You are currently viewing Sikeres kutya oktatási technika, viselkedési láncok

Sikeres kutya oktatási technika, viselkedési láncok

A fordított láncolás tanítási technika biztos sikert igér, ha viselkedési láncot tanítanál a kutyádnak (pl. boxba küldés, apport, menetelés…)

Mit jelent a fordított lánc (angolul backchaining) tanítási technika?

A Wikipedia meghatározása szerint a fordított  láncolás egy olyan technika, amelyet a szóbeli nyelvi készségek tanításában használnak a gyerekek tanításában, különösen a többszótagú vagy nehéz szavak és kifejezések esetében. Ez úgy működik, hogy a tanár kiejti az utolsó szótagot, a tanuló megismétli, majd a tanár folytatja, visszafelé haladva a szó végétől az elejéig.

 

 

Ennél egyszerűbben úgy tudnám elmagyarázni neked, hogy a fordított lánc tanítása úgy működik, mint amikor a gyerekek az iskola végét várva felírják a táblára, hogy Ó, majd a következő napon, hogy IÓ…CIÓ…ÁCIÓ…KÁCIÓ…AKÁCIÓ…VAKÁCIÓ és beüt a nyári szünet. Ez egy óriási öröm a gyerekek számára. De képzeld el, hogy amikor a kutyádnak egy viselkedési láncot tanítasz, akkor ezzel a technikával biztosított a siker mind a kettőtök számára. Ennek csak egyetlen kritériuma van, hogy az adott viselkedést minél kisebb részekre tudd felosztani. Ha nem így teszel, akkor mind a kettőtök feladatát megnehezíted, mert olyat vársz el a kutyádtól, amit nem biztos hogy egyből meg tud csinálni.

Sikeres kutyaoktatás viselkedési láncokkal

De hogyan is tudsz akkor segíteni a kutyádnak?

Ha a kiválasztott viselkedést sikerül apró viselkedésekre bontanod és azokat külön-külön megtanítanod a kutyádnak pozitív megerősítést használva, akkor ez a technika segíthet frusztráció és hiba nélkül megtanulnia az adott láncolatot sikeresen. Tehát a kutyád megtanulja, hogy adott viselkedést bizonyos következményei lesznek. Így a vezényszavak pozitív asszociációba kerülnek. A tanulás során gyakran jelenlévő ingerek (szavak, kéz- és vagy testjelek, emberek, helyszínek…) amikor egy viselkedést megerősítesz, akkor részévé vállnak a viselkedésnek. Ezek az ingerek akár pozitívak, akár negatívak, de a részük lesz a képességnek.

Ha a tanítás során fordítva tanítod az egyes képességeket, akkor a láncolatban az egymást követő képességek egymás következményei lesznek így képezve a kapcsot. Ha a fordított láncolás tanításba negatív vagy bántalmazó (ez akár egy hangos szó is lehet) elem kerül, akkor a kapocs teljesen tönkre mehet és a kutya inkább elkerüli a kialakult helyzetet.

Törést okozó kutya oktatási hibák

Amikor télen Luckyval a „mellettem menetelést” gyakoroltuk irányváltással, akkor egy előre kitalált sémát követtünk és fordított láncolási technikával tanultuk. A láncolat utolsó eleme a kézérintés volt, aminek a gyakorlásával kezdtünk, de a harmadik ismétlésnél történt valami, mert utána Lucky nagyon összehúzta magát, lemaradt, begörnyedt…nem tudtam mi történt, de szerencsére mint a legtöbb tréningünket ezt is felvettem. Visszanéztem. Lelassítottam. Aztán hirtelen megláttam a pillanatot, amikor a kesztyűm elektrosztatikusan feltöltődött, és ahogy hozzáért Lucky orrához, azonnal megcsapta… sok idő volt, de azóta fázom télen, mert ha a kesztyűt felveszem, Lucky azonnal mutatja a félelem és menekülés jeleit….

Fordított láncolás tanításának a sikeressége

A láncban használt viselkedések mindegyiket külön-külön meg tudod tanítani gyorsan és hibázás nélkül, amennyiben a tiszta Loop technikát használod (link).

Amikor a láncolatot fordítva tanítod (azaz a legutolsó készség kerül legelőre), a kutya mindig tudja, hogy mi az utolsó elem amikor a jutalmat kapja. Tehát így sikeresen mellőzöd a frusztráció beépítését a láncba, ami jó dolog. nagyon jó dolog. Azt gondolom, hogy egy tanulási folymatnak nem szükséges része a hiba és fusztráció, anélkül is simán tanulhatsz és taníthatsz.

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

A fordított lánc tanítása egyszerűnek tűnik, de tényleg érdemes sokat gondolkodni, hogy a láncnak milyen részletei vannak és begyakorolni, hogy mikor kell klikkelni és jutalmazni. Mutatok neked egy egyszerű példát, hogy hogyan használhatod a technikát, de azt javaslom, hogy ha biztos szeretnél lenni magadban, akkor jelentkezz be a Segítség hibáztam webinárra.

Tehát a viselkedéslánc a következő: Fekszik > Ül > Kézérintés

Mielőtt megkezded a lánc tanítását, ellenőrizd, hogy a láncban szereplő készségek vezényszóra működnek. Ezzel rögtön észre tudod venni, ha még valamelyik készség nem megfelelően működik. Ha ezzel végeztél, akkor a következőképpen kezdd el a fordított lánc tanítását.

Először kérj kézérintést és amint megtörténik klikkelj és jutalmazz néhányszor.

Második lépésként egy jutalommal ültesd le a kutyád és kérj kézérintés. Amint a kutyád orra eléri a kezedet klikkelj és jutalmazd. Aztán néhányszor ezt is ismételd meg.

Harmadik lépésben a kezdőpontod a fekvő helyzet legyen. Innen ad ki a vezényszót, hogy „Ül”, majd kérj kézérintést és ismét, amikor a kutyád orra a kezedhez ér klikkelj és jutalmazd. Ezt a fázist is ismételd. Látni fogod, a kutyád arcán azt a pillanatot, amikor tovább léphetsz.

Negyedik fázisban a kezdő pontod legyen az, hogy a kutyád előtted áll. Most add ki a „fekszik” majd „Ül”, majd a kézérintés és hasonlóan járj el, ahogyan eddig.

Most eljutottál oda, hogy a kutyád megcsinálta az első láncolatát. Gyakorold a viselkedéseket páronként és egyben is folyamatos jutalmazással illetve hogy a kézérintést máshol kéred.

Egyéb tippek a sikerességhez

Még annyit javasolnék, hogy a második lépés után mindig adj több jutalomfalatot a kutyádnak, úgy hogy mozgásban tartod a kutyád és felváltva dobálod a falatokat jobbra-balra. Persze ezt is meg kell tanítanod a kutyádnak, hogy utána alkalmazni tudd J. Így sokkal jobban fogja élvezni a kutyád láncok tanulását.

Mint minden más az életben a fordított láncban tanítást gyakorolni kell, hogy minden nappal jobbak legyünk. A gyakorlást érdemes embereken kezdeni, hogy amikor a kutyáddal kezdesz gyakorolni, akkor már szuper vezető legyél. Tartsd szem előtt, hogy a kutyád viselkedését megerősíted a lánc tanítása során. Így tényleg érdemes a gyakorlásra a legjobb lelki állapotokat kiválasztani. Készíts videót a gyakorlásotokról és szánj időt az elemzésére. Így leszel napról-napra jobb edzője a kutyádnak vagy a macskádnak, haladnak, nyuladnak :)…

Gyakorlásra fel 🙂 !!!!

Ha frusztrált kutya van melletted, olvasd el a loopy tréninges cikket.

A legkevésbé irányított LIFE módszer is érdekes lehet számodra…

Image by drobotdean on Freepik