You are currently viewing Kölyökkutya szocializáció 5 kötelező szakasza

Kölyökkutya szocializáció 5 kötelező szakasza

A szocializáció tágabb értelemben a társadalomba való beilleszkedést jelenti, míg szűkebb értelemben a családba integrálást tanítod a kiskutyád számára. A kutya a szocializációs tréning során megtanulja önmagát kezelni a te és a társadalom által elvártaknak megfelelően. Hogy ez mit jelent? Például azt, hogy nem szaglászik a kutyád más emberek fenekébe, hiszen társadalmilag ez nem elfogadható, vagy hogy nem ugrál fel örémében. A legszűkebb szocializációs környezet a családi környezet. Itt kell megalapoznod azokat az otthon és a szélesebb körben elvárt viselkedési formákat. A szocializáció folyamata teljesen egyedi lehet fajtától és egyedtől függően, pont úgy mint a gyerekeknél. A folyamat eltérhet az átlagostól, ami persze nem baj. A lényeg, hogy mindig figyeld a kutyádat és az ő aktuális tudása alapján tanítsd tovább és ismertesd a világgal.

Szocializált kutya
Könnyebben nyit, magabiztos, kiegyensúlyozott, egészséges szociális kapcsolatokat tud majd a későbbiekben létrehozni, ha a tanult ingerekhez pozitív élményeket társít. A kutyád a szocializáció során szerzett pozití tapasztalatai határozzák meg a jövőbeni vieselkedését.

Hiányosan szocializált kutya
Nem találkozik a megfelelő ingerekkel, bizonytalanná, félőssé válhat, és viselkedési problémák merülhetnek fel.

Ahogy azt a SCIDog ebben a témában megjelent tanulmánya is leírja, ez a folyamat több szakaszra osztható. Persze lehetnek eltérések fajtánként, almonként vagy akár egyedenként is, ahogyan azt már korábban is irtam. Ha már van gyereked, akkor biztosan emlékszel arra a vaskos dossziéra, amivel a védőnő az első hetekben érkezik. A dossziéban hónapokra lebontott elvárás lista is van, hogy mit is kell éppen abban a szakaszban a gyermeknek csinálni (gögicsél, nyitja-csukja a kezét, térdel, hason emeli fejét…). Na ezt pont így képzeld el a kölyökkutyáknál is.
Tehát az alábbi 5 kutya szocializációs szakasz igazodási pontokat ír le, amely nagy türelemmel és kellő mennyiségű inspirációval és jutalomfalattal megtanítható. A szakaszok azon alapulnak, hogy mennyire nyitott a kiskutyád az adott korszakban. Ha erre figyelsz, és a megfelelő szakaszban a megfelelő ingerekkel ismerteted meg a kölyökkutyádat, akkor könnyebb dolgod lesz.

 

 

Kölyökkutya szocializáció 4 titka

Mielőtt beavatnálak a részletekbe, az alábbi négy dolgot ajánlom a figyelmedbe, megkönnyítik majd az életedet:

  1. fokozatosan vezesd be az ingereket…kerüld az ingerádatot,
  2. minden új ingerhez kapcsolódjon pozítív élmény
  3. ha azt látod, hogy a kutyád fél, akkor lassíts, ne kényszerítds bele az adott helyzetbe
  4. sokat bátorítsd, dícsérd és jutalmazd

Kutyák 5 szocializációs szakasza és a hozzájuk tartozó ingerek

A különböző korú kölyökkutyáknak különböző ingerekre és szocializációra van szükségük.

1. szakasz: 0-6 hetes kölyökkutyák, extra korai szocializáció

Ez a szakaszt alapvetően határozza meg a kutyád későbbi életét. Ahol a tenyésztő nagy hangsúlyt fektet a kiskutya szocializálására ebben a szakaszban, ott a felnött kutyák kevésbé hajlamosak a szeparációs szorongásra és a stresszre ls jobban tudnak reagálni. Ebben az időszakban a tenyésztő hozzászoktja a kutyákat az érintéshez, az emeléshez, megkezdi a körömvágáshoz szoktatást a lábak érintésével. Mindenképpen megkezdi a kölykök zajhoz szoktatását (telefon csörgés, halk, majd egyre hangosabb beszélgetés, háztartási gépek, vihar és tűzijáték hangjainka lejátszása halkan, majd a hetek múlásával egyre erősebben). A vizuális képességek fejlesztése is megkezdődhet ebben az extra korai szakaszban.

És legvégül biztasd a kiskutyádat a környezete felfedezésére, ami jelen esetben a különböző textúrák (fű, beton, homok, szőnyeg) illetve a tenyésztőnél meglévő adottságok megismerését jelenti. Hogy mindez miért is kell megkezdeni ebben a korai korszakban, annak a magyarázata a biológiai fejlődésben keresendő. Ebben az időszakban zajlik a központi idegrendszer fejlődése, megkezdődik és kialakul a kiskutyák motoros képessége. A fülek, szemek kinyílnak és ezzel a felfedezés iránt is megnyílnak a kiskutyák.

Ennek a szakasznak meghatározó része az anyai kötődés és annak alakulása. A szakasz kezdetén a kiskutyák anyai függése nagyon erős, amely a szakasz végére kezd gyengülni, amivel párhuzamosan felerősödik a környezetre való nyitottság. A kutyamama megkezdi a kölykeit tanítani a játékra, az ugatásra és a védekező reflexkre.

2. szakasz: 6 – 8 hetes kölyökkutyák

Ebben a szakaszban teljesen kifejlődik a központi idegrendszer. Megkezdődnek a hormonális változások, aminek következtébe a kiskutya ebben a szakaszban félelem nélküli felfedezővé válik.
A kutyamama megkezdi a kölykei elválasztást a tenyésztővel együtt, aki a szoptatást helyettesíti megfelelő kölykök számára kifejlesztett tápok adását. A kiskutyák fokozatosan áttérnek a szilárd tápra, naponta ötször esznek.

A kiskutya más élőlények iránti érdeklődése felerősödik, megkezdődik az ismeretsége az emberrel. A kutyamama továbbiakban is fontos szerepet kap, hiszen a kölykeit neveli, játszani tanítja egyesével és közösen is. Ennek a későbbiekben nagy jelentősége lesz, mert az itt tanultakat fogja átemelni a velünk való játékba.

3. szakasz: 8 – 12 hetes kölyökkutyák

Ideális esetben ebben a korszakban kerül a kiskutya az új gazdájához. Ebben a fejlődési szakaszban a kiskutya nyitottsága a világra a legnagyobb tanulási képességei kimagaslóan jók. Nagyon kiváncsi és nyitott, de a félelemérzete már elkezd kialakulni, ezért kevesebb a nyugodt időszaka. Az emberhez való kötődés megerősödik, de még nem alakít ki személyes kötődést.
De nézzük részletesen hogy milyen ingerekkel érdemes a kiskutyádat megismertetned:

  1. Ismerkedés fajtársakkal: Ehhez érdemes olyan kutyákat választani, akik jól szocializáltak és egészségesek, különböző korúak és játékstílusúak. Azért nehéz ez a lépés, mert az oltások közül el kell jutni az alap oltási sor végéig (veszetség elleni oltás). A legjobb ha választasz egy kutyaovit, ahol megfelelő szakértelem mellett sokféle kutyával találkozhat a kiskutyád.
  2. Ismerkedés más állatokkal: Mutassd be a kutyádnak macskákat, vagy egyéb háziállatokat (hörcsög, papagály, tyúk, bárány…), hogy ne alakuljon ki benne félelem vagy ne tekintse zsákmányállatnak.
  3. Ismerkedés anyagokkal és felületekkel: Mutass minnél több felületet, mint például burkolatok (hidg, meleg), szőnyeg, fű, föld, vizes felületek, esetleg légbuborékos zacskók, zörgős zacskók.
  4. Kozmetikus, állatorvos: Ezekben az esetekben is érdemes megalapozni a kutyád kapcsolatát az adott emberrel. Figyelj oda, hogy ezek a találkozások mindig pozítiv benyomást keltsenek a kutyádban, még akkor is ha vérvételre vagy körömvágásra viszed. Lassan de következetesen szoktasd hozzá a kutyádat, hogy idegen is hozzá tudjon nyúlni, és az adott helyzetben maradjon nyugton. Ezt úgy tudod elérni, hogy folyamatosan simogatod a kutyád és amikor megfelelően viselkedik jutalmazod. Ez egy hosszabb és nagy türelmet igénylő feladat, de megéri.
  5. Emberekhez szoktatás: Az a cél, hogy a lehető legtöbb típusú emberrel is találkozzon a kutyád. Ez legyen nő, férfi, fiatal, idős, gyerek, sapkás, szemüveges…
  6. Tárgyakhoz szoktatás: Érdemes a kutyádnak megtanítani, hogy te te maradsz ha sapkát, sálat, maszkot vagy napszemüveget veszel fel. Mindemellett mutasd meg azkat a használati tárgyakat is, amelyek a mindennapok részei (seprű, lapát, pórszívó, felmosó, esernyő, bot), illetve érdemes biciklit, rollert, műanyag játékot, fűnyírót és minden olyan eszközt megmutatni neki, amivel kapcsolatba kerülhet. Vannak olyan kutyák, akik a széltől félnek, nekik érdemes egy műanyag palackot a fára kötni és hagyni hogy nézze ahogyan fújja a szél.
  7. Környezeti zajok: Fokozatosan szoktassuk a kutyánkat a rádió, tv, tűzijáték, menydörgés, guruló tárgyak és egyéb játékok hangjai. Ezekhez nagy segítség hogy az interneten bármelyik zajt megtalálod, így tudod tréningezni a kutyádat. Ezt úgy csináld, hogy a kiválasztott zajt kapcsold be és jutalomfalattal jutalmazd a kutyádat ha ezeket jól reaágalja le. Fokozatosan növeld a zaj hangját és a reakciót jutalmazd. Ha félelmet mutat a kutyád, akkor lépj vissza addig a pontig, ameddig még jól viselte az adott zajt.
  8. Nyakörv, póráz és kutyaruhához való szoktatás: Érdemes ebben a korban megkezdeni a nyakörvhöz és pórázhoz szoktatást. Fokozatosan ismertesd meg vele, először csak tedd elé a nyakörvet, hadd hogy szaglássza, tedd egy pillanatra a nyaka köré, és végül tedd rá. Közben folyamatosan jutalmazd és dícsérd. Kezdetben a kutya fucsállhatja a nyakörvet, ezért fontos hogy eltereld a figyelmét egy kis játékkal.
  9. Élethelyzetekhez szoktatás: autózáshoz, egyedülléthez, ketrechez szoktatás. Megtanítod a kutyád a szobatisztaságra és az alap vezényszavak tanítását is meg tudod kezdeni.

4. szakasz: 12 hetes – 6 hónapos kölyökkutyák

Ebben a szakaszban az előző szakaszban megkezdett ismerkedést folytasd és bővítsd. Felmerülhet a kérdés benned, hogy mivel bővítsd? Gondold végig hogy mik azok a környezetek ahol szeretnél a kutyáddal megjelenni, és ezekkel a környezetekkel ismertesd meg. Van egy barátom, weimári vizslája van és mindig viszi magával a fodrászhoz. A kutyája tökéletes viselkedik és a búrás szék mellett fekve várja míg a gazdája szépül.

Ez a legnyitottabb életkora a kutyádnak. Az emberhez a kötödésük azonban csökkenő fázisba kerül, ami még mindig erősebb mint bármelyik állat esetében.

5. szakasz: 6 hónapos – 9 hónapos kölyökkutyák, a kutya kamaszkor

Megkezdődik az ivarérettség korszaka. Ebben a szakaszban a gazdától való függés ismét csökken, és megpróbálja a kutyád a saját akaratát érvényesíteni. Nem kell megijedni ettől a korszaktól sem, csak érdemes minél jobban felkészülni és nagy türelemmel tovább folytatni a megkezdett utat. Lehet hogy időnként vissza kell lépned néhány lépést az eddigi folyamatban, de ez nem baj. Ez egy átmeneti állapot, ami nem csak neked nehéz, hanem a kutyádnak is.

Ha a kutyád életéből valamelyik szakasz szocializációs térningje kimaradt, akkor sincs veszve minden. Nagy türelemmel és kis lépésekkel be tudod pótolni az elmaradt feladatokat.

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!

Vélemény, hozzászólás?