You are currently viewing Kutya orrmunka, szaglás utáni keresés tanítása

Kutya orrmunka, szaglás utáni keresés tanítása

Hogyan vágtam bele a kutya orrmunkába, és kezdtem szaglás utáni keresésre tanítani a kutyáimat? Mindig keresem az új lehetőségeket, amikkel építhetem a kapcsolatot a kutyáimmal és ami segíti a mentális egészségük megtartásában. Nem egyszerű két vizsla mentális lefoglalása nap mint nap, úgy hogy nem vagyok vadász típus, de azért legyek változatos, szórakoztató és még sikerélményt is szerezzenek, miközben a kapcsolatunkat is építjük. Ilyenkor Weöres Sándor: Vásár című verséből ezek a sorok jutnak eszembe és vizualizálom magam amint…

„Sátor alól kikáltó szétnéz:
„Itt látható a nagyhírű bűvész!
A lábával karikázik,
a kezével citerázik,
az orrával orgonázik,
a fülével figurázik,
a szemével gurgulázik,
a szájával vacsorázik!”

Pár hete belekezdtünk egy szórakoztató szimatoláson alapuló munkába, mely nagyon hasonló a drog- és bombakereső kutyák munkájához. Ez pedig nem más, mint az orrmunka (angol eredetiben nose work). De a munka során a kutya nem csak az orrát, hanem a többi érzékszervét is használja, úgyhogy az elnevezés nem fedi teljesen a kutya tényleges munkáját.

 

 

De mi is az kutya orrmunka?

Egy gyorsan növekvő sport, ahol a kutyák speciális illatot keresnek a feladat során. A legcsodálatosabb ebben a sportban, hogy a kutya azt csinálja amit szeret… szimatol. Ez a sport lehetőség minden korú, fajtájú kutya számára. Ideális lehetőség önbizalomra szoruló, lelkileg sérült, idős, fiatal, túl sok, túl kevés energiával rendelkező kutya számára egyaránt. Segít megőrizni a mentális egészséget,

Kutya orrmunka szaglás utáni keresés kutyakiképzés

A kutyád a tanulás alatt azt csinálja, amit a legjobban szeret és ettől magabiztossá válik, amellett hogy hatékonyan fárasztja.

Szagok a szimatoláson alapuló munkához

Ebben a sportban a használt illatok mindenki számára elérhetők illóolajok formájában, nem úgy mint a professzionális keresőkutyák kereső szagmintája. Minden szervezet saját célszagot határoz meg a szimatmunka szintjének megfelelően. A kezdő szinteken egyetlen szagot használnak, míg haladó szinten a szagokat keverik, így érnek el egy speciális kombinációt. De mik is ezek az illoolajok:

  • (cukor)Nyírfa,
  • Ánizs,
  • Szegfűszeg (ezek a legtöbb szervezetnél kezdőolajnak számítanak),
  • Mirha,
  • Vetiver,
  • Cipruss,
  • Télizöld illoolajok.

Kutya orrmunka szervezetek világszerte

Világszerte sok különböző Orrmunka szervezet létezik és a számuk növekszik (szerencsére). Ezeknek a szervezeteknek a szabályzata változhat, pl. abban hogy mit kell kezdő szagnak használni az Orrmunka során. Egyes szervezetek a verseny előtt egy szag teszt vizsgát írnak elő, ami az előfeltetéle a versenynek. Többek között ezek a szervezetek foglalkoznak kutya orrmunkával:

  • American Kennel Club (AKC),
  • Australian Canine Scent Work (ACSW),
  • Canadian Kennel Club (CKC),
  • National Association of Canine Scent Work (NACSW),
  • Sporting Detection Dogs Association (SDDA),
  • United Kennel Club (UKC),
  • United States Canine Scent Sports (USCSS),
  • Canine – Work And Games (C-WAGS),
  • Icelandic NoseWork club (ÍNWK).

Ha Magyarországon szeretnél versenyen résztvenni, akkor figyeld a HKTK Egyesület oldalát, mert terveik között szerepel versenyek szervezése. Jelenleg a saját szabályzatuk véglegesítésén dolgoznak, amiből kiderül majd pontosan a versenyzök számára, hogy milyen illóolajokkal dolgoznak a versenyen.

Kutya orrmunka szintjei

Az American Kennel Club (AKC) szabályzata szerint 4 szinten 4 ágazatban lehet felkészülni a vizsgákra.

A kezdő szinten (NW1) a kutyának egy szagot kell megtalálnia, négy különböző elemben elrejtve.

Középhaladó szinten (NW2) a kutyának már két szagot kell megtalálnia, négy különböző elemben, legalább egy zavaró tényezővel (játék, étel, stb.) elrejtve.
Haladó szinten (NW3) már három szagot keresnek a kutyák, több elembe elrejtve.

A szintek feladatai szervezetenként változhatnak. Ezért érdemes a tanulás megkezdése előtt utána olvasni az aktuális szervezetnek a szabályzatába, mert néhány nemzetközi szervezetnél virtuálisan is vizsgázhatsz.

De mire is van szükséged a szimat munkához?

Az első és legfontosabb a lelkesedés, amikor én készülődni kezdtem a tanításra úgy éreztem magam mint egy tini, aki első randijára készül… megrendeltem az illóolajokat. Én az AKC szabályzatában szereplő kezdő olajokat szereztem be. Ezek: nyírfa, ánizs és szegfűszeg, ezen kívül szükséged lesz egy dobozra ami légmentesen zár, gumikesztyűre, fülpiszkálóra, vattapamacsra, üvegre, csipeszre és egy fém dobozra (kis lyukakkal a tetején).

Kutya orrmunka szaglás utáni keresés kutyakiképzés szaglás utáni keresésre

Gumikesztyűben tépj le egy cseresznye nagyságú vattapamacsot, amire cseppentesz 3 cseppet a kiválasztott illóolajból. Ezt egy fertőtlenített üvegbe tedd bele, majd erre félbe vágott fülpiszkálót tegyél a csipesszel. Azért kell nagyon odafigyelni a tisztaságra, hogy az elkészült illatminták ne tartalmazzanak más illatokat/szagokat. Ezt 24 óráig így tárolod mielőtt a következő lépés jönne.

Kutya szaglás utáni keresés kutyakiképzés, kutya orrmunka

Készíts elő egy kisméretű fém dobozt, amibe az elkészített illóolajos fülpiszkálóból elhelyezel hármat. (Ha már magasabb szinten vagy akkor persze keverheted majd az illatokat). Amire mindenképpen figyelj, hogy gumikesztyűben és csipesszel dolgozz! A tisztaság itt most fontos. Ha az AKC előírása szerint készíted el az illatmintádat (direkt egy csepp az illóolajból a fülpiszkálóra) akkor elég csak egy fülpiszkáló a fém dobozodban. A fém dobozban lévő illatmintákat 2-4 hétig tudod használni. Az elhasználódott fülpiszkálókat Ne tedd vissza az üvegbe, hanem gondosan becsomagolva a kukába dobd.

Ha egy mágnest is teszel az illatot hordozó fém dobozba, akkor később könnyeb dolgod lesz a tanítás alatt.

Kutya orrmunka, szaglás utáni keresés kutyakiképzés
A végső illatanyag és a hordozó egy csinos kis dobozban

Szerettem elkészíteni ezt az illathordozó csomagot és még nem is tudtam elképzelni, hogy a tanítás, ami ezután következett mennyivel izgalmasabb játék!

Hogyan kell orrmunkára tanítani a kutyát?

A tanításhoz még szükséged lesz egy fém süteményes dobozra, amibe bele tudod tenni az illathordozódat. A tanítás során a kutyák vadász ösztöneire alapozott játékkal haladsz a tanulásban napról napra. Tanításban sokféle lehetőség közül lehet választani. Akár online akár személyesen is van lehetőséged Magyarországon megtanulni az orrmunka alapjait.

Mi már 5 hete gyakoroljuk a feladatokat és őszintén nem csak a kutyaiim élvezik, hanem én is. Egyre nehezedő pályák, egyre rafináltabb helyekre rejtett illathordozó. Nagyon jó döntés volt belevágni ebbe a kalandba.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor mindenképpen keress egy magyarországi kutyaiskolát, ahol elsajátíthatod ennek a szuper időtöltésnek az alapjait.

Jó kutyázást.

Cover image by Freepik