You are currently viewing Kölyökkutya szocializáció 5 kötelező szakasza

Kölyökkutya szocializáció 5 kötelező szakasza

A szocializáció tágabb értelemben a társadalomba való beilleszkedést jelenti, míg szűkebb értelemben a családba integrálást tanítod a kiskutyád számára. A kutya a szocializációs tréning során megtanulja önmagát kezelni a te és a társadalom által elvártaknak megfelelően. Hogy ez mit jelent? Például azt, hogy nem szaglászik a kutyád más emberek fenekébe, hiszen társadalmilag ez nem elfogadható, vagy hogy nem ugrál fel örémében. A legszűkebb szocializációs környezet a családi környezet. Itt kell megalapoznod azokat az otthon és a szélesebb körben elvárt viselkedési formákat. A szocializáció folyamata teljesen egyedi lehet fajtától és egyedtől függően, pont úgy mint a gyerekeknél. A folyamat eltérhet az átlagostól, ami persze nem baj. A lényeg, hogy mindig figyeld a kutyádat és az ő aktuális tudása alapján tanítsd tovább és ismertesd a világgal.

Szocializált kutya
Könnyebben nyit, magabiztos, kiegyensúlyozott, egészséges szociális kapcsolatokat tud majd a későbbiekben létrehozni, ha a tanult ingerekhez pozitív élményeket társít. A kutyád a szocializáció során szerzett pozití tapasztalatai határozzák meg a jövőbeni vieselkedését.

Hiányosan szocializált kutya
Nem találkozik a megfelelő ingerekkel, bizonytalanná, félőssé válhat, és viselkedési problémák merülhetnek fel.

Ahogy azt a SCIDog ebben a témában megjelent tanulmánya is leírja, ez a folyamat több szakaszra osztható. Persze lehetnek eltérések fajtánként, almonként vagy akár egyedenként is, ahogyan azt már korábban is irtam. Ha már van gyereked, akkor biztosan emlékszel arra a vaskos dossziéra, amivel a védőnő az első hetekben érkezik. A dossziéban hónapokra lebontott elvárás lista is van, hogy mit is kell éppen abban a szakaszban a gyermeknek csinálni (gögicsél, nyitja-csukja a kezét, térdel, hason emeli fejét…). Na ezt pont így képzeld el a kölyökkutyáknál is.
Tehát az alábbi 5 kutya szocializációs szakasz igazodási pontokat ír le, amely nagy türelemmel és kellő mennyiségű inspirációval és jutalomfalattal megtanítható. A szakaszok azon alapulnak, hogy mennyire nyitott a kiskutyád az adott korszakban. Ha erre figyelsz, és a megfelelő szakaszban a megfelelő ingerekkel ismerteted meg a kölyökkutyádat, akkor könnyebb dolgod lesz.

 


 

Kölyökkutya szocializáció 4 titka

Mielőtt beavatnálak a részletekbe, az alábbi négy dolgot ajánlom a figyelmedbe, megkönnyítik majd az életedet:

 1. fokozatosan vezesd be az ingereket…kerüld az ingerádatot,
 2. minden új ingerhez kapcsolódjon pozítív élmény
 3. ha azt látod, hogy a kutyád fél, akkor lassíts, ne kényszerítds bele az adott helyzetbe
 4. sokat bátorítsd, dícsérd és jutalmazd

Kutyák 5 szocializációs szakasza és a hozzájuk tartozó ingerek

A különböző korú kölyökkutyáknak különböző ingerekre és szocializációra van szükségük.

1. szakasz: 0-6 hetes kölyökkutyák, extra korai szocializáció

Ez a szakaszt alapvetően határozza meg a kutyád későbbi életét. Ahol a tenyésztő nagy hangsúlyt fektet a kiskutya szocializálására ebben a szakaszban, ott a felnött kutyák kevésbé hajlamosak a szeparációs szorongásra és a stresszre ls jobban tudnak reagálni. Ebben az időszakban a tenyésztő hozzászoktja a kutyákat az érintéshez, az emeléshez, megkezdi a körömvágáshoz szoktatást a lábak érintésével. Mindenképpen megkezdi a kölykök zajhoz szoktatását (telefon csörgés, halk, majd egyre hangosabb beszélgetés, háztartási gépek, vihar és tűzijáték hangjainka lejátszása halkan, majd a hetek múlásával egyre erősebben). A vizuális képességek fejlesztése is megkezdődhet ebben az extra korai szakaszban.

És legvégül biztasd a kiskutyádat a környezete felfedezésére, ami jelen esetben a különböző textúrák (fű, beton, homok, szőnyeg) illetve a tenyésztőnél meglévő adottságok megismerését jelenti. Hogy mindez miért is kell megkezdeni ebben a korai korszakban, annak a magyarázata a biológiai fejlődésben keresendő. Ebben az időszakban zajlik a központi idegrendszer fejlődése, megkezdődik és kialakul a kiskutyák motoros képessége. A fülek, szemek kinyílnak és ezzel a felfedezés iránt is megnyílnak a kiskutyák.

Ennek a szakasznak meghatározó része az anyai kötődés és annak alakulása. A szakasz kezdetén a kiskutyák anyai függése nagyon erős, amely a szakasz végére kezd gyengülni, amivel párhuzamosan felerősödik a környezetre való nyitottság. A kutyamama megkezdi a kölykeit tanítani a játékra, az ugatásra és a védekező reflexkre.

2. szakasz: 6 – 8 hetes kölyökkutyák

Ebben a szakaszban teljesen kifejlődik a központi idegrendszer. Megkezdődnek a hormonális változások, aminek következtébe a kiskutya ebben a szakaszban félelem nélküli felfedezővé válik.
A kutyamama megkezdi a kölykei elválasztást a tenyésztővel együtt, aki a szoptatást helyettesíti megfelelő kölykök számára kifejlesztett tápok adását. A kiskutyák fokozatosan áttérnek a szilárd tápra, naponta ötször esznek.

A kiskutya más élőlények iránti érdeklődése felerősödik, megkezdődik az ismeretsége az emberrel. A kutyamama továbbiakban is fontos szerepet kap, hiszen a kölykeit neveli, játszani tanítja egyesével és közösen is. Ennek a későbbiekben nagy jelentősége lesz, mert az itt tanultakat fogja átemelni a velünk való játékba.

3. szakasz: 8 – 12 hetes kölyökkutyák

Ideális esetben ebben a korszakban kerül a kiskutya az új gazdájához. Ebben a fejlődési szakaszban a kiskutya nyitottsága a világra a legnagyobb tanulási képességei kimagaslóan jók. Nagyon kiváncsi és nyitott, de a félelemérzete már elkezd kialakulni, ezért kevesebb a nyugodt időszaka. Az emberhez való kötődés megerősödik, de még nem alakít ki személyes kötődést.
De nézzük részletesen hogy milyen ingerekkel érdemes a kiskutyádat megismertetned:

 1. Ismerkedés fajtársakkal: Ehhez érdemes olyan kutyákat választani, akik jól szocializáltak és egészségesek, különböző korúak és játékstílusúak. Azért nehéz ez a lépés, mert az oltások közül el kell jutni az alap oltási sor végéig (veszetség elleni oltás). A legjobb ha választasz egy kutyaovit, ahol megfelelő szakértelem mellett sokféle kutyával találkozhat a kiskutyád.
 2. Ismerkedés más állatokkal: Mutassd be a kutyádnak macskákat, vagy egyéb háziállatokat (hörcsög, papagály, tyúk, bárány…), hogy ne alakuljon ki benne félelem vagy ne tekintse zsákmányállatnak.
 3. Ismerkedés anyagokkal és felületekkel: Mutass minnél több felületet, mint például burkolatok (hidg, meleg), szőnyeg, fű, föld, vizes felületek, esetleg légbuborékos zacskók, zörgős zacskók.
 4. Kozmetikus, állatorvos: Ezekben az esetekben is érdemes megalapozni a kutyád kapcsolatát az adott emberrel. Figyelj oda, hogy ezek a találkozások mindig pozítiv benyomást keltsenek a kutyádban, még akkor is ha vérvételre vagy körömvágásra viszed. Lassan de következetesen szoktasd hozzá a kutyádat, hogy idegen is hozzá tudjon nyúlni, és az adott helyzetben maradjon nyugton. Ezt úgy tudod elérni, hogy folyamatosan simogatod a kutyád és amikor megfelelően viselkedik jutalmazod. Ez egy hosszabb és nagy türelmet igénylő feladat, de megéri.
 5. Emberekhez szoktatás: Az a cél, hogy a lehető legtöbb típusú emberrel is találkozzon a kutyád. Ez legyen nő, férfi, fiatal, idős, gyerek, sapkás, szemüveges…
 6. Tárgyakhoz szoktatás: Érdemes a kutyádnak megtanítani, hogy te te maradsz ha sapkát, sálat, maszkot vagy napszemüveget veszel fel. Mindemellett mutasd meg azkat a használati tárgyakat is, amelyek a mindennapok részei (seprű, lapát, pórszívó, felmosó, esernyő, bot), illetve érdemes biciklit, rollert, műanyag játékot, fűnyírót és minden olyan eszközt megmutatni neki, amivel kapcsolatba kerülhet. Vannak olyan kutyák, akik a széltől félnek, nekik érdemes egy műanyag palackot a fára kötni és hagyni hogy nézze ahogyan fújja a szél.
 7. Környezeti zajok: Fokozatosan szoktassuk a kutyánkat a rádió, tv, tűzijáték, menydörgés, guruló tárgyak és egyéb játékok hangjai. Ezekhez nagy segítség hogy az interneten bármelyik zajt megtalálod, így tudod tréningezni a kutyádat. Ezt úgy csináld, hogy a kiválasztott zajt kapcsold be és jutalomfalattal jutalmazd a kutyádat ha ezeket jól reaágalja le. Fokozatosan növeld a zaj hangját és a reakciót jutalmazd. Ha félelmet mutat a kutyád, akkor lépj vissza addig a pontig, ameddig még jól viselte az adott zajt.
 8. Nyakörv, póráz és kutyaruhához való szoktatás: Érdemes ebben a korban megkezdeni a nyakörvhöz és pórázhoz szoktatást. Fokozatosan ismertesd meg vele, először csak tedd elé a nyakörvet, hadd hogy szaglássza, tedd egy pillanatra a nyaka köré, és végül tedd rá. Közben folyamatosan jutalmazd és dícsérd. Kezdetben a kutya fucsállhatja a nyakörvet, ezért fontos hogy eltereld a figyelmét egy kis játékkal.
 9. Élethelyzetekhez szoktatás: autózáshoz, egyedülléthez, ketrechez szoktatás. Megtanítod a kutyád a szobatisztaságra és az alap vezényszavak tanítását is meg tudod kezdeni.

4. szakasz: 12 hetes – 6 hónapos kölyökkutyák

Ebben a szakaszban az előző szakaszban megkezdett ismerkedést folytasd és bővítsd. Felmerülhet a kérdés benned, hogy mivel bővítsd? Gondold végig hogy mik azok a környezetek ahol szeretnél a kutyáddal megjelenni, és ezekkel a környezetekkel ismertesd meg. Van egy barátom, weimári vizslája van és mindig viszi magával a fodrászhoz. A kutyája tökéletes viselkedik és a búrás szék mellett fekve várja míg a gazdája szépül.

Ez a legnyitottabb életkora a kutyádnak. Az emberhez a kötödésük azonban csökkenő fázisba kerül, ami még mindig erősebb mint bármelyik állat esetében.

5. szakasz: 6 hónapos – 9 hónapos kölyökkutyák, a kutya kamaszkor

Megkezdődik az ivarérettség korszaka. Ebben a szakaszban a gazdától való függés ismét csökken, és megpróbálja a kutyád a saját akaratát érvényesíteni. Nem kell megijedni ettől a korszaktól sem, csak érdemes minél jobban felkészülni és nagy türelemmel tovább folytatni a megkezdett utat. Lehet hogy időnként vissza kell lépned néhány lépést az eddigi folyamatban, de ez nem baj. Ez egy átmeneti állapot, ami nem csak neked nehéz, hanem a kutyádnak is.

Ha a kutyád életéből valamelyik szakasz szocializációs térningje kimaradt, akkor sincs veszve minden. Nagy türelemmel és kis lépésekkel be tudod pótolni az elmaradt feladatokat.

Vélemény, hozzászólás?