You are currently viewing Frusztrált kutya a tréningen? Többé nem a LOOPY tréninggel

Frusztrált kutya a tréningen? Többé nem a LOOPY tréninggel

Frusztrált a kutyád a tréningezés közben? Ez a blog bejegyzés neked szól! Láttad Az Idétlen időkig (eredetileg angolul Groundhog Day, am. „mormotanap”) 1993-ban bemutatott amerikai fantasztikus-romantikus filmjét Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével? Klasszikus film, ami egy mogorva, önző, mások életét megkeresítő időjósról szól, aki egy hurokba kerül és minden reggel ugyannarra a napra ébred. Az egyforma napok megváltoztatják a viselkedését és az emberekhez való hozzáállását. De nem lövöm le a film poénjait. A lényeg, hogy egy tiszta loopba azaz hurokba kerül, ami segít neki a változásban.

2010-ben Alexandra Kurland Science of Animal Training konferencián bemutatta a kifejlesztett loopy tréning mechanikáját (hurok/ciklus tréning technika sokféleképpen fordíthatnánk de szerintem használhatjuk az angol kifejezését). Alexandra lovakkal dolgozik elsősorban, de a technika minden fajta állatra működik ezért a későbbiekben tanulónak fogom nevezni az állatokat.

De mielőtt leírnám Alexandra Loopy tréning titkát, nézzünk néhány alapot, amire szükséged lesz.

 

 

Mi az alapja jó tréningnek?

Az állatok oktatása nem más mint egy technikai képesség. Ahhoz, hogy jó tréninget tarts koncentrálni kell a jó technikák ismeretére. Alexandra három fontos dolgot emel ki ami az alapja a jó tréningnek:

  • Világos, jól meghatározott kritériumok,
  • Tökéletes időzítés,
  • Magas értékű jutalmazási eszköz (jutalomfalat, játék, hangsúly variálása)

Én még annyiban egészíteném ki, hogy szükséges

  • A kívánt viselkedést kellően apró darabokra tudd felosztani, ahhoz, hogy a tanulód sikert éljene el a tréning alatt,
  • Megfelelő helyen történő jutalmazás (kézből, dobással a földről, egy tálkából…de ezeket szintén meg kell tanítani a tanulónak, hogy a Loopy tréningben ez is tisztán és jól működjön)

Ha korábban negatív/averzív eszközöket használtál, akkor érdemes újra képezni a korábban tanított alapviselkedéseket, hogy erős alapot építs.

Számomra az a legjobb érzés, hogy amikor ezt a tréning technikát használom, akkor a tanulóm kifejezésmódján látom a boldogságot a lelkesedést és az elégedettséget, na meg persze amikor siker éri, ami nekem többet jelent minden szónál.

Nézzük pontosan mi is a Loopy tréning?

A modell alapja a következő:

Kezdő pont > Vezényszó (Ez csak akkor ha már a készség autómatikusan végrehajtásra kerül) > Készség > Klikk/Jelölő szó > Jutalmazás

LOOPY módszer, ne legyen fruszált a kutya

Egy szóra kitérnék a kezdőpont kérdésére. Ha a kívánt viselkedést jó kezdőpontból indítod, akkor sokkal gyorsabban és egyszerűbben megtanulja a tanulód az adott viselkedést. Például, amikor azt szeretnéd megtanítani a kutyádnak, hogy kerüljön meg egy bója életében először, akkor a jól megválasztott kezdőpont azonnali sikert eredményez a kutyádnál. De mégis hol legyen ez a pont?

Eléggé közel ahhoz, hogy a kutyád a következő lépésével már meg is kerüli a bóját, ekkor klikk és jutalmazás ugyanazon a helyen ahol a korábbi kezdőpontod volt. Ha ezt ismétled és azt látod, hogy a kutyád már szinte automatikusan végzi a feladatot, akkor válassz egy új kezdőpontot, aminek a segítségével már bár többet kell a tanulódnak megkerülne, de a siker biztosított a számára.

De nézd a tréning során a Loop a következőképpen alakul:

Kezdő pont > Vezényszó > Készség > Klikk/Jelölő szó > Jutalmazás > Kezdő pont > Vezényszó > Készség > Klikk/Jelölő szó > Jutalmazás > Kezdő pont > Vezényszó > Készség > Klikk/Jelölő szó > Jutalmazás….

Tehát a képesség tanítása Loop-ban történik, nem pedig egyetlen alkalommal. Ennek a technikának a célja, hogy Tiszta Loop-ot/Hurkot hozz létre. Egy tiszta Loop a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Nincs nem kívánt viselkedés vagy negatív érzés (sem a tanítványban, sem benned) a Loop-ban – ami azt jelenti, hogy a tanuló képes elsajátítani a viselkedést anélkül, hogy a hibákat építenél be a folyamatba,
  • A tanítvány a Loop minden elemet simán végrehajta
  • A Loopban szereplő minden képességet habozás nélkül hajtja végre a tanuló.

A Loop-ban minden viselkedésnek tisztának kell lennie, ha ez így van akkor tovább léphetsz, ha nem akkor újra kell gondolnod a tréningtervedet. Túl sokat kérsz? Vagy kihagytál egy lépést/elemet? Hogyan javíthatod a kommunikációtokat? Hogyan lehetnél egyértelműbb? Hogyan motiválhatnád jobban a tanulódat?

Klikker szerepe a Loopy tréningben

A klikker használata fontos a Loopy tréningben. A klikk hangja a jelzés arra, hogy jön a jutalom, de mindig figyelned kell, hogy az adott hurokban, hogyan jutalmazol. Győzödj meg róla, hogy a tanulód ezt a jutalmazási módot ismeri.

Ha egy Loop-ban megváltoztatod a jutalmazási formát, akkor a klikk hang után a kutya megáll és várja az eddig megszokott jutalmazásd, mivel változtattál és ezt ő nem észlelte, így zavart és frusztrált lehet, hogy kitalálja mi is a feladat amit el kellene végeznie.

Hogyan alapozd meg a tréningedet?

Az első, hogy a tanítandó viselkedést minél kisebb darabokra osszd fel. Ha már legalább két-három részletet megtanítottál, akkor ezeket már el tudod kezdeni kombinálni és összetetteb ciklust összerakni. A tiszta Loop nem azt jelenti, hogy a viselkedés tökéletes, hanem azt jelenti, hogy a tanításodból kimaradnak a hibák és az okozott negatív érzések a tanítványodból.

Mielőtt megkezded az alapozást, gondold végig, hogy mi az a legkisebb Loop, amit használni tudsz, ahhoz, hogy bevezesd a tanulódat ebbe az új stratégiába. De mi is lehet az első ilyen Loop? Például lehet a szembenézés, a kézérintés, de az ül is (persze itt nem arra gondolok, amikor a tanulód első lába nem mozdul és úgy ül le.)

Mi a Loopy tréning nagy nyeresége?

Elkerülöd vele a rossz viselkedések és frusztráció beépítését a tanulási folyamatában. A tanulód gyorsan és könnyen tanul. A tanuló azt érzi, hogy kontrolálja a környezetét, ami magabiztosságot tud adni neki és sikert neked.

Tehát összefoglalva, ez a technika (amit, lehet hogy te is használsz de még talán nem tudatosan) segít, hogy a tanulódnak tudatosabb tréninget alakíts ki és sikerek érjenek mind a kettőtöket. Ha megtanulod a Loopy tréninget hatékonyan használni, abból mind a ketten profitáltok. Emellett a tanulód gyorsabban tanulja meg a kívánt viselkedést. Ezt a technikát ki tudod egészíteni a 3K (angolul ABC training) tréninggel és a háturól tanított lánc technikával. Ezekről később olvashatsz majd a blogon illetve lesz lehetőséged workshop-on elsajátítani a technikákat.

Környezet, készség, következmény, így nem lesz frusztrált a kutya a tréningen

Még egy észrevétel a Loopy tréning hasznossága akkor is felfedhető ha a tanulód valamilyen hátrányban szenved (vak és/vagy süket, hiányzó végtagja van, vagy egyéb fizikai problémával küzd).

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy (a Loopy tréningről van egy teljes videó sorozat a Klubban, csak mondom :-))

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!