You are currently viewing Tüzijáték margójára

Tüzijáték margójára

Mindenekelőtt nagyon Boldog Új Évet kívánok nektek!

Tüzijáték margójára néhány szokatlan gondolat

Ahogyan tegnap a kutyám mellett gubbasztottam, aki bár nem mutatott félelmet, de a kapott nyugtató ellenére is minden robbanásnál felpattant és zavartan rohangált a lakásban a következő gondolataim voltak.

Nem kérdés, hogy a tüzijáték és bármilyen pirotechnika környezetre káros és megzavarja a természetben élő állatokat. Most mégsem ebből a nézőpontból szeretném darabokra szedni a robbanások fényét és hangját.

Emberi hiányosságok

Megváltozott a világunk és benne mi is. Hajszoljuk az instant élvezeteket, a pillanatnyi örömöket. Ide sorolom a tüzijátékot is. Mindent kifele élünk meg, ahelyett hogy egy ilyen napon elgondolkoznánk azon, hogy min lehetne/kellene változtatnunk, hogy jobb emberekké válljunk magunk, a családunk és más emberek számára.

Tényleg így kellene ünnepelünk?

A tűzijáték lenyűgöző látványa és hangja sokszor elbűvölő és ünnepi hangulatot teremthet. De vajon, akik a Második Világháborút megélték, vagy a 677 napja tartó orosz-ukrán háború – ami eléggé közel van hozzánk, vagy a 87 napja tartó gázai izraeli-palesztin háború közvetlen résztvevői és túlélői, nekik is ünnepi hangulatot ad a tüzijáték hangja. A pirotechnikának a kezdete a Kínaikig vezethető vissza a 900-as évekig. Magyarországon Mátyás és Beatrix esküvőjén illetve a lovagi tornákon lehetett tüzijátékkal találkozni. Ennek ellenére, hogy a tüzijátéknak múltja van, mégis sok emberben is félelmet kelthet.

A „fejlődésünk”, ami annyira nem biztos hogy fejlődés, sokkal érzékenyebbé tette az idegrendszerünk. Sokkal gyorsabban válunk aggresszívvá, vagy félőssé, mint sok évvel ezelőtt. A gyerekeink sokkal érzekenyebbek a fény és hang hatásokra, mint korábban azt gondoltuk.

Állatok tenyésztése

Azért, hogy az állataink félősebbek és gyengébb idegrendszerűek, azért is mi emberek – tenyésztők és szaporítók vagyunk a felelősek. Sajnos nem sikerül olyan egyedeket tovább tenyészeteni, akiknek még, mint korábban van céljuk, szerepük, feladatuk. Ami manapság fontos az a küllem, tanultság – de ne kelljen vele foglalkozni.

Odáig jutottunk, hogy bár a chip kötelező, mégsincsen a kutyák kb. 75-80%-ban, ha mégis van, akkor a rendszerben feltöltött adatok már nem érvényesek és az oltásai elmaradtak a rendszerek információ alapján.

Mi a felelősségünk tüzijáték idején?

Ha már ilyenekké tettük a kutyákat, akik nehezen viselik ezt az év végi időszakot, akkor tegyünk meg mindent a biztonságukért. Ennek a legegyszerűbb módja, az odafigyelés, biléta a megfelelő telefonszámmal és szigorú felügyelet a kérdéses időszakban. De nem csak a kutyatartóknak van feladata, mert bár én is nagyon szeretem nézni a tüzijátékot a meleg lakásból, de ha már a törvény meghatározza, hogy mikor lehet ezeket használni, akkor emberségből, csak akkor használjátok, hogy a kutyatartók számára se legyen egy rémálom az ünnepi időszak.

Kik az Angyalok?

Kis létszámú angyalok – bennük van az emberség és empátia morzsája, az ó év utolsó és az új év első napjait fáradhatatlanul azzal töltik, hogy kocsiba szállnak és  mennek a rettegő és menekülő kutyák nyomában, hogy azokat megfogva chipolvasók segítségével hazajutassák, vagy mivel nincsenek adatok vagy nem helyesek biztonságba helyezzék őket. De vannak olyan állatok, akiknek ez a nap a kapu, mely átvezet a szivárványhídon.

Ezeknek az Angyaloknak a munkája is könnyebb lenne, ha mindenki a saját feladatát megtenné ezeken a napokon. Itt is szeretném megköszönni az aktívitásukat ezekben a napokban!

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!