You are currently viewing Kiskutya kötelező oltások, ajánlott oltási program, árak 2024

Kiskutya kötelező oltások, ajánlott oltási program, árak 2024

Amikor a szőrös kis csodákkal találkozunk, nem csak egy állatot választunk magunk mellé, hanem hűséges társat és igazi családtagot. Éppen ezért fontos, hogy minden lehetséges módon óvjuk és gondoskodjunk róluk. Tudományos tények és kutatások alapján bizonyított, hogy az kiskutya kötelező oltások révén megelőzhető és kontrollálható számos súlyos betegség, amely veszélyeztetheti kedvencünk életét. Az oltások segítenek megvédeni a kiskutyákat olyan fertőző betegségektől, amelyek nem csak rájuk, hanem más állatokra és akár emberekre is átterjedhetnek.

Nézzük milyen oltásokra kell beadatnod a kiskutyádnak.

 

 

Parvo-vírus elleni oltás

A Parvo-vírus rettegett ellenségünk, ami különösen fiatal kutyáknál okozhat súlyos hasmenést, hányást, és még a legbátrabb szíveket is megviselheti. Az oltás kis kölyökkorban kezeli elvégre 6-8 hetes korban elkezdjük, majd két-három hetes intervallumokkal megismételjük. Így védett leszünk a Parvo-vírus pusztító támadásaitól!

Szopornyica elleni oltás

A szopornyica a légzőrendszerre és a központi idegrendszerre hat, és akár halálos is lehet. Ne felejtsük el megadatni a kiskutyusunknak 6-8 hetes korában, majd a második oltást 10-12 hetes korban kapja meg. Vigyázat, a szopornyica nem különösebben kedves vendég, érdemes megelőzni a látogatását!

Hepatitis és Leptospirosis elleni oltás

A Hepatitis és a Leptospirosis oltása is fontos része a kiskutyánk immunizálásának. A Leptospirosis egy veszélyes baktérium, ami a vizeket kedveli, és könnyen terjedhet, így kutyabarátunk kinti kalandjai során könnyen érintheti. Az oltásokat általában 10-12 hetes korban adjuk be, majd megismételjük 2-4 hetes időközönként.

Fertőző májgyulladás elleni oltás

A fertőző májgyulladás egy másik veszélyes vírus, amit kutyánknak nem érdemes elkapnia. Ennek az oltásnak az első adagját 12-14 hetes kor között adjuk be, majd a második oltást 15-16 hetesen kapja meg a kicsi kedvencünk.

Veszettség elleni vakcina (3 hónapos korban, majd 9-10 hónaposan kötelező megismételni)

A veszettség elleni vakcina minden három hónapos kor betöltött kutyusnak kötelező. Az első kiskutya oltás után egy hónapon belül szükséges megismételni az oltást, majd hat hónap elteltével ismét meg kell adni. A veszettség elleni védőoltás az emberre is veszélyes betegség ellen védelmet nyújt.

Ajánlott oltási program, kölyök kutya oltás árak 2024

Az ajánlott oltási program során a kölyökkutyának számos oltást kell kapnia az optimális védelem érdekében. Az alábbi táblázat bemutatja az ajánlott oltási programot, valamint azt, hogy melyik korban ajánlott az egyes kiskutya oltások beadása:

Oltás neve Kutya kora Átlagos Ár
Parvo vírus elleni monovalens vakcina (ismétlő oltásokkal) 6-7 hetesen 8700 Ft
Parvo vírus elleni monovalens vakcina ismétlése 8-9 hetesen 8700 Ft
Kombinált vakcina (Parvo, Szopornyica, Kennel-köhögés, Leptospirózis, Rubarth-kór vagy Fertőző májgyulladás) 10-11 hetesen 8700 Ft
Kombinált vakcina ismétlése 12-13 hetesen 8700 Ft
Veszettség elleni vakcina (kötelező) 3 hónaposan 8000 Ft
Veszettség elleni vakcina ismétlése (kötelező) 9-10 hónaposan 8000 Ft
Kutya veszettség+kombinált oltás 9-10 hónaposan 12900 Ft
Kutya Lyme-kór elleni oltás 9-10 hónaposan 13500 Ft
Kutya Kennel-köhögés elleni oltás 9-10 hónaposan 11800 Ft

 

Az árak átlagos árak 2024-ben, és elég gyorsan változnak – jellemzően növekednek 🙁 . A veszettség elleni oltás ára és a parvo oltás ára 2024-ben jelentősen emelkedett. Az ajánlott oltási programban szereplő oltások megvédik a kutyusunkat számos súlyos és potenciálisan halálos betegségtől. Az oltásokat mindig szakképzett állatorvos végezze, és kövessük az állatorvosunk ajánlásait az optimális védelem érdekében.

Kutya oltások sorrendje, veszettség elleni oltás, parvo oltás

A kiskutya oltások és az utazás

Az oltásoknak nagy szerepe van az utazás során is. Sok ország előírja az oltásokat az utazáshoz szükséges állatok esetében. Az oltási igazolásokat rendszeresen ellenőrzik a határátlépéskor, így fontos, hogy a kutyusunk rendelkezzen az aktuális oltásokról szóló igazolásokkal.

Mi történik, ha kihagyunk egy oltást?

Ha kihagyunk egy oltást, a védőoltások hatékonysága csökken, és kutyánk nem lesz teljes mértékben védett a betegségek ellen. Ezért fontos, hogy az ajánlott oltási programot betartsuk, és minden szükséges oltást megadjunk kedvencünknek.

Mik lehetnek az kiskutya oltások mellékhatásai?

Néhány kutya esetében az oltások enyhe mellékhatásokat okozhatnak, például lázat vagy letargiát. Azonban ezek a reakciók általában rövidtávúak és ártalmatlanok. Ha azonban bármilyen szokatlan vagy aggasztó tünetet észlelünk az oltás után, érdemes azonnal felkeresni az állatorvost.

Miért fontos az kölyökkutya oltási könyv vezetése?

Az oltási könyv dokumentálja az oltásokat, és szükséges lehet utazások során vagy más szabályozásoknak való megfeleléshez. Az oltási könyvet mindig tartsuk naprakészen és vigyük magunkkal, ha kutyusunkkal utazunk vagy új állatorvost keresünk fel.

Meddig védett a kutyusom az oltásokkal?

Az oltások hatékonysága idővel csökken, ezért fontos az ismétlő oltások beadása a védettség fenntartásához. Az állatorvosunkkal való rendszeres konzultáció során megbeszélhetjük, hogy mikor szükséges az oltások újabb adagjának beadása.

Oltások felnőtt korban

Az alap immunizálást követően már bátran vihetjük kedvencünket kutyatársaságba, ennek hiányában viszont kerülendő az utcai sétáltatás, illetve más kutyákkal történő kapcsolat. Kölyökkutyák esetén az oltásokkal egyidejűleg javasolt legalább háromszor féreghajtást is végezni akár tabletta, akár féreghajtó paszta felhasználásával. A megfelelő immunválasz fenntartása érdekében az oltásokat felnőtt korban is szükséges megismételni. Rendszeresen oltott, felnőtt ebek esetén az emlékeztető oltásokat – az oltóanyag típusától függően (önálló veszettség, önálló kombinált vagy kombinált és veszettség egyben) – már csak évente egyszer kell beadatni.

Az oltások jelentősége és fontossága a kiskutyák egészségének megőrzésében és a közösség védelmében kiemelkedő. Az ajánlott oltási program betartása és az állatorvosi ajánlások követése kulcsfontosságú a kedvenceink optimális védelméhez. Ne feledjük, hogy az oltásokkal nem csak a kutyánk egészségét óvjuk meg, hanem az emberi egészség védelméhez is hozzájárulunk. Az oltások mellett természetesen fontos a kutya egészséges etetése és a kutya vitaminok bevitele is!

Gyakori kérdések a kötelező kiskutya oltásokkal kapcsolatban – GYIK

  1. Mikor kezdjem el oltatni a kölyökkutyámat?
    Az első oltást általában 6-7 hetesen kapja meg a kiskutya, majd az ismétlő oltásokat a következő hetekben adják be.
  2. Mi történik, ha kihagyok egy oltást?
    A védőoltások hatékonysága csökken, ha kihagyunk egy oltást, így a kutyusunk nem lesz teljes mértékben védett a betegségek ellen.
  3. Mik lehetnek az oltások mellékhatásai?
    Néhány kutya esetében az oltások enyhe mellékhatásokat okozhatnak, például lázat vagy letargiát.
  4. Miért fontos az oltási könyv vezetése?
    Az oltási könyv dokumentálja az oltásokat, és szükséges lehet utazások során vagy más szabályozásoknak való megfeleléshez.
  5. Meddig védett a kutyusom az oltásokkal?
    Az oltások hatékonysága idővel csökken, ezért fontos az ismétlő oltások beadása a védettség fenntartásához.