You are currently viewing Kutya bűzmirigy: Rejtélyes szerv a kedvencünk ülepén, teendők

Kutya bűzmirigy: Rejtélyes szerv a kedvencünk ülepén, teendők

Egy kutya egészsége sok odafigyelést igényel, ami nem egyszerű, hiszen a kommunikációja során nem mindig egyértelmű, hogy mi a baj. Ezért érdemes minden jelzést feljegyezni és figyelni, hogy a megfelelő időben tudj segíteni a kutyádnak. Vannak olyan kis szervek is, amelyekről keveset tudunk, ilyen például a kutya bűzmirigy, vagy inkább kutya bűzmirigyek. A kutyák bűzmirigyei egy titokzatos szervpár, amelyek sokszor okozhatnak kellemetlen problémákat.

Mi a kutya bűzmirigy?

A kutyák bűzmirigyei két apró mirigy, amelyek az állat végbélnyílása környékén találhatók. Ezek a mirigyek zsíros, váladékos egyedi anyagot termelnek, amelyet a kutyák az ürülékükkel együtt ürítenek. Ez az anyag a kutyák közösségi kommunikációjának része, hiszen számos információt hordoz, például az életkorukról, nemi állapotukról és az egészségügyi állapotukról. Tehát mondhatjuk, hogy a kutya bűzmirigy egy egyedi névjegye minden kutyának.

 

 

Kutya bűzmirigyek működése

A kutya bűzmirigyek speciális váladékot termelnek, amely két fő komponensből áll: szagtalan olaj és kellemetlen szagot okozó anyagok, például szulfidok. Ezek a mirigyek képesek nyomást felhalmozni a váladékban, és a kutyák képesek kontrollált módon kibocsátani ezt a szekréciót, amikor szükséges.

A bűzmirigyek szekréciója kenőanyagként szolgál a széklet számára, ami segít a széklet könnyebb ürítésében. Ez az egyik módja annak, hogy a bűzmirigyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez.

Az ürítés mechanizmusa a kutya kontrolja alatt áll. Amikor a kutya üríteni készül, a bűzmirigyek szekrécióját az anus melletti izmok összenyomják, és a váladék kiürül a széklet mellett.

A mirigyek öntisztulóak, ha a mirigyek a széklettel nem tudnak kiürülni, akkor belobbanhat. Ekkor a benne lévő baktériumok elszaporodása miatt a folyadék besűrűsödik és ettől még nehezebben ürül. Súlyos esetekben akár tályog is kialakulhat.

Kutya bűzmirigy vizsgálata
Kutya bűzmirigy vizsgálata az állatorvosnál

 

Milyen tünetek jelentkeznek, ha probléma van a bűzmirigyek ürítéssel?

  1. Nyalakodás és nyalogatás: A kutya gyakran megpróbálja nyalogatni a végbélnyílása körüli területet. Ez a viselkedés az irritációra és a kellemetlen érzésekre utalhat.
  2. Szorongás és idegesség: A kutya nyugtalan lehet, és szorongást mutathat, mivel a bűzmirigyekkel kapcsolatos kellemetlenségek miatt fokozottan figyel a hátsójára.
  3. Kellemetlen szag: A begyulladt bűzmirigyek általában kellemetlen szagot árasztanak. Ez a szag lehetővé teszi, hogy felismerjük a problémát.
  4. Vörösödés és duzzanat: A végbélnyílás környékén vörösség, duzzanat és irritáció is előfordulhat. Ezek a tünetek további jelei lehetnek a begyulladt bűzmirigyeknek.
  5. Fájdalmas viselkedés: A kutya fájdalmat vagy kényelmetlenséget mutathat, például nyüszíthet vagy felemelheti a farát.
  6. Székrekedés vagy nehézségek az ürítéssel: A begyulladt bűzmirigyek miatt a kutya nehezen tudhatja kiüríteni a beleit, ami székrekedéshez vezethet.

Hogyan lehet kitisztítani a kutya bűzmirigyet?

Ha azt észleljük, hogy a kutya bűzmirigyei a fenti problémák valamelyikét okozzák, fontos az állatorvos segítségét kérni. Az állatorvos megvizsgálja a kutya állapotát, és szükség esetén elvégzi a bűzmirigyek tisztítását.

Sok videót találhatsz az interneten, ahol megmutatják neked, hogy milyen technikával tudod otthon egyszerűen kitisztítaní a bűzmirigyeket. Én azt javaslom, hogy az első alkalommal, ha szembesülsz a problémával az állatorvosod segítségét kérd, hogy megmutassa a technikát. Ha rendszeresen jársz a kutyáddal kozmetikába, ott a kozmetikus megfelelő technikával és szakértelemmel el tudja végezni a szükséges mirigy tisztítást.

Hogyan lehet segíteni az egészséges kutya bűzmirigy ürítést?

  1. Táplálkozás: Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos a kutyák számára. Megfelelő minőségű kutyatápot válassz, amelyek megfelelnek a kutya életkorának és méretének. A megfelelő táplálkozás hozzájárul a kutya általános egészségéhez, ideértve a bűzmirigyek megfelelő működését is.
  2. Rostok: A rostok segítenek a megfelelő székletképződésben, ami segít a bűzmirigyek természetes kiürítésében. Ezek a rostok megtalálhatók az olyan ételekben, mint a sütőtök és a zab. Azonban ne változtasd meg hirtelen és drasztikusan a kutya étrendjét, mert ez emésztési problémákat okozhat.
  3. Folyadék bevitel: Fontos, hogy a kutya mindig elegendő mennyiségű vizet fogyasszon. A hidratáltság hozzájárul az emésztéshez és a széklet megfelelő állagához, ami elősegíti a bűzmirigyek természetes ürülését.
  4. Testmozgás: A rendszeres séták és testmozgás is hozzájárulnak a kutya emésztéséhez és a bűzmirigyek természetes működéséhez. A mozgás segíthet a rendszeres székletürítésben. A kutya dog puller sport többek között egy ilyen testmozgás.

Röviden amit tudnod kell

A kutyák bűzmirigyei valóban rejtélyes szervek, de fontosak a kutya kommunikációjában és kényelmében. Ha gyanítod, hogy problémák vannak a bűzmirigyekkel, mindig keresd fel az állatorvost. A megfelelő ellátás és gondoskodás segíthet megőrizni kutyád egészségét és boldogságát. Ne feledkezz meg a rendszeres állatorvosi vizsgálatokról és gondozásról sem, hogy kedvenced hosszú és boldog életet élhessen.