You are currently viewing Kutya szobakennelbe szoktatása új módszerrel, avagy tanítsd meg a kutyád unatkozni

Kutya szobakennelbe szoktatása új módszerrel, avagy tanítsd meg a kutyád unatkozni

Egy olyan kutya szobakennel beszoktatási módszert mutatok neked, ami inkább játék, mint egy hagyományos tréning. Ez egy új szemlélet, amivel a tanítás mellett a bizalmat is növeled a kutyádban!

Az unatkozás tanítható a kutyáknak

Miért is jó, ha megtanítanod a kutyádat boxban vagy a fekhelyén pihenni? Mindjárt elmondom, de előbb egy pár szó a faladatról. A feladatnak a lényege, hogy megtanítod a kutyádat semmit csinálni. Egy családi kutyánál, de a sport kutyáknál is rettenetesen fontos, hogy a kutya megtanuljon lazítani, pihenni és ellazulni. Vannak helyzetek, amikor nem szeretnéd hogy a kutyád a meglévő energiáját arra fordítaná, hogy felássa a kertet, vagy túlbuzgó legyen és mindent elkövessen, hogy a középpontba kerüljön. Ilyen helyzet például amikor éppen eszik a család, vagy születésnapot ünnepeltek, vagy várod a rajtot a versenyen. A semmittevés nem egyszerű feladat a kutyáknak. Ugyanakkor nem szeretnéd, ha ezeket az időket a helyén vagy a boxban büntetésnek élje meg, éppen ezért jó ha megtanítod unatkozni, pihenni.

 

 

Szobakennelbe szoktatás célja

A cél, hogy megtanítsd a kutyádnak, hogy a box vagy szobakennel (kutya kennel lakásba) egy biztonságos bázis, otthon, kocsiban és a versenyeken. A box fizikailag és pszichológiailag egy akadályt képez a kutya és a környezete között. A környezeti hatások erősségének csökkentésének egyik módja ezeknek a hatásoknak az időbeli csökkentése. Gondolj arra, hogy áthúzod az ujjadat a gyertyalángon, vagy a gyertyalángban tartod. Érted, hogy mire gondolok? Nagy különbség az inger észlelésében, igaz? Tehát úgy kell bevezetni a boxot a kutya számára, hogy az a nyugalom szigete. Ha ezt sikerül játékosan megtanítanod, az azt jelenti, hogy egy új környezetben a box segítségével tudsz majd segíteni a gyorsabb alkalmazkodásban.

Rácsos kutya szobakennel, kutya kennel lakásba
Kutya kennel lakásba

Kennel lakásba, gyakorlat a kutyával

A következő játékos gyakorlat segít majd, hogy a kutyád önként felajánlja a boxba be-és kilépést. Ez a módszer eltér attól a jól ismert módszertől, ahogyan gyakran megtanítjuk a kutyát a boxban „várni” (általában úgy, hogy az ajtót az arcába csukjuk, ami kellően negatív élmény). Tehát megváltoztatva a kritériumokat a kutya nem negatívan éli meg a boxban töltendő időt és azonnal feléd fordul amint ki vagy belép….Ezt a játékot használhatod a tréningek előtt bemelegítő gyakorlatnak. Így később új környezetben vagy zavaró tényezőknél alkalmazhatod ezt a játékot, mint ráhangolódás az új helyzetre.

Szobakennel játék menete

  1. Készülj fel a feladatra: klikker (Jelölő szó), jutalomfalat, fekhely vagy box vagy szobakennel
  2. A feladat során úgy helyezkedj el, hogy a kutyának legalább 90 fokkal el kell fordulnia, amikor kijön a boxból vagy szobakennelből.
  3. Klikk és dobd be a jutalmat a boxba, majd klikk és dobd a jutalmat a boxon kívül. Ezzel a játékkal egy ismétlődő mintát készítesz. A minta segíti a kutyádat, hogy a feladatot ne feladatnak, hanem játéknak tekíntse.
  4. Ezt addig ismételd, hogy a kutyád már magától ajánlja fel, hogy belépjen, illetve kilépjen a boxból.
  5. Az utolsó ismétlésnél egy jutalomfalat segítségével fektesd le a kutyádat és először rövid időre, majd az időt növelve hagyd a boxban a kutyádat.
  6. Ezt úgy nehezítsd, hogy a box ajtaját is becsukod, és úgy jutalmazod többször.
  7. A kutya kiengedése a boxból lehet vezényszóval vagy egy kézjellel.

Na most jöhet a következő lépés. Talán a legnehezebb, megtanítod a kutyát unatkozni. Erre két jól bevált módszer van.

Mennyibe kerül egy kölyökkutya tartása
Mennyibe kerül egy kölyökkutya az első évben? Regisztrálj és töltsd le az ingyenes e-bookot!

Tanítsd unatkozni a kutyádat – Első módszer

Az egyik módszer, hogy a kutya természeténél fogva felajánlja a nap folyamán, hogy pihen. Ezeket a pillanatokat kihasználva, a kutyát jutalmazod a pihenés közben, úgy hogy a mellső mancsai közé teszed a jutalmat. Persze ilyenkor a kutya azonnal felpattan majd, de ez nem baj, mert majd ismét jutalmazod, amikor éppen magától felajánlja, hogy pihen. Ha ezt sokszor ismétled, akkor már egy vezényszót is kapcsolhatsz a pihenéshez, ami után jutalazod a kutyádat.

Tanítsd unatkozni a kutyádat –Második módszer

A másik módszerben, úgy kell tenned, mintha nem figyelnél oda a kutyádra, de persze a tanítás alatt nagyon is odafigyelsz. Nagyon fontos a környezet kialakítása. Vegyél elő egy magazint, vagy valami gyorsan átpörgethető újságot. Később persze előkerülhet egy könnyű regény, egy rövid sorozat a Netfixen. Majd már jöhet egy kis süti és egy kis bor is (ez a rész már nagyon is kellemes). Akkor színpadra! Kezdődik egy összetett játék, amiben minden körülményt megteremtesz ahhoz, hogy jól érezd magad, miközben a kutyád melletted pihen és észre sem veszi, hogy neked a félszemed rajta.

A kutyád pihenő szőnyegét vagy a szobakennelt a kijelölt szék/fotel mellé helyezd, ahol te leszel majd, készítsd be a kutyád számára magas értékű jutalomfalatot. Ehhez a feladathoz nem javaslom, hogy klikkert használj, de javaslom, hogy pórázt viszont igen.

Második módszer tanításának lépései

  1. Póráz segítségével és egy jutalomfalattal vezesd a kutyádat a szőnyegre. Ha azonnal a boxot használod, akkor nincsen szükséged a pórázra, hiszen a box megakadályozza azt hogy a kutyád elmenjen.
  2. Ülj le a székre és jutalmazd a kutyádat a szőnyegen/boxban, amikor nem rád néz.
  3. Ahhoz hogy a kutyád ne mehessen túl messzire legyen a póráz kellően rövid. A pórázt foghatod, kikötheted a szék lábához, a fontos, hogy ne ess ki a szerepedből és játszd el hogy nem figyeled a kutyád (csak fél szemmel). Fontos, hogy ne beszélj a kutyáddal. Ha szobakennel akkor ez persze egyszerűbb, csak a szerepedre kell figyelni.
  4. Ha nem rád néz jutalmazz egy falattal ismét a szőnyegen/boxban.
  5. Figyeld a kutyád és amint leül, vagy esetleg lefekszik azonnal dobj a szőnyegre/boxba egy jutalomfalatot és ne ess ki a szerepedből.
  6. Végül a kutyád lefekszik, jutalmazd folyamatosan.
  7. Amikor vége van a tréningnek, akkor egy vezényszóval sétálj el pár lépéssel a tett helyszínéről a kutyáddal és ezt jutalommal erősítsd meg.
  8. Ezt a játékot ismételd fokozatosan hosszabb ideig és érdekesebb környezettel.
  9. Ha nem boxban tanítottad, akkor a szőnyeget ami tanította a kutyád helyezd a boxba. Ismételd a feladatot.

Hát ez a mindenki számára játékos módszer lényegesen megváltoztatja az eddigi tréningek látásmódját. Próbáld ki Te is, nem fogsz csalódni!