You are currently viewing Mire figyelj oda, amikor kutyaeledelt választasz?

Mire figyelj oda, amikor kutyaeledelt választasz?

Sok gazdi, amikor magához vesz egy kölyök vagy akár egy idősebb kutyát, tanácstalanul áll az állateledesek polcai vagy akár a webshopok virtuális polcainál, a kutyatápot illetően.
Melyik a megfelelő? Az, amelyiket gyakran látni a tv-ben, reklámokban? Hallgassak az eladóra? Vagy a szomszéd nénire a kutyás parkban?
Ha elolvasod rövid cikkünket, te is el fogod tudni dönteni, hogy milyen a jó kutyatáp, amelytől kiskedvenced egészséges kirobbanó formában lesz majd.

Olvasd el az átfogó cikkünket is a kutya egészséges táplálásáról!

Mi az, amit egy multis /olcsó kutyatáp tartalmaz?

A multis kutyatáp alatt azokat a márkákat értjük, amelyeket a helyi közértben, szupermarketekben kapsz és jellemzően az alsóbb árkategóriát képviselik. Ezek a márkák azonban nagyon beégtek a köztudatban és teljes értékű, szipi-szupinak hirdetik magukat. De a kutyatáp vélemények sajnos nem ezt igazolják.
Nos, amit a gyártók jóhiszeműen első vagy második helyen a címkén az összetevő listában úgy jelölnek, hogy hús és állati eredetű melléktermékek, az valójában

  • különféle zsigeri szervek, zsír,
  • vér, csontszövet
  • emésztőtraktus teljes tartalma, irha, gyapjú, toll, sőt a tojáshéj stb is benne lehet.

Szóval igazából harmadosztályú ipari hulladék aminek igazából nem az imádott házikedvencünk pocakjában lenne a helye.
És még ezen felül jön a kutyák számára oly kevés hasznosítható anyagot tartalmazó glutén tartalmú gabonák (búza, rozs, stb.) és az akár GMO-s kukorica és szója, mint olcsó töltő anyag. Amit persze ők úgy hirdetnek, hogy fontos szénhidrát forrás.

 

 

És hogy mindezen „finomságot” eladhatóvá, fogyaszthatóvá tegyék a kutyák számára, jönnek akár a különféle ízfokozó anyagok is a receptbe.
És nehogy azt higgyük, hogy ez egy magas hústartalmú kutyatáp, annak ellenére, hogy az analitikai összetételnél 30% fehérjét látunk a csomagoláson. A szója és más növények is igen magas fehérje tartalmat tudnak biztosítani, csak éppen kevésbé hasznosul a kutya szervezetében.
Ugye te sem ilyen dolgokat képzelsz el, amikor arra gondolsz, hogy minőségi eledellel szeretnéd etetni a kedvenced?
És mi van akkor egy szuperprémium kutyatápban?
Miben más az, azon kívül, hogy kétszer annyiba kerül?

Prémium kutyatápok

A szuper prémium kutyatápok listája évről évre egyre bővül, annak köszönhetően, hogy felismerték a gyártók, hogy a gazdik szeretik „jól etetni” a kedvenceiket.
Ugyanis a minőségi eledellel etetett kutyák szebbek, egészségesebbek, tovább élnek, így szívesen áldoznak a gazdik a drágább kutyatápra. Ez teljesen érthető, ugye?
De mi található általánosságban véve egy szuperprémium kutyatáp receptúrájában?

Prémium kutyatáp a kölyökkutya egészséges etetése érdekében
Prémium kutyatáp a kölyökkutya egészséges etetéséhez
  • minőségi friss vagy szárított húst, legalább 40 %-ban de akár 70% hús tartalomig is elmehetnek egyes gyártók
  • a glutén tartalmú gabonákat leváltották és helyette kukorica, vagy az emésztésre még jobb hatással lévő rizsre cserélték, mint a közkedvelt Brit márkán belül a Brit Care kutyatáp esetén is.
  • a receptben helyet kaptak (ízletesség szerepe mellett) vitamin és ásványi anyagpótlásra zöldségek, gyümölcsök, valamint gyógynövények is
  • sok esetben tartalmaznak bőrre-szőrre jótékony hatású lazacolajat, sörélesztőt
  • és egyre több gyártó ad ízületvédő hatóanyagokat is a tápjához.

Időszakosan pedig ajánlott a kedvencünk számára komplex ízületvédő készítményt is adni, hogy megőrizhesse fittségét és energikusságát az idősödő évekre is.
Szóval összességében mondva: Bizony a szuperprémium kutyatáp megéri az árát! Nem érdemes tehát azt a pár ezer forint különbséget nézni, ugyanis sokkal többet nyerünk a minőségi pocakbavaló választásával.

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!

További cikkek a kutyák egészséges táplálásával kapcsolatban:

Mit ehet a kutya karácsonykor?
Milyen vitaminok kellenek a kutyáknak?