You are currently viewing Így éred el a profi kutyaoktatók eredményeit otthon

Így éred el a profi kutyaoktatók eredményeit otthon

Totál ki voltam akadva, amikor pár éve a Youtube-on találtam egy szuper trükköt, és egyszerűen nem sikerült megtanítanom a Lénának – persze akkor még nem voltam profi kutyaoktató. A trükk annyi volt hogy a kutya a szennyes ruhát a levétel után kivitte a fürdőszobába és belerakta a szennyestartóba. A videó nem a trükk megtanítását magyarázta el, csak valaki bemutatta a kutyájával. Rengetegszer megnéztem a videót, és próbáltam kitalálni, hogyan vezethetem rá a Lénát, hogy megcsinálja. Napokig próbálkoztam, de semmilyen eredményt nem értem el, csak egyre frusztráltabb és dühösebb lettem – nagyon messze voltam attól, hogy a profi kutyaoktatók eredményeit hozzam. Egyik alkalommal már a végefelé ismét próbálkoztam, amikor beállított anyukám. Kérdezett valamit, és én valami olyan dühös hangon válaszoltam, hogy nem ismertem magamra. És ebben a pillanatban leesett…

 


 

A kutya az én tükröm volt. Megérezte és megmutatta a viselkedésével az én érzéseimet. Mivel én frusztrált és dühös voltam, sőt egy idő után fel is adtam, ez átragadt a Lénára is. A kutyák a gyerekekhez hasonlóan nagyon érzékenyek az érzelmi változásokra, és mindent a „szívükre vesznek”. Pár nap szünetet tartottam, és az új nyugodt énemmel újra próbálkoztam. Ugyanaz a módszer ami idegesen nem működött, most bevált. Volt türelmem nyugodtan addig próbálkozni az egyes rész lépésekkel, amíg a Léna meg nem csinálta. A nyugalmam, magabiztonságom és határozottságom átragadt a Lénára, és könnyen megtanultuk ezt a trükköt is.

 

Mennyibe kerül egy kölyökkutya tartása
Mennyibe kerül egy kölyökkutya az első évben? Regisztrálj és töltsd le az ingyenes e-bookot!

Egyszerű módszer az érzéseid kontrolálására

Gondold végig és írd össze azt az 5 tulajdonságodat, amelyeket nem szeretsz magadban, vagy a környezeted nem szeret benned. Ha ezt megtetted, akkor ugyanarra a papírra írd össze azt az 5 tulajdonságodat is, amelyeket te és a környezetben élők szeretnek benned. Ha ezzel meg vagy, akkor vizsgáld meg a két listádat és jelöld meg azokat a tulajdonságaidat, melyek szerinted leginkább befolyásolnak a kutyád tanítása során. Kezdd el tudatosan figyelni a negatív tulajdonságaidat, és próbáld meg kiszorítani őket. A pozitív tulajdonságaidat pedig próbáld meg erősíteni. Ezt a kis gyakorlatot rendszeresen meg szoktam csinálni, ha éppen valami új dologba szeretnék fogni. Ha beazonosítottad az erősségeidet és a gyengeségeidet, és elkezdtél foglalkozni velük, akkor már meg is tetted az első lépést hogy te is olyan eredményeket érj el otthon, mint a profi kutyaoktatók.

A sikeres kutyaoktatáshoz szükséges 5 kulcs tulajdonság

A kutya természetesen az ember teljes személyiségét érzékeli, de van öt olyan emberi tulajdonság, ami alapvetően meghatározza egy kutya viselkedését.

1. Következetesség

Ha van már gyereked akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy a következetesség minden nevelésben fontos. Ha megengeded a kutyádnak, hogy a gyerekek szobájában aludjon, vagy a kanapén, amíg kicsi és cuki, és mert meggyőztek a gyerekeid, akkor tudd, hogy ezt a későbbiekben is meg fogja tenni. Még akkor is ha már nagy lesz. Éppen ezért érdemes minden egyes viselkedési minta kapcsán végiggondolnod, hogy szeretnéd-e hogy úgy viselkedjen, ahogyan engeded neki amíg pici és nagyon cuki. Volt egy skótjuhászom, Archi, aki nagyon szeretett belekucorogni az ölembe. Persze ez tényleg nagyon édes dolog és elolvadtam tőle, de ahogyan egyre nagyobb lett, egyre kényelmetlenebb volt a számomra. Így elkezdtem megtanítan, hogy ha bújni szeretne, akkor inkább tegye a fejét az ölembe. De egy „rossz” szokásról lenevelni a kutyád sokkal nehezebb, mint következetesen kiállni azért amit a későbbiekben szeretnél.

2. Türelem

Ez szerintem a legnehezebb. Nálunk mindig nagy a nyüzsgés, erről a három kiskorú fiam gondoskodik. Eléggé nehéz olyan időpontot találni a napban, amikor tényleg ketten tudunk mókázni és szaladgálni a kutyával. Nálam napi két alkalommal van a kutyának olyan mínőségi ideje, amikor csak vele foglalkozom. Ilyenkor játszunk, ismételjük a korábbi feladatokat és újakat tanulunk. De a nyüzsgést a kutya is átveszi, és nem igazán koncentrál a feladok pontos kivitelezésére. Ilyenkor bepörög, és mindent csinál, de igazán semmit, ha érted mire gondolok. Ez engem borzasztóan dűhít és nagyon türelmetlenné válok. Éppen ezért bevezettük az „idő kérés” jelét akár a kosárban és olyankor elvonulok, hogy picit rendezzem magam, hogy már higgadtan térjek vissza a kutyához és keresünk egy olyan helyet a lakásban, ahol senki nem zavar. Nálunk ez bevált.

Keress te is olyan módszert, amellyel visszanyered a türelmed és tovább tudod pozitívan tanítani a kutyádat. Az is fontos, hogy próbáld meg megoldani, hogy ne zsibogjon a család, ne kelljen menned a mosógéphez, a sütőhöz, a telefonhoz, mikor belefogtok a közös időtökbe. Inkább legyen ez az idő rövidebb, de aktívabb.

3. Motiválás

Mindenkinek szüksége van visszajelzésre arról, hogy amit csinál az jó-e vagy sem. Profi kutyaoktatóként tudom, hogy a kutyák sem kivételek. A pozítiv jutalmazással történő tanítás során – én ennek a híve vagyok – ilyen sorrendben kell dícsérni a kutyát: verbális dicséret, simogatás, jutalomfalat. A verbális dicséret mindig ugyanaz a rövid szó vagy mondat legyen, például „Ez az!” vagy „Ügyes!”. Igyekezz mindig ugyanazzal a hangsúllyal érzelem mentesen mondani. Ha úgy érzed, hogy ez nem menne, akkor erre nyújt megoldás a klikker. Ennek hangja rövid és mindig ugyanaz. Ezzel a módszerrel nagyon pontosan tudod jutalmazni a kutyádat. Olyan, mintha egy fényképet készítenél a kutyádról, abban a pillanatban amikor valamit a számodra jól csinál.

Simogatás

A simogatás és a fizikai érintés kommunikáció és egyben kapcsolattartás is. A simogatás kifejezi a kutya iránt érzett szeretetet, a dicséretet, bizonyos helyzetekben nyugtatólag hat, más helyzetben kommunikációs lehetőséget biztosít kettőtök számára. Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is megfigyelhető, hogy mit éreznek jutalomnak, mivel lehet motiválni őket. Vannak kutyák akiknek az érintés a legfontosabb dicséret, másoknál a szóbeli dicséret, de vannak olyanok is akik a kedvenc játékuk megkapását értékelik a legjobban.

Jutalomfalat

A jutalomfalat általánosan működő jutalmazási forma. Mindig kicsi, puha, és a kutyád számára nagyon ízletes jutalomfalatokat használj. A jutalomfalat lehet sajtkocka (fél centis kockák), sült máj, virsli (2-3 milliméteres félkörökre vágva), vagy akár szárított nyúlfül is (ez mondjuk Lucky kedvence éppen). A jutalomfalat helyett használhatsz kedvenc játékot is, amelyet a kutyád egyedül nem tud játszani – például frizbi, labdázás vagy kötélhúzás.

Egyéb jutalmazás

Bizonyos esetekben a kutya jutalomnak értékeli azt is, ha egyszerűen csak kiengeded az udvarra. Nem arra gondolok amikor teljesen elveszíted a türelmed és kirakod a kutyát a kertbe mert ott jobb neki, hanem arra hogy a kutya csönget mert pisilnie kell, és kiengeded hogy elvégezze a dolgát, vagy megkéred hogy hozza oda a pórázt és elmentek sétálni. A dicsérés sorrendjét – szóbeli dicséret, simogatás, jutalmazás – érdemes megtartani, mert a kutya számára a legmagasabb értéket a jutalomfalat vagy játék jelenti, a legalacsonyabb érteket a pedig a szóbeli dicséret. A helyes sorrenddel arra tanítod a kutyádat, hogy a szóbeli dicséret a legértékesebb. Így a későbbiekben a jutalomfalat már elhagyható lesz.

Ha azt akarod hogy a kutyád motiváld legyen, akkor vesd be a jackpot módszert. A módszer lényege, hogy amikor a kutyád elsőre jól megcsinál valamit, akkor hatalmas adag jutalomfalatot adj neki, többszörösét mint amit szoktál. A kutya ebből megérti, hogy most valami nagyon szuper dolgot tett. A jackpot után hagyd abba a feladatot.

4. Kreativitás

Néha úgy érzem, hogy ha a fejem tetejére állok, akkor sem tudok elég érdekes lenni. Egyszerűn nem tudok annyira izgalmas lenni, mint a kert végében rohangáló kecskék, vagy a levegőben viaskodó szarkák. Ilyenkor egyébként hagyni szoktam Luckyt, hogy egy picit elkalandozzon, és ezt az időt kihasználva új játékokat veszek elő a dobozából, amelyekkel már egy pár napja nem játszottunk, és rögtön ismét a játék és én kerülünk a középpontba. Figyeld a kutyádat, és tapaszald ki hogy mi az ami bejön neki. Utána építs erre. Találj ki új játékokat!

5. Határozottság

Minél határozottabban mondunk valamit, annál könnyebb lesz a másik félnek elhinnie amit mondunk. A határozottság mindenféleképpen növeli a mondandónk súlyát, függetlenül attól hogy mit mondunk – például hogy igazunk van-e vagy sem. A kutyákkal való kommunikációban ugyanígy működik a határozottság. Amit határozottan mondasz, azt a kutya el fogja fogadni. A leginkább akkor van szükség határozottságra, amikor valamit tiltani akarsz a kutyának. Vannak érzékeny és domináns kutyák. Az érzékenyebb kutyáknál, elég egy kicsit határozottabb hangsúly és már meg is értik mit nem szabad. A dominánsabb kutyák esetében a hangodnak és a testartásodnak is tükröznie kell a határozottságodat, különben a kutyád átveszi az irányítást az adott helyzetben.

Bónusz titok, amitől minden amit itt olvastál működni fog

A kulcs a megfelelő körülmények megteremtése. Semmi nem működik ha a kutya túl fáradt, vagy ha annyira éhes hogy vonyítva a küszöböt rágja. A sikerhez nyugodt körülményeket kell biztosítanod. Nemcsak a kutyának kell megfelelő állapotban lennie, neked is fel kell készülnöd. Elengedhetetlen, hogy legyen egy megfelelő méretű jutalomfalat táskád tele jutalomfalattal. Az én első jutalomfalat táskám folyton leesett és mindig kiborult. Utáltam. Próbáltam egy időben hogy a zsebement tömtem meg jutalomfalatokkal, de mindig maradt a zseb alján pár darab amikor a nadrág a mosógépbe került. Nem volt szép látvány amikor kivettem… Azóta persze találtam olyan jutalomfalat zsákot, ami nem esik le és nem borul ki.

Simán előfordul, hogy a te kutyád sokkal motiváltabb, ha játékkal tanítod. Ahhoz hogy ezt megtudd érdemes figyelni a kutyádat és felkínálni neki a lehetőségeket. Mindig és azonnal jutalmazzd a kutyát amikor valamit jól megcsinál – szóbeli dicséret, simogatás, jutalmazás. Motiváló tudsz lenni a jutalomfalattal is ha a tanulás-játék időt evés elé teszed. A játékidő egy 8 hetes kutyánál 5-6 perc, de ne izgulj, mert ez az idő szépen növekszik. Fontos hogy igyekezz körülbelül ugyanabban az időben beiktatni a tanulás- játék időt, mert a kutyád nagyon gyorsan ki fogja alakítani a napirendjét, amiből tudja, hogy mikor mi következik. Persze ha valami közbejön, akkor sincs baj, de azért próbáld meg tartani magad a napirendhez, mert a kutyád számít rá. A tanítási részt mindig igyekezd sikerélménnyel zárni, mondjuk egy jackpottal, hogy a kutyádnak legközelebb is legyen kedve tanulni.

Ha most tervezed hogy kölyökkutyát veszel, vagy már el is hoztad, akkor szükséged lesz egy jól felépített „tanmenetre”, amelyen végighaladva minden fontos dolgot megtanítasz a kutyádnak. Kattints ide és regisztrálj az oldalunkon – fél perc az egész és ingyenes -, és hamarosan küldünk egy szuper ajánlatot a Kezdeti Lépések online tanfolyamunkra.

Vélemény, hozzászólás?