You are currently viewing Kutya szobakennelbe szoktatása új módszerrel, avagy tanítsd meg a kutyád unatkozni

Kutya szobakennelbe szoktatása új módszerrel, avagy tanítsd meg a kutyád unatkozni

Egy olyan kutya szobakennel beszoktatási módszert mutatok neked, ami inkább játék, mint egy hagyományos tréning. Ez egy új szemlélet, amivel a tanítás mellett a bizalmat is növeled a kutyádban!

Az unatkozás tanítható a kutyáknak

Miért is jó, ha megtanítanod a kutyádat boxban vagy a fekhelyén pihenni? Mindjárt elmondom, de előbb egy pár szó a faladatról. A feladatnak a lényege, hogy megtanítod a kutyádat semmit csinálni. Egy családi kutyánál, de a sport kutyáknál is rettenetesen fontos, hogy a kutya megtanuljon lazítani, pihenni és ellazulni. Vannak helyzetek, amikor nem szeretnéd hogy a kutyád a meglévő energiáját arra fordítaná, hogy felássa a kertet, vagy túlbuzgó legyen és mindent elkövessen, hogy a középpontba kerüljön. Ilyen helyzet például amikor éppen eszik a család, vagy születésnapot ünnepeltek, vagy várod a rajtot a versenyen. A semmittevés nem egyszerű feladat a kutyáknak. Ugyanakkor nem szeretnéd, ha ezeket az időket a helyén vagy a boxban büntetésnek élje meg, éppen ezért jó ha megtanítod unatkozni, pihenni.

 

 

Szobakennelbe szoktatás célja

A cél, hogy megtanítsd a kutyádnak, hogy a box vagy szobakennel (kutya kennel lakásba) egy biztonságos bázis, otthon, kocsiban és a versenyeken. A box fizikailag és pszichológiailag egy akadályt képez a kutya és a környezete között. A környezeti hatások erősségének csökkentésének egyik módja ezeknek a hatásoknak az időbeli csökkentése. Gondolj arra, hogy áthúzod az ujjadat a gyertyalángon, vagy a gyertyalángban tartod. Érted, hogy mire gondolok? Nagy különbség az inger észlelésében, igaz? Tehát úgy kell bevezetni a boxot a kutya számára, hogy az a nyugalom szigete. Ha ezt sikerül játékosan megtanítanod, az azt jelenti, hogy egy új környezetben a box segítségével tudsz majd segíteni a gyorsabb alkalmazkodásban.

Rácsos kutya szobakennel, kutya kennel lakásba
Kutya kennel lakásba

Kennel lakásba, gyakorlat a kutyával

A következő játékos gyakorlat segít majd, hogy a kutyád önként felajánlja a boxba be-és kilépést. Ez a módszer eltér attól a jól ismert módszertől, ahogyan gyakran megtanítjuk a kutyát a boxban „várni” (általában úgy, hogy az ajtót az arcába csukjuk, ami kellően negatív élmény). Tehát megváltoztatva a kritériumokat a kutya nem negatívan éli meg a boxban töltendő időt és azonnal feléd fordul amint ki vagy belép….Ezt a játékot használhatod a tréningek előtt bemelegítő gyakorlatnak. Így később új környezetben vagy zavaró tényezőknél alkalmazhatod ezt a játékot, mint ráhangolódás az új helyzetre.

Szobakennel játék menete

  1. Készülj fel a feladatra: klikker (Jelölő szó), jutalomfalat, fekhely vagy box vagy szobakennel
  2. A feladat során úgy helyezkedj el, hogy a kutyának legalább 90 fokkal el kell fordulnia, amikor kijön a boxból vagy szobakennelből.
  3. Klikk és dobd be a jutalmat a boxba, majd klikk és dobd a jutalmat a boxon kívül. Ezzel a játékkal egy ismétlődő mintát készítesz. A minta segíti a kutyádat, hogy a feladatot ne feladatnak, hanem játéknak tekíntse.
  4. Ezt addig ismételd, hogy a kutyád már magától ajánlja fel, hogy belépjen, illetve kilépjen a boxból.
  5. Az utolsó ismétlésnél egy jutalomfalat segítségével fektesd le a kutyádat és először rövid időre, majd az időt növelve hagyd a boxban a kutyádat.
  6. Ezt úgy nehezítsd, hogy a box ajtaját is becsukod, és úgy jutalmazod többször.
  7. A kutya kiengedése a boxból lehet vezényszóval vagy egy kézjellel.

Na most jöhet a következő lépés. Talán a legnehezebb, megtanítod a kutyát unatkozni. Erre két jól bevált módszer van.

Mennyibe kerül egy kölyökkutya tartása
Mennyibe kerül egy kölyökkutya az első évben? Regisztrálj és töltsd le az ingyenes e-bookot!

Tanítsd unatkozni a kutyádat – Első módszer

Az egyik módszer, hogy a kutya természeténél fogva felajánlja a nap folyamán, hogy pihen. Ezeket a pillanatokat kihasználva, a kutyát jutalmazod a pihenés közben, úgy hogy a mellső mancsai közé teszed a jutalmat. Persze ilyenkor a kutya azonnal felpattan majd, de ez nem baj, mert majd ismét jutalmazod, amikor éppen magától felajánlja, hogy pihen. Ha ezt sokszor ismétled, akkor már egy vezényszót is kapcsolhatsz a pihenéshez, ami után jutalazod a kutyádat.

Tanítsd unatkozni a kutyádat –Második módszer

A másik módszerben, úgy kell tenned, mintha nem figyelnél oda a kutyádra, de persze a tanítás alatt nagyon is odafigyelsz. Nagyon fontos a környezet kialakítása. Vegyél elő egy magazint, vagy valami gyorsan átpörgethető újságot. Később persze előkerülhet egy könnyű regény, egy rövid sorozat a Netfixen. Majd már jöhet egy kis süti és egy kis bor is (ez a rész már nagyon is kellemes). Akkor színpadra! Kezdődik egy összetett játék, amiben minden körülményt megteremtesz ahhoz, hogy jól érezd magad, miközben a kutyád melletted pihen és észre sem veszi, hogy neked a félszemed rajta.

A kutyád pihenő szőnyegét vagy a szobakennelt a kijelölt szék/fotel mellé helyezd, ahol te leszel majd, készítsd be a kutyád számára magas értékű jutalomfalatot. Ehhez a feladathoz nem javaslom, hogy klikkert használj, de javaslom, hogy pórázt viszont igen.

Második módszer tanításának lépései

  1. Póráz segítségével és egy jutalomfalattal vezesd a kutyádat a szőnyegre. Ha azonnal a boxot használod, akkor nincsen szükséged a pórázra, hiszen a box megakadályozza azt hogy a kutyád elmenjen.
  2. Ülj le a székre és jutalmazd a kutyádat a szőnyegen/boxban, amikor nem rád néz.
  3. Ahhoz hogy a kutyád ne mehessen túl messzire legyen a póráz kellően rövid. A pórázt foghatod, kikötheted a szék lábához, a fontos, hogy ne ess ki a szerepedből és játszd el hogy nem figyeled a kutyád (csak fél szemmel). Fontos, hogy ne beszélj a kutyáddal. Ha szobakennel akkor ez persze egyszerűbb, csak a szerepedre kell figyelni.
  4. Ha nem rád néz jutalmazz egy falattal ismét a szőnyegen/boxban.
  5. Figyeld a kutyád és amint leül, vagy esetleg lefekszik azonnal dobj a szőnyegre/boxba egy jutalomfalatot és ne ess ki a szerepedből.
  6. Végül a kutyád lefekszik, jutalmazd folyamatosan.
  7. Amikor vége van a tréningnek, akkor egy vezényszóval sétálj el pár lépéssel a tett helyszínéről a kutyáddal és ezt jutalommal erősítsd meg.
  8. Ezt a játékot ismételd fokozatosan hosszabb ideig és érdekesebb környezettel.
  9. Ha nem boxban tanítottad, akkor a szőnyeget ami tanította a kutyád helyezd a boxba. Ismételd a feladatot.

Hát ez a mindenki számára játékos módszer lényegesen megváltoztatja az eddigi tréningek látásmódját. Próbáld ki Te is, nem fogsz csalódni!

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!