You are currently viewing Idős kutyák gondozása, jöjjön 5 tipp

Idős kutyák gondozása, jöjjön 5 tipp

Amikor egy kiskutya érkezik a család életébe, természetesnek vesszük azt, hogy tele van élettel, vidámsággal a csöppség. Azonban ahhoz, hogy idős korában is megtarthassa a vitalitását a négylábú barátunk, a gazdinak is tennie kell.

Cikkünkben hozunk 5 tippet, miképp védd meg idős kutyádat!

Olvasd el az átfogó cikkünket is a kutya egészséges táplálásáról!

1. Tipp: A rendszeres állatorvosi kontroll nélkülözhetetlen!

Ha eddig abban a hitben voltál, hogy csak akkor kell állatorvoshoz vinned kedvenced, amikor oltásra viszed, vagy ha beteg lesz, akkor nagyot tévedsz kedves gazdi. Ugyanis a megelőző vizsgálatok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyes betegségek még a korai, akár visszafordítható állapotban kiderüljenek.
Ajánlott 6 éves kor felett évente egy nagylabort kérni kedvencünk számára, ahol az alap vérkép mellett még máj, vese, hasnyálmirigy paramétereket is vizsgálnak. Emellett pedig szükséges rendszeresen a szív, a tüdő hallgatózással történő vizsgálata is. Ugyanis amit te időskori fáradtságnak vélsz, lehet akár egy szívbetegségből adódó tünet is.

2. Tipp: Nem szabad a mozgást abbahagyni, csak a módját kell változtatni!

Lehet, hogy kedvenced most még fiatal és fitt, aki képes egy félmaratont lekocogni a bicikli mellett, azonban ahogy idősödik, nyugodtabb tempóra szükséges váltani. Azonban ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben abba kell hagynotok a közös kirándulásokat. Csupán válassz könnyebb terepet a túrákra, a bicaj melletti futás helyett pórázos sétát, stb. Ha teljesen hagyod ellustulni, akkor „pocakot ereszthet” és ez pedig további gondokat hozhat. (cukorbetegség például). Ha szereti a vizet, akkor pedig az úszás is egy opció lehet, mert nagyon kíméletes mozgásforma.

Idős kutyák gondozása úszással
Idős kutyák gondozása úszással

3. Tipp: Ízületvédőt már fiatal kortól!

Nagyon sok gazdi már csak akkor kezd el valamilyen kutya ízületvédő készítményt adni a kedvencének, akkor már baj van. Azaz sántít a kutya, fájdalma van. Azonban érdemes már fiatal korától évente 1-2 ízületvédő kúrát tartani. Van aki a természetes termékekre esküszik, mint pl. a zöldkagyló por, kollagén por adása, és van aki a komplex összetételű tablettákra. A lényeg, hogy 6 éves kor felett már szinte kötelezően ajánlott adni a kutyáknak. 10 éves kor felett pedig már folyamatosan is lehet adni, szünet nélkül. Hiszen a kedvenceink számára a mozgás szabadsága az egyik legfontosabb, és ezzel támogatni tudod a szervezetét.

4. Tipp: Figyelj oda a fogkövességre!

Bár főképp a kistestű kutyákra jellemző az, hogy fogkövesednek, a nagyobb házikedvenceket sem kíméli sok esetben. És bár elsőnek csak optikai és hát valljuk be, szag ügyi hátránynak tűnik, sajnos jóval komolyabb gondokat okozhat. Ugyanis a fogkő az íny alatt is tovább terjed, és ez által foggyökér tályogot, fájdalmas ínygyulladást, fogvesztést is okozhat első körben. De akár szívizomgyulladást is tudnak okozni a véráramba kerülő baktériumok, amelyek a fogköven telepednek meg. Úgyhogy igenis oda kell figyelni a kedvencünk szájhigiéniájára is. Fiatal korban fogmosással, fogkő elleni szerekkel lehet a kezdeti stádiumot visszaszorítani, később azonban bódításban szükséges az alapos takarításhoz.

5. Tipp: Etess a korának megfelelő eleséggel!

Ha csak nem az extrémen válogatós kutyák közé tartozik kedvenced, akkor megtapasztalhattad, hogy hosszú évekig képesek ugyanazt az eleséget fogyasztani jóízűen. Hiszen számukra az evés nem kulináris élvezetet jelent, hanem csupán ösztönös tevékenységet. Azonban az, hogy mi kerül a pocakba, a szervezetük szemponjából nagyon is lényeges. Felejtsük el a multis, alsókategóriás eledeleket, amelyek általában 90%-ban silány gabonából és melléktermékeikből állnak!

A kutya egészséges táplálásához válasszunk prémium márkát, amely valódi húst tartalmaz, hiszen kutyáink ragadozók, akárhogy is nézzük! Így a kutya vitaminok is bekerülnek a szervezetbe.

Azonban azzal már sok gazdi nincs tisztában, hogy 6-8 éves kor felett már érdemes senior, azaz idős kutyának való táppal etetni, mint amilyen a Brit tápoknál is található. Ezekben a könnyebben emészthető húsok mellett emelt E-vitamin és szelén van a receptúrában, amelyek a szellemi és testi frissesség megőrzéséhez szükségesek. Emellett pedig alacsonyabb kalóriatartalmúak, hiszen az idősebb kutyák kevesebbet mozognak, valamint anyagcseréjük is már lassabb.

Ahhoz, hogy kedvencünk sokáig velünk lehessen, a gazdinak is tennie kell. Azonban a fentebbi tippek betartásával biztos lehetsz abban, hogy sokat tettél négylábúd egészségéért!

További cikkek a kutyák egészséges táplálásával kapcsolatban:

Mire figyelj oda, amikor kutyaeledelt választasz?
Mit ehet a kutya karácsonykor?
Milyen vitaminok kellenek a kutyáknak?

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!