You are currently viewing Ettől működik garantáltan a klikker a kölyökkutyáknál

Ettől működik garantáltan a klikker a kölyökkutyáknál

Minden a deflinekkel kezdődött. Az 1990-es években három viselkedéskutató kidolgozott egy nagyon hatékony módszert arra, hogyan lehet a tengeri emlősöket – elsősorban deflineket – tanítani. Megalkottak egy jellegzetes hangot kiadó eszközt, amit klikkernek neveztek el. A korábbi fájdalomra és félelemre, megfélelemlítésere alapuló oktatást felváltotta az új módszer, ami szép lassan kezdett átszivárogni a kutya kiképzésbe is. Tudományos kísérletek bizonyították, hogy a pozitív megerősítéssel történő képzés sokkal hatékonyabban ér el eredményeket, és közben a gazda és a kutya kapcsolata is fejlődik. Hamarosan azt is elmesélem, hogyan fulladt teljes katasztrófába az én első klikkeres próbálkozásom…

 

 

Mi az a kutya klikker?

A klikker nem más, mint egy „klikk” hangot adó kis eszköz, ami általában egy műanyag borításból és benne egy apró fémlapból áll. A műanyag borításba egy rugós gomb van beépítve, ezzel lehet „átkattintani” a fémlapot, ami közben jellegzetes hangot ad ki. Ezzel a hanggal jutalmazod a kutyádat az oktatás során, ha neked tetsző visekedést mutat be. Úgy tudod a legjobban elképzelni, mintha egy fényképet készítenél a kutyádról a megfelelő pillanaban. Ennél a tanítási módnál a klikk hang helyettesíti a dícsérő szót, amit következetesen használsz arra, hogy jelezd a kutyádnak a megfelelő viselkedést. A klikker ára egyébként 1500 Ft és 3000 Ft között van.

Minek a kutya klikker, nem elég ha megdícsérem?

A klikk hang egy rövid különálló, egyedi hang, amely nem összetéveszthető más hangokkal a kutyád számára. A kikker klikk hangja semleges, nem közvetít fusztráltságot, dühöt, sem semmilyen más érzelmet. Így tudod biztosítani a kutyád számára a dicséret állandóságát, ami a tanulás alatt fontos a kutyád számára. A klikker tréning másik előnye az időzítés. Mire kimondod a dicsérő szót, addigra a kutyád már valószínűleg mást csinál, helyzetet vált, vagy nem abban a tökéletes pozícióban van, amit meg akarsz tanítani neki – például egyenesen fekvés helyett lerakja a fenekét a lába mellé. A klikkelés segítsésével pontosabban tudod jelezni a kutyád számára, hogy mikor viselkedik megfelelően. Nagyon fontos, hogy a klikkelés után a lehető leggyorsabban kapja meg a kutya a jutalomfalatot is.

A klikker módszer használatát tanulni kell

Ahhoz, hogy megfelelő pillanatban tudj klikkelni, a tanítás előtt gyakorlnod kell. Az én első klikker tréning oktatásom felért egy stand up comedy-vel és mivel folyton kamerázunk, amit kikapcsolódásként megnézünk, ez is a gyűjteményünket gyarapítja. Én bal kézzel adom ki a kutya számára kézjeleket illetve ha megvezetem, akkor is a bal kezemmel teszem mindezt. Tehát felerősítettem a klikkert a csuklómra, úgy hogy a klikk hangot a hüvelykujjammal tudjam kiadni. Lánykoromban volt egy békás csettintő, amivel rengeteget játszottunk a tesómmal így ez a mozdulat még rendben is volt. A jutalomfalat zsákot jól felerősítettem a nadrágomra a jobb kezemhez közel. Úgy éreztem minden rendben van és én felkészültem. A kutyám feszülten figyelte a bénázásomat. Es elindult a kamera.

Bal kezembe vettem a jutalomfalatot és rávezettem a kutyám, hogy ugorja át az akadályt. Eddig ok, de amint átértünk az akadály másik oldalára és a kutyám a jól megérdemelt falatját próbálta volna kivenni a kezemből, amit én gondosan őriztem a klikk hangig, ami csak nem akart megszólalni. Az ugrás során elcsúszott a klikker az ujjaim közül a tenyerembe és már nem tudtam kellően megnyomni, de a babrálással kiborítottam a jutalomfalat táskám teljes tartalmát, amit határtalan örömmel falt be a kutyám. Igen a klikker használatát el kell sajátítani mielőtt elkezded használni.

Játékon keresztül tanuld meg a klikkert használni

Ezek után én is visszaléptem az alapokhoz. Nőként egyszerre több dologra tudok koncentrálni, ami valljuk be sokszor előny. Így első körben gondoltam gyakorlásként vezetés közben az összes szembe jövő piros autónál klikkelek – így kezdtem el az időzítést megtanultni a klikkerrel. Amikor ez szuperül ment, akkor elkezdtem gyakorolni otthon is, de még nem a kutyán, hanem a családomon. Jutalomfalat helyett ragadós gumicukrokat vettem a tenyerembe és feladatokat adtam a gyerekeknek. Amit megfelelőn megcsináltak, akkor klikkeltem és minél hamarabb igyekeztem átadni nekik a gumicukrot, ezzel gyakoroltam, hogy még precízebben időzítsem a klikk hangot. Ez jó mókának bizonyult mindenki számára és én közben egyre magabiztosabb lettem. Új szintre léptem.

Leültünk a vacsora asztalhoz és azt játszottuk hogy én kitaláltam egy cselekvést meg azt hogy kinek kell azt a cselekvést végrehajtani. Például, hogy a férjem öntsön vizet a poharamba. Lépésről – lépésre a klikker hangjával irányítottam hogy elvégezze a feladatot. Amikor ránézett az asztalra klikkeltem, amikor rápillantott a kancsóra kattintottam. Ezt addig folytattam amíg a kitalált feladatot sikerült megcsinálnia. Ennyi gyakorlás után ismét megpróbáltam a korábban katasztrófálisan sikerült ugrás tanítását és könnyedén elboldogultam minden kis apró részével.

Így ismertesd meg a kölyökkutyád a klikkerrel

Ha már elsajátítottad a klikker használatát, akkor itt az ideje hogy a kutyáddal is megismertesd. Mutatok egy módszert, amivel három egyszerű lépésben meg tudod tanítani a kutyádat a klikker jelentésére, és arra hogy jó dolog rád figyelni.

1. Lépés: Pavlovi reflex kialakítása

A kutyádnak meg kell tanulnia, hogy a klikker hangját jutalomfalat követi. A leghatékonyabb módszer erre ha leülsz mellé a földre, klikkelsz neki, majd adod a jutalomfalatot. Ismételgesd ezt a folyamatot pár napig, és figyeld a kutyádat. Ha a kutyád a klikker hangja után azonnal jelentkezik a jutalomfalatért, akkor működésbe lépett a Pavlovi reflex.

2. Lépés: Kutya figyelmének megszerzése

Vedd a kezedbe a jutalomfalatot és tedd az orrodhoz a szemed közelébe. Amint a kutyád bepillanat a szemedbe klikkelj és add oda neki a jutalomfalatot. A kutyában rögzül, hogy ha figyel rád az jó dolog, és jutalom jár érte. Ezt is gyakorold egy pár napig.

3. Lépés: Klikker használata és jutalomfalat elhagyása

Ha már stabilan megy a kutya figyelmének megszerzése, akkor próbáld meg jutalomfalat és klikker nélkül. Tedd a kezedet az orrodhoz, és amit a kutya rád figyel, dicsérd meg. Ha esetleg a kutyád nem figyelne rád, akkor cicceghetsz is, hogy könnyebben létrejöjjön a szemkontaktus.
Gratulálok, klikkeresítetted a kutyád, és még a szemkontaktust is megtanítottad. Mostmár bármilyen más trükköt megtaníthatsz a kutyádnak a klikker segítségével.

Kutya formálása klikker használatával

A formálás talán a legizgalmasabb módja a klikker módszer tanításnak, bár kétségtelenül ehhez kell a legtöbb türelem is. Találd ki a nagyobb célt, amit szeretnél megtanítani a kutyádnak. Most az egyszerűség kedvéért nézzük, hogy hogyan tudod megtanítani a kutyád, hogy a helyére menjen és lefeküdjön ezzel a módszerrel. Az első és legfontosabb, hogy zárd ki a zavaró tényezőket – telefon, család, zene. A lépéseket csak példának szánom, minden kutya a saját egyéniségéből fakadóan más és más viselkedéseket ajánl fel. Ahogyan egyre ügyesebben halad a kutyád, emeld az elvárást, és a korábbiakért már ne jutalmazzd.

1. Lépés

Ne szólj egy szót csak helyezkedj el. Várd, hogy milyen viselkedést ajánl fel a kutyád. De amint ránéz a helyére azonnal klikkelj és jutalmaz.

2. Lépés

Figyelj tovább, a kutyád hosszabban fog a helyére figyelni, te mindenképpen időbben klikkelj és jutalmazz.

3. Lépés

A kutyád megtesz egy lépést a takarója felé. Ismét klikkelj és jutalmazz.

4. Lépés

A kutyád közeledik a helyére. Azonnal klikkelj és jutalmazz.

5. Lépés

Kutyád a takarójára helyezi az egyik lábát. Azonnal klikkelj és jutalmazz.

6. Lépés

Kutyád mind a négy lábával áll a takaróján. Azonnal klikkelj és jutalmazz.

7. Lépés

Kutyád leül a takarójára. Azonnal klikkelj és jutalmazz.

8. Lépés

Kutyád elkezd lefeküdni. Azonnal klikkelj és jutalmazz.

9. Lépés

Kutyád lefekszik. Azonnal klikkelj és jutalmazz.

A klikker használata és a többi módszer

A klikker bármelyik módszerrel együtt hatékonyan tudod használni. Ne feledd, hogy a klikk hang a kutyád számára dicséret. Ha valami a számodra nem megfelelő viselkedéssel találkozol, akkor még véletlenül se klikkelj. Csak akkor klikkel, ha olyan viselkedést ajánl fel kutya a korábbi helyett, ami a számodra megfelelő. Ilyen problémát okozó viselkedés lehet például hogy a kutya folyton felugrál rád. Ilyenkor érdemes először is megvonni a figyelmedet a kutyádtól és hátat fordítani neki. Ha magától leül és vár, akkor klikkelj és jutalmazd meg. Így le fog szokni a kutyád az ugrálásról.

Klikker használat elhagyása

Amint látod, a klikker csak egy segédeszköz a tanításhoz. Ha a kutyád már elsajátította a kívánt viselkedést, akkor fokozatosan térj át a dícsérésre, és hagyd el a klikkert. De akkor miért látok a felnőtt kutyák gazdájánál klikkert? Ennek oka, hogy aki egyszer ráérez a klikkeres tanításra, mindig talál valami új viselkedést, amit szeretne megtanítani a kutyájának.
Habár a klikker nagyon hasznos segédeszköz a kölyökkutyák tanításához, a legfontosabb hogy a tanítás igazodjon a kutya fejlődéséhez. A legjobb eredményeket egymásra épülő, kidolgozott „tanmenet” alapján érheted el. Kattints ide, regisztrálj az oldalunkon, és küldünk egy szuper ajánlatot egy ilyen tanmenetre. Csak egy kattintás és fél perc az egész, nem kell elkötelezned magad.

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!

Vélemény, hozzászólás?