You are currently viewing A LIFE Módszer: Állatbarát és Hatékony Tréning

A LIFE Módszer: Állatbarát és Hatékony Tréning

A LIFE mozaikszó (Legkevésbé Irányított Funkcionálisan Eredményes módszer, vagy Least Inhibitive Functionally Effective method) mögötti jelentés nem csupán betűk sora, hanem egy ÚJ megközelítés az állatok kiképzésében, amelynek eredményességét az állatok boldogsága és a harmonikus ember-állat kapcsolat méri.

Ennek a módszernek a megjelenése nagy átörést jelenthet az állatok oktatásában is. Bár én azt gondolom, hogy ahhoz, hogy ez a modell ténylegesen működni tudjon előbb magunkon kell változtatni.

A módszer kialakulása mögött Dr. Eduardo J. Fernandez és a The University of Adelaide kutatásai vannak, amelyek rámutattak, hogy az állatok (vad, házi és társállatok egyaránt) tanítása olyan megközelítést igényel, ami nemcsak hatékony, de az állatok jóllétét is szem előtt tartja.

 

 

Az állatok képzésének kihívása

Az állatok (vad, házi és társállatok) tréningje nem csupán szórakoztató időtöltés. Az életed részeként, felelősséget vállalalsz azokért az állatokért, akiket magad mellé választasz. A megfelelő tréning nélkülözhetetlen azoknak a viselkedési problémáknak az elkerülésére, amelyek megnehezíthetik az együttélést.

A hagyományos, erőszakos tréningmódszerek nem csak az állatok számára lehetnek ijesztőek és stresszesek, de hosszú távon ránk is negatív hatással lehetnek a mentális és fizikai egészségükre. Az ilyen módszerek helyett olyan megoldásra van szükség, amely segíti az állatok fejlődését, miközben tiszteletben tartja őket.

LIMA módszer és korlátai

A LIMA (Least Intrusive, Minimally Aversive, vagyis a Legpozítivabb és a Minimálisan Averzív) modell Steven R. Lindsay (2005), amerikai kutyavislekedési tanácsadó és tréner nevéhez fűződik.

A LIMA megközelítés célja, hogy a lehető legkevésbé averszív (azaz bántalmazó) és beavatkozó módszereket alkalmazz az állatok tanításában. A tréning során az állatok viselkedése és környezete egyaránt figyelembe vételre kerül, így teremtve meg a hatékony és állatbarát tréning alapjait, mely lehetőséget adott az averzív módszerek alkalmazására, melyek egyáltalán nem felelnek meg az állatok igényeinek és természetének (pl. elektromos póráz).

LIFE módszer kutyatréner

LIFE módszer

A LIFE (Least Inhibitive, Functionally Effective, Legkevésbé Írányított és Funkcionálisan Eredményes) modell egy nagy áttörés, mely teljes mértékben nélkülözi az averzív eszközöket és technikákat.

Ez az ÚJRA gondolt megközelítés B.F.Skinner 1974-ben megjelent About Behaviourism és Murray Sidman 1989-ben megjelent Coercion And Its Fallouts című könyveikben is megjelenik, mely könyvek szerint a társadalom sok averzív módszert alkalmaz, melyeket csökkenteni esetleg le kellene cserélni. A most megjelent keretrendszert Dr. Eduardo J. Fernandez és a The University of Adelaide kutatásai keltették életre.

LIFE módszer, a LIMA alternatívája

A LIFE módszer az állatok kiképzésében az alternatív megközelítés, amelyre régóta vártam. A módszer alapelvei a viselkedésre gyakorolt gátló hatás (1), funkció-orientáltság (2) és hatékonyság (3) köré épülnek.

Középpontban a jóllét és boldogság

Az állatok jóllétének és boldogságának fontosságát soha nem szabad alábecsülni. A LIFE módszer erre helyezi a hangsúlyt, hiszen nem csak azt célozza meg, hogy az állatok képesek legyenek megtanulni bizonyos feladatokat, hanem hogy ezt örömmel és kiegyensúlyozottan tegyék.

A módszer tehát nem csak a tréningről szól, hanem a mélyebb ember-állat kapcsolatról és annak fenntartásáról is.

LIFE módszer alkalmazása

A LIFE módszer alkalmazása a konkrét technikákat és elveket egyesíti a tréning folyamatában.

A viselkedésre gyakorolt gátló hatás, arra összpontosít, hogy a kívánatos viselkedések megerősítésével és a  nemkívánatosak kihangsúlyozásával segítse az állatok fejlődését.

A funkció-orientáltság azt jelenti, hogy a tréning mögött álló funkciók megértése vezérli a folyamatot (elemzés), így az állatok jobban megértik a teendőiket és a kapcsolatot velünk.

A hatékonyság pedig biztosítja, hogy az elérni kívánt célokat megfelelő időben és energiával érjük el, melyenk mértékegysége a SIKER.

Állattulajdonosok és trénerek szerepe

Az állatok tréningjének sikeressége nagyban függ az állattulajdonosok és kutyatrénerek hozzáállásától. Az érzékeny megközelítés, a megértés és türelem kulcsfontosságúak. Az állatok nem csupán tanítványok, hanem családtagok, akik megfelelő bánásmódot és tiszteletet érdemelnek.

A trénerek és állattulajdonosok felelőssége az etikus tréningben nemcsak az állatokkal szembeni kötelességeikre terjed ki, hanem az állattartás és tréning szélesebb társadalmi kontextusára is.

A LIFE módszer radikálisan megváltoztatja az állatok kiképzését. Az állatok tréningjének nemcsak hatékonyságára, hanem az etikára és a kölcsönös tiszteletre helyezi a hangsúlyt.

Ez az állatok és emberek közötti kapcsolat alapja, amely mélyebb megértést és harmonikus együttélést eredményez.

A LIFE módszer nem csupán egy tréningmódszer, hanem egy értékrend, amely az állatokkal való kapcsolat mélységét és minőségét hivatott növelni. Az állatokkal való etikus, szeretetteljes és eredményes kommunikáció a kulcsa a boldog és kiegyensúlyozott együttélésnek.

Források

Dr. Eduardo J. Fernandez kutatásai és a LIFE módszerhez kapcsolódó további információk elérhetőek a The University of Adelaide hivatalos oldalán.

Steven R. Lindsay:  Handbook of Applied Dog Behavior and Training könyve

B.F.Skinner (1974): About Behaviourism

Murray Sidman (1989): Coercion And Its Fallouts