You are currently viewing Milyen vitaminok kellenek a kutyáknak?

Milyen vitaminok kellenek a kutyáknak?

A kutyáknak – ahogy az embereknek is – szükségük van zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminokra. A zsírban oldódó vitaminokat a kutya maga képes kivonni a bevitt tápanyagból, külön nem kell pótolni. A vízben oldódó vitaminokat alkalmanként pótolni kell. Az alábbi vitaminok hiánya betegséget okoz a kutyáknál:

  • A vitamin
  • B2 vitamin
  • B3 vitamin
  • B6 vitamin
  • D vitamin
  • E vitamin
  • K vitamin

A vitaminokon kívül az omega-3 és omega-6 zsírsavak is elengedhetetlenek a kutyák szervezetének. Ezek a zsírsavak segítik a kutya szervezetének működését és fejlődését, és nagy hatással vannak a szívre is.

Olvasd el az átfogó cikkünket is a kutya egészséges táplálásáról!

 

Kutya számára szükséges vitaminok

A vitamin

Csontok növekedését és a szem teljes egészségét segíti elő. Ezeken felül az A vitaminnak nagy szerepe van a hámsejtek szaporodásában, a fogak és a csontok egészséges fejlődédében. Az A vitamint a kutyád képes béta-karotinból előállítani.

B vitamin

Az egészséges, puha és fénylő szőr és bőrkondíció hatékony támogatója. Tavasszal és ősszel ajánlott adni a kutyádnak a vedlés idején vagy ha korpásdik a bőre, esetleg túl száraz, akkor 6-8 héten keresztül. Ezen vitamin esetében is tudsz választani B vitamin komplex kapszulát vagy sörélesztő port.

B2 vitamin

A kutyád sejtjeinek a növekedésében vesz részt és a vörös vérsejtek képződését biztosítja. A B2 vitamin felelős a táplálékból felszabaduló energia hasznosításában, biztosítja az összes B vitamin hatékonyságát.

B6 vitamin

Az enzimrendszer alap alkotóeleme. A zsírok anyagcseréjében, a növekedésben és a vérképződésben játszik szerepet.

B12 vitamin

Szerepe a zsír és a szénhidrát anyagcseréjében illetve az idegszövet egyik alkotóelemének előállításában van. A kutya fejlődésében és táplálékhasznosításában vesz részt. Ez az egyetlen kobalt tartalamú vitamin, ami a kutya biológiai folyamataiban is részt vesz.

C-vitamin, más néven aszkorbinsav

A kutya szervezete képes a húsból előállítani a C vitamint, de érdmes kúra szerűen ezt kiegészíteni akár C-vitamin tablettával vagy természetes csipkebogyóporral, melyet könnyebben hasznosít a kutyád szervezet. A csipkebogyó másik előnye az aszkorbinsavval, hogy tartalmaz A, B, E, K vitaminokat, folsavat és flavonokat is.

D vitamin

Legfontosabb funkciói között szerepel a vérplazma kalcium- és foszforszintjét a normális szinten tartsa. Szerepet játszik a kálcium felszívódásában, a kutya csontjainak növekedésében és a fejlődésében.

E vitamin

Fontos szerepet játszik a sejtmemránok stabilitásának fenntartásában. Serkenti a kutyák növekedését és súlygyarapodását, valamint hatással van a mirigyek működésére.

H vitamin

A napi szükségletet a bélbaktériumok állítják elő. A H vitamin segít egészségesen tartani a kutyák bőrét. Hiánya bőrgyulladást okoz.

K vitamin (fillokinon, menakinon, menadion)

A véralvadásban játszik fontos szerepet, ezért is nevezik vérzésgátló vitaminnak. Ha csökken a K vitamin szintje a kutyában, akkor megnyúlik a véralvadás ideje, ami végső soron vérzékenységhez vezethet.

Kutyák egészségéhez szükséges ásványi anyagok és nyomelemek

A vitaminokon túl a kutyáknak is szükségük van ásványi anyagokra és nyomelemekre.

Kálcium és a Foszfor

Bármelyik étrendet is választod a fentiek közül érdemes odafigyelni a kutya növekedésére és kúra szerűen kálciumot adni neki. A kalcium és a foszfor a csontok és a fogak egészséges fejlődésének katalizátorai. Ennek formája a már korábban említett kapszula vagy por formájában megvásárolható a piacon – ez utóbbiból a legjobban hasznosuló a bió tojáshéjpor.

Magnézium

A kutya szervezetében a laza kötöszövet és a csontok alkatórésze. A kálcium és a magnézium megfelelő egyensúlya segíti a kutya normális szív, vázizmok és idegszövet működését.

Kálium

Fontos szerepet játszik a idegi ingerületek átvitelében, a folyadék megtartásában és az izmok anyagcseréjében.

Nátrium

Kutyád élattani funkciójának egészséges müködéséhez szükséges. A nátrium-klorid (konyhasó) bevitel növekedésével nő a kutya vízigénye. A nátrium-klorid teljes hiánya 8 héten belül akár elhulláshoz is vezethet. A felesleges mennyiség a vizelettel távozik.

Klorid

A nátriummal együtt a fő elektrolitjait biztosítja a kutyádnak. Mind a két ásványi anyagot megtalálod a konyhasóban.

Jód

Elsősorban a csak csirkét fogyasztó kutyák számára javasolt a jód pótlása, mivel a csirkehús jód tartalma nem fedezi a kutyád szükségleteit. Ezt is meg tudod vásárolni cseppek formájában és természetes por formájában – Barna alga. Ha ez utóbbit választod, mindenképpen ellenőrizd a jód tartalmát.

Vas

A vas az alkotórésze a vér- és izomfehérjéknek, melyek szerepe az oxigénszállításban van. A kutya szervezetében lévő vas kétharmada a vérben található. A szövetenzimek fontos alkotóeleme.

Réz

A kutyád enzimei hasznosítják, nagyon fontos, hogy túladagolható. A vérképzésben működik közre, segít megelőzni a vérszegénységet.

Mangán

Számos olyan reakcióban vesz részt a kutyád szervezetében, melyek nélkülözhetetlnek, ilyen például a csontképződés és csontnövekedés.

Cink

Az enzimek és a fehérjeszintézis normális működéséhez szükséges, és egyes kutatások szerint segíti a kutyák sebgyógyulását. A cink a kutyák minden sejtjében megtalálható.

Szelén

Normálisan működö enzimek alapját képezik. A kutyának mikromennyiségben van szükség szelénre, mert a szelén megakadályozza a táplálékok által okozott májelhalást.

Kobalt

A B12 vitamin alkatórésze, igy nem kell külön adagolni. A haemoblobin termelés serkentésével elősegíti a kutyák vérképzését.

Króm

Szerepe a szénhidrát anyagcserében van.

Fluor

A fogak a csontok fejlődésének segítője, illetve a szaporodában segíti a kutyákat.

Nikkel

Nélkülözhetetlen szerepe a sejtmembrán funkcióiban van.

Molibén

Szerepe a hugysav anyagcseréjében.

Szilícium

Szerepe a csontváz fejlődésben és a kötőszövet képződésben és annak fenntartásában van.

Vanádium

Szerepe a növekedésében, a szaporodásban és a zsír anyagcserében van.

Arzén

Szerepe a növekedésben és a vérképződésben fontos.

Pantoténsav

Szerepe a szénhidrátok, zsírok és aminosavak anyagcseréjében van.

Niacin (nikotinsav)

Két fontos koenzim alkotórésze. Szerepe a tápanyagok hasznosításában van.

Folsav (folacin)

A DNS szintézisében szerepet játszó koenzim alkotórésze.

Kolin

Szerepe az idegrendszeri átvivő anyagának az ecetil-kolinnak az előállítása.

Mire kell még figyelni a kutyák étrendjénél

Probiotikum

A bélflóra felépítése és megerősítése nagyon fontos minden betegség vagy fertőzés után. A piacon található probiotikumok közül érdemes olyat választani, amelyet folyamatosan fejlesztenek és hatékonyan támogatja a kutyád emésztését.

Izület védelem

Az ízületek, porcok, inak támogatója. Fejlődésben lévő kölyökkuty ízületeinek védelmére, valamint idős, illetve ízületi problémákkal küzdő kutyá étrendjének fontos kiegészítője. Általában a zöldkagyló tartalmaz megfelelő mennyiségű glükozamint, amely képes a porcokat táplálni. Érdemes a mínőséget és magas glükozamint tartalmazó terméket vásárolni.

Olajok

Az olajok a nyers étrendes (BARF) kutyák számára jelentősek. Ugyanis a BARF étrendben a kutya ezekből nyeri az energiáját. A száraztáps étrendben a tápok szénhidrát tartalma fedezi a kutyák energia igényét. Lazacolaj: omega3, EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) zsírsavakban gazdag. Liget szépe olaj: a szőr és a bőr barátja. Máriatövisolaj: a májat védi és méregtelenítő hatású.

A kutya egészséges táplálása

A kutyák táplálásának három alapvető módja van, a házikoszt, a BARF étrend és a száraz- vagy nedves táp. A kutya egészséges táplálását az Így etesd a kutyád hogy egészséges maradjon cikk mutatja be részletesen.

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!

További cikkek a kutyák egészséges táplálásával kapcsolatban:

Mire figyelj oda, amikor kutyaeledelt választasz?
Mit ehet a kutya karácsonykor?

Vélemény, hozzászólás?