mindig nagyon jó kezdeti lépés, mert a közös tanulás alatt te is és a kutyád is tanul.
    Ahogyan látod az alapszabályok külön-külön és együtt is kell működni.
  7. Kutya szocializáció – A kutyádnak meg kell tanítanod hogyan viselkedjen más emberekkel, más kutyákkal illetve különböző számára idegen környezetekben és idegen tárgyakkal. De ezt a mentett kutyáddal csak akkor tudod elkezdni, ha már kettőtök között kialakulóban van egy bizalmon alapuló kapcsolat és megtaláltátok a közös kommunikációt. Tehát az első pár napot mindenképpen az ismerkedéssel töltsd. Érdemes sokat játszani együtt, akár játékkal vagy a nélkül, ha ez utóbbit választod, akkor ezt úgy képzeld mintha a barátoddal a kávézóban chit-chatalnél – nagyon leegyszerűsítve. Igazán a kutyáknál van egy nagyon rövid idő, amikor szocializálni lehet őket kölyökkorban, DE ez nem jelenti, hogy tanítással nem tudod hozzászoktatni a szomszédhoz, vagy a biciklisekhez. Igaz ami igaz hosszabb és rögösebb út, de aki mentett kutyát választ maga mellé annak nyitottnak kell lennie a kihívásokra.

Milyen elvárásaid legyenek az örökbefogadott kutyával szemben?

Az elvárásoknak mindig reálisnak kell lenniük. Igazán csak azt várhatod el, amit már megtanítottál. Lehet, hogy az örökbefogadott kutyád már rengeteg viselkedést megtanult korábbi életében vagy a menhelyen/ideiglenes gazdánál, akkor ezeket mindenképpen ismételjétek át néhányszor, hogy a tanulás során is sikerek érjenek, de elvárásod csak azokkal a viselkedéssel legyenek, amiket a kutyád már 100%-an megtanult!

Szeparációs szorongás

Nem érdemes azzal áltatnod magad, hogy ha a kutyád egyedül hagyod otthon, akkor nem fog unalmában esetleg kíváncsiságában rongálni, vokalizálni. A kutyának is meg kell tanítani, hogy hogyan tudja magát egyedül elfoglalni, anélkül hogy bosszúságot okozna. Érdemes elolvasnod a kutya szobakenelbe szoktatása cikket is. Ha az ismerkedős első hét után sikerül megtalálnod a megfelelő fizikai tevékenységet a kutyádnak meg persze magadnak – fontos, hogy mind a ketten szeressétek ezt – és eközben megkezded az otthoni napi 5-10 perces tréningeket, akkor mind fizikailag és szellemileg le tudod fárasztani a kutyádat. Ne felejtsd fáradt kutya jó kutya! Ez jó állapot lehet ahhoz, hogy elkezd a kutyádat egyedül hagyni.

Nagyon kis lépésekben haladj és minden információt írj le – tudom, most arra gondolhatsz, hogy te nem akarsz regényt írni, de bízz bennem ezeknek az információknak még nagyon fogsz örülni. Ilyen lépések lehetnek: (1) elkezdesz készülődni, mintha elindulnál, (2) sminkelsz, (3) kulcsot csörgetsz, (4) kilépsz az ajtón….leviszed a szemetet…egyre több időt töltesz távol. Érdemes egyébként nem csak regényt, de kisfilmet is készíteni a kutyádról. Hogy miért? Na nem a Golden Globes -ra kell menned vele, de ha esetleg szükséged van trénerre, sokkal könnyebben találod majd meg a megfelelőt.

Hogyan készülj fel az örökbefogadott kutyád érkezésére?

Érdemes előre felkészülni a kutya érkezésére a kutya örökbefogadás előtt, hogy SIKER övezze a napjaitokat. Mivel még nem ismeritek egymást pakolj el mindent, amit nem szeretnél ha szétrágna a jövevény. Ne hagyj elől ételt sem. Tudod a legjobban nevelt kutya is lelophatja a falatot az asztalról – „Helyzet szüli a tolvajt”, ahogyan én azt sokszor hallottam a suliba. Szóval a cél, hogy „egymásra hangolódjatok”, ahelyett, hogy folyton a „NEM” szót hallja a kutyád és így akár azt hiheti, hogy új nevet kapott tőled. Furán hangozhat, de a tanulási folyamatba épített frusztráció felesleges és csak munkával kiszedhető a kutyából.

Két kutya összeszoktatása kutya örökbefogadás után

Ha már van egy kutyád, akkor mindenképpen nézd át vele az alap viselkedéseket, a boxban/helyén pihenést. Megint jövök a regénnyel, de hogy milyen napirendet tartotok. Így könnyebb beleillesztened a mentett kutyádat. Legyen legalább három fekvőhely, ami szeparáltan van attól a helytől ahol az élet zajlik, de mégis közel ahhoz.

Ha szeretnéd bemutatni az kutyádat a családodnak, barátaidnak, akkor akármennyire praktikusnak hangzik, hogy szervezel egy „welcome” bulit, jobban jársz, ha fokozatosan ismerteted meg ezekkel az emberekkel. Nálam lakott egy ideiglenes 3 hónapig. A szüleimmel minden héten találkozunk és amikor hazahoztam a kutyát éppen nálunk voltak. Minden úgy tűnt rendben van, egyszer csak befeszült a kutyám amint megláttam az édesapám. Innentől kezdve hetente azzal foglalkoztunk, hogy megbarátkozzanak. Nem volt egyszerű, de kellő távolság és környezetgazdagítás segítségével – mindig egyre közelebb ültek egymáshoz – pár héten belül a legjobb barátok lettek.

Nem szabad elfelejteni, hogy az örökbe fogadott kutyád csomaggal érkezik, amibe nem tudod hogy mi van és hogy milyen esemény ember, kinézet vagy illat mit vált ki belőle. A kutya örökbefogadás ezzel jár.

Hogyan kommunikál a kutyád?

A kutyák testjelekkel és hangok kiadásával tudnak kommunikálni. Minden egyes fülmozdításnak, vakkantásnak jelentése van. Ahogyan ő megtanulja a testbeszédedet, úgy te is megtanulhatod az ő jelzését. Az én kedvenc testbeszédes könyvemet Lili Chin írta és illusztrálta, melyből te is elkezdheted tanulni a jeleket és a jelentésüket.

Kutyák testbeszéde

Tanítás, de hogyan érdemes elkezdeni

Ahhoz, hogy a kutyádat gyorsan és sikeresen tanítsd szükséged lesz jutalomfalatra/megfelelő motivációra és jól megtervezett tréning tervre. Mindenképpen azzal kezded a tanítást, hogy eldöntöd, hogyan szeretnél tanítani. Mire is gondolok? Tanítani sokféleképpen lehet. Azt gondolom, hogy akkor tudtok a legsikeresebben haladni a közös úton, ha te önazonos tudsz maradni a használt technikákkal és a kutyád jóléte sem sérül a közös munka során. A kutya örökbefogadás után ez is fontos.

Ha valamilyen viselkedés megfelelő neked, amit a korábbi életéből mutat a kutyád, akkor azt jutalmazd. Minél többet jutalmazod azt a viselkedést, annál többet fogod látni a kutyádtól. A jutalomfalat, olyan mint a pénz, a kutya pedig a bankbetét, ez azt jelenti, hogy minél több jutalmat kap az adott viselkedésre, annál sűrűbben fogja megismételni.
Azonban, ha valami nem tetszik, akkor tanítsd meg arra, hogy te hogyan szeretnéd, hogy ilyen esetben hogyan viselkedjen, ahelyett hogy a „NEM” a mantráddá válna, a kutya pedig tévesen a nevének gondolná.

A kutya az ébren töltött idejében folyamatosan figyel és tanul. Tehát mindig van elsődleges tréning, amikor te rakod össze a kívánt viselkedéseket, amiket tanítani szeretnél, és van a másodlagos tréning, amit általában nem tervezett, csak bekövetkezik, mert az élet már csak ilyen. Ezekre érdemes felkészülni, hogy mindig legyen nálad jutalomfalat/játék.

Kutyát tanítani úgy érdemes, hogy sikeretek legyen. Szeretem, ha a tanításba nincsen beépítve a frusztráció, büntetés és a hibázás. Ez szerintem azért fontos, mert magabiztosságot ad mind a kettőtöknek. Ha kíváncsi vagy erre a tanítási módra, akkor nézd meg a kutya viselkedési láncok blogbejegyzésem. A megfelelő tanításhoz szükséged lesz egy jelölő szóra vagy klikkerre. Ennek a segítségével tudod majd jelezni a kutyának, hogy mikor hajtotta végre megfelelően a feladatot – akár egy pillanatfelvétel.

Mivel kezd a kutya tanítását a kutya örökbefogadás után?

  1. Kövess: ez egy nagyon egyszerű játék, ahol jutalomfalat van a kezedbe, amit megmutatsz a kutyádnak, majd előszőr hátrálsz egy lépést és jutalmazod a kutyád ahogy követ. Majd növelheted a lépések számát és változtathatod az irányt, de ha a kutyád követ akkor mindig jutalmazd is.
  2. Kövess és lépj fel egy akadályra: ez a játék nagyon hasonlít az előző játékhoz, csak most úgy állj meg, hogy az akadály előtted van, amire fellép a kutyád. Ha ez nem megy ne aggódj, jutalmazd az akadály felett és szépen lassan fel fog lépni.
  3. Kopogtató harkály játék: ez egy bizalmat építő sablon játék, melyben a földre helyezel egy – egy jutalmat, majd amikor már nem helyezed a földre a kutyád rád néz. Ekkor jutalmazd és ismételd a játékot. – ez segíthet megtanulni a nevét, a rád figyelést (szemkontaktus), felfedezni a környezetet úgy hogy közben kontrollod van a kutyádra.
  4. Szőnyeg tréning: már lehet, hogy a menhelyen/ideiglenes gazdánál megtanulta, akkor használd. Ennek a tanítására többféle technika van már. A legegyszerűbb, ha jutalmazod a két lába között, amikor magától pihen.
  5. Nyakörv megfogása: (1) kezd el közelíteni a kezed a nyakörvhöz, ha nem mozdul a kutya akkor jutalmazz, (2) érintsd meg a nyakörvet – passzív a kutya jutalmazz, (3) fogd meg a nyakörvet – kutya nem mozdul ismét jutalmazz, (4) kicsit rángass a nyakörvön – ismét akkor jutalmazz amikor a kutya passzív
  6. Pórázon sétálás alapozása (laza pórázon sétálás bizalmat és sok türelmet igénylő feladat), de ha kis darabokban megtanítod a számodra fontos viselkedéseket, akkor sétálás során kommunikációval irányíthatod a kutyádat. Nekem ezek: „gyere megyünk”, hagyd”, „fordulunk” vagy a póráz megfeszülése = figyelj rám/gyere vissza.
  7. Alap pozíciók (ül, áll, fekszik): előfordulhat, hogy a kutyád kezdetben nem fekszik le, ehhez a korábbi traumáiból kifolyólag bizalomra van szüksége, de ha használod a korábbi cikkemben található Loopy tréning technikát, akkor nagyon gyorsan fogsz haladni.
  8. Helyben maradás: Ennek a tanítása három pilléren alapszik: tartam (idő), táv, tényező. Mindig figyelj, hogy egyszerre csak egy pilléren dolgozz. Érdemes a tartammal kezdeni. Vezesd a kutyádat a megfelelő pozícióba és számolj 2-ig. Ha kutya nem mozdul, akkor kérje egy kézérintést és jutalmazd meg a kutyádat. Ha kimozdul a helyéről, akkor egy falattal vezesd vissza. A második pillérre akkor térhetsz át, ha már kellő időtartamig helyben marad, mert ugye ilyenkor csak 1-et lépsz el tőle és vissza, majd kézérintés és jutalom. Szerintem azért fontos, a kézérintés ennél a feladatnál, mert egy statikus viselkedést egy dinamikus viselkedés fogja majd követni. De ez nem egyezik meg azzal, hogy a kutya helyben vár és távolról adsz neki feladatot (pl, behívás).

Kutya egészség, betegség, kozmetika a kutya örökbefogadás után

A kutya egészsége és komfort érzete is a te kezedben van. Ha odafigyelsz rá és rendszeresen viszed orvoshoz, akkor az oltásai és a chip-je rendben lesznek. Az örökbefogadás része, hogy a kutyádat ivartalanítani kell. Ezt szerződésben írod alá. Érdemes képbe kerülnöd a legáltalánosabb egészségügyi problémákkal, például a kutya bűzmirigy kezelése témával.

Fontos, hogy a kutyád jó kapcsolatban legyen az állatorvossal. Ha van lehetőséged, akkor többször menjetek el az állatorvoshoz csak tréningezni – persze ehhez jó fej állatorvosra van szükséged. Ilyenkor rengeteg a kutyád számára nagy értékű jutalomfalatot vigyél magaddal. Ha az élet úgy hozza, hogy nincsen erre lehetőséged, mert azonnal menned kell vele az állatorvoshoz vagy a kozmetikába, akkor igyekezz olyan megoldásokat találni, amivel nem traumatizálod a kutyádat, de megoldod az adott helyzetet. Használhatsz ilyen esetben szájkosarat, az már csak még nagyobb segítség a kutyádnak, ha sikerül megkezdened a hozzászoktatást.

A szépészeti tevékenységek, mint fésülés, fültisztítás, körömvágás újabb tanulási lehetőség, amit meg tudtok tanulni. Rengeteg jutaom és játék segít, hogy ne kényszer legyen ezeknek az elvégzése. Nálam minden második héten következik be a fül tisztítás, körömvágás. Igyekszem ezeket úgy időzíteni, hogy már kellően elfáradt a kutyám a játékban. Utána előveszem a szettem és a jutalomfalatot, és már bele is kezdünk a folyamatba.

Néhány hasznos kutya örökbefogadás tipp

  1. A bizalom és a kapcsolatépítés fontos része a közös jövőtöknek. Szánj időt a kutyádra és a közös időtöltésekre.
  2. Ne szaladj előre a tanításban a kutyádnak nem kell azonnal engedelmesnek lenni, koncentrálj a kapcsolat építésre és csak ezt követően a tanításra.
  3. Keresd meg a megfelelő motivációt a kutyádnak és saját magadnak is.
  4. Az örökbefogadott kutyánál a HÁROM az aranyszabály – első HÁROM nap kritikus, első HÁROM hét elkezdetek ismerkedni, de már nem csak a felszínen, Első HÁROM hónap a stressz csökken és meglátod a kutyád „igazi” arcát.
  5. Minden nap mutass valami újat a kutyádnak – környezet, emberek, más kutyák, más állatok (macska, mókus…).
  6. HAT-KILENC hónapra van szükség, hogy a kutyád megszokja nálad. Haladj az ő tempójában és légy türelmes.
  7. Ne feledd, nincsen lift, csak lépcsőről-lépcsőre tudsz haladni és persze néha vissza kell lépned a siker érdekében.
  8. Kerüld a konfliktusokat a kiabálást, teljesen feleslegesek. Előbb taníts és utána legyen elvárásod.
  9. A kutyád a tükröd – ha te stresszes vagy a kutyád is, és az összes érzésed átmegy rá. Az önismeret nagyon fontos, ha kutyával szeretnél együtt élni.
  10. Mindenképpen rakj a kutyádra egy bilétát, ami az esetlege szökés esetén segíthet megtalálni (név, telefonszám bőven elegendő)
  11. Megfelelően tápláld és mozgasd le fizikailag a kutyád. Szánj minden nap 5-10 percet a kutyád tanítására. A kutyák nagyon jó tanulók.
  12. Keress magadnak és a kutyádnak egy coach-ot/trénert, aki ha minden rendben van, akkor is támogatni tud.
  13. Keress kutya barátokat a kutyádnak.
  14. Találd meg a közös sportot, amit mind a ketten szívesen csináltok.

Jó tréninget és pompás közös pillanatokat!