You are currently viewing Sikeres kiskutya harapdálás leszoktatás titka

Sikeres kiskutya harapdálás leszoktatás titka

Hogyan éljük túl a szakadt ingek, rojtos nadrágok és véres ujjak időszakát a kölyökkutyával? Azaz életmentő útmutató kölyökkutya rágcsálásra, harapásra… Három bevált módszer közül választhatsz:

  • Átirányítás és megszakítás
  • Fáradt kutya jó kutya
  • Unalomcsapda

Mindjárt kifejtem, hogy melyik módszert hogyan alkalmazd, de előtte…

A kiskutyák harapása, harapdálása egy túlélést igénylő időszak, de talán megkönnyítheted, ha tudod a tényeket, amik mögötte vannak.
Lenézek a földre és a 10 hetes Lucky tengerkék szemei néznek rám. De az idilli pillanat megszűnik, amikor az én vérszomjas szárazföldi cápám ismét a már sok sebből vérző kezembe harap. Őszintén elég kellemetlen érzés. Most akkor kutyám van vagy szárazföldi cápám?

Mégis azt kell, hogy mondjam ez egy teljesen NORMÁLIS viselkedés és az esetek nagy részében nem a dominancia áll mögötte (ahogyan azt folyton feltételezzük).

 

 

Hogyan szoktassuk le a kiskutyát a harapdálásról?

A kiskutyák leszoktatását a harapásról azonnal el lehet kezdeni. A kölyökkutyák nagyon korán elkezdik használni a szájukat, fogukat, hogy felfedezzék a világot és játszanak. Ha játék közben túllépik a társaik határát és erősebben harapdálnak, akkor egyszerűen végetér a játék, úgy hogy az egyik kölyök jelzi ezt egy nyüszítéssel. Ha kölyökkutya megharapja az anyját szoptatás közben, akkor az anyja egyszerűen bezárja a „tejcsárdát”.

Kiskutya nevelése harapdálás elhagyása, mint a gyerekeknél

Nem szeretem összehasonlítani a gyermek és a kutya fejlődését, de bizonyított tény, hogy vannak hasonlóságok. Ez pedig jelen esetben az orális fejlődési fázis. Ilyenkor a gyermeked a szája segítségével ismerkedik a világgal. A kutyáknál is ez a helyzet. A szájával és a fogaival ismerkedik a világgal, a tárgyakkal és lássuk be így szerzi meg a számára fontosabbnak tűnő tárgyakat, hiszen a mancsa erre nem igazán alkalmas. De így fejezi ki, ha megijed, fájdalmai vannak. Illetve a fogváltás időszakával a tárgyak harapdálása is felerősödik, mert ez az egyetlen gyógymód a fogváltással járó fájdalom csökkentésére.

A harapdálás leggyakoribb okai és hogyan viszonyulsz a harapdáláshoz?

Zavar? Tökéletesen megértelek…de a harapás okai sokfélék lehetnek.

  1. Ismerkedés a világgal
  2. Fogváltás
  3. Tárgyak megszerzése
  4. Megijed vagy fenyegetve érzi magát

Meddig tart ez az elviselhetetlen harapdálás?

Ez attól függ, de legalább a fogváltás befejezéséig mindenképpen. De addig is vannak lehetőségeid és nem kell folyton a sebeidet kötözgetned. Ahogy a bevezetőben már említettem, az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Harapdálás átirányítás és megszakítás
  • Fáradt kutya jó kutya
  • Unalomcsapda

Harapdálás átirányítás és megszakítás

Játék közben a kölyökkutyád teljes átéléssel és erővel harapni kezd, akkor mindenképpen hagyd abba a játékot és erre a célra megfelelőbb áldozatra irányítsd át a kutyád figyelmét. Ahhoz, hogy ez működjön rejts el néhány játékot amik segítenek majd kimenekíteni a szárazföldi cápa támadásától. Na de mégis hogyan?

Amikor a kölyök támadásba lendül, akkor a lenti listából (nálam beváltak) tereld el a cápád figyelmét azzal hogy életre kelted a játékot (talán ez a legnehezebb, de te is belejössz) és átirányítod a figyelmét. Érdemes olyan játékot használni, amin vannak szalagok, lógó rongyok és még hangot is kiad….azért egy pillanatra itt megállnék, mert nem is tudom mi a jobb ha kis cápám rágja a nadrágom szárát vagy ha folyamatosan a nyekergő játék megy az agyamra….

Kiskutya harapdálás leszoktatás egyszerűen
Kiskutya harapdálás leszoktatás egyszerűen

Kutya harapdálás leszoktatás segédeszközei

Ezt rágd meg, ne azt… vagy engem. A cél hogy a kutya azt rágja, amit mi akarunk – és ne amit ő akar. Mivel helyettesíthetjük a kedvenc papucsunkat vagy a pizsamánkat amit rendszeresen megrág? Többek között ezekkel a segédeszközökkel:

  • Mogyoróvajjal, tejszínnel töltött KONGok de töltheted sajttal, joghurttal vagy más finom töltelékkel
  • Himalájai rágó
  • Strucccsont, Kengurucsont
  • KONG játékok
  • fogászati cumi
  • Plüss nyikorgó játékok
  • Nyikorgó teniszlabdák
  • Marha inak, Disznó fül, Kecskefül
  • Huzigálós játékok

Fáradt kutya jó kutya módszer

Minél fáradtabb a kutya, annál kevésbé hajlamos harapdálni. A megoldás kézenfekvő. annyira le kell fárasztani a kiskutyát, hogy ne legyen ereje összevissza harapdálni mindent.

Testmozgás

A kölyökkutyádnak rengeteg energiája van, ha ezt az energiát nem tudja kiélni, akkor rág, rombol és korábban elképzelhetetlen helyen futó kábelek tűnnek el a szájában. Ez amellett, hogy veszélyes elkerülhető bosszúság. Keress olyan játékokat, esetleg később tovább folytatható sportot, aminek az alapozását már most el tudod kezdeni (fly ball, frizbi, puller….). A kölyökkutyád észre sem veszi, hogy játék közben tanul és fizikailag kifárad. Ha van saját kerted, a kölyökkutyád egyedül nem fog játszani, csak unatkozik…

A játékok amelyekkel együtt játszotok mindig csak akkor kerüljenek elő amikor te úgy döntesz, hogy 3-10 percet játszotok.

Ha nincs kerted, de van egy kis füves terület a házad mellett, akkor egy hosszú pórázzal kontrollálhatod a területet ahol a kutyád mozoghat anélkül, hogy olyan helyre menne ami esetleg veszélyes, de a játék szabadságát biztosítani tudod.

Mentális gyakorlat

Itt egyértelműen első körben a tanítás ami mentálisan fárasztja a kiskutya agyát. Nem arra gondolok, hogy azonnal a mellettem menetelésre kell gondolni. Inkább a későbbi munkádat kell megalapozni. El tudod kezdeni a kutyádat tanítani: kövess játékra, emelvényekre lépésre (két vagy négy lábon), szemkontaktus, név ismerete, klikker hangja/ jelző szó, családi szabályok (mikor és hol eszik a kutya, kanapé/ágy lehet-e…), szobatisztaság, kozmetikai feladatok, nyakörv/hám és a póráz ismerete… A tanítási lehetőségeidről hamarosan írok majd egy blog bejegyzést. Ha nem akarsz lemaradni róla, akkor kattints ide és kövesd a Facebook oldalamat.

De mentális fárasztás a környezetgazdagítás is. Ebben az esetben egy szimat szőnyeg, WC papír gurigák, pet-palackok vagy egyéb megvásárolható logikai játék és persze a nélkülözhetetlen jutalomfalatok segítségével tudod a kutyádat fárasztani. Persze a környezetgazdagításban más lehetőségek is rejlenek.

Unalomcsapda

Már megint a gyerekeim jutnak eszembe. Könnyen megunták a játékokat, amik nap mint nap elérhetőek voltak. Ezért dobozokat csináltam és naponta – két naponta cseréltem a dobozakat a játékokkal. Így nem unták meg őket olyan gyorsan. Ha esetleg voltak – és voltak – olyan játékok amikkel többet játszottak, akkor azt addig hagytam náluk, hogy még éppen ne unják meg. A múltkor a padlást pakoltuk és előkerült a beszélő kutya…több mint két napig ismét a kedvenc játékuk lett , pedig már a legkisebb is 7 éves.
Ez a trükk a kölyökkutyáknál is nagyon jól működik. Vannak játékok, amivel egyedül is jól elszórakoztatja magát „egyjátékos játékok (rágó csontok, ”, de vannak olyan játékok, amihez te is kellesz (labda, frizbi, puller…)

És végül…

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem megelőzni, hanem már egy rossz viselkedést kell megszüntetni. Ilyenkor azt javaslom, hogy mindenképpen keress fel egy viselkedés specialistát, mielőtt kiabálással vagy az orra csapással szeretnéd megszüntetni a viselkedést, mert csak rosszabb helyzetet alakíthatsz ki.

Pompás kutyázást!

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!