You are currently viewing Így etesd a kutyád hogy egészséges maradjon

Így etesd a kutyád hogy egészséges maradjon

Szerettem az iskolából hazajárni, mert időről időre az egész házat ellepte a kapor és a főzőtt tök illata. Édesanyám rendszeresen főzőtt Archinak, a skótjuhász kutyánknak tökfőzeléket, ami nem csak Archie kedvence volt, hanem az enyém is. Megtanultam halkan osonva lopakodni, hogy senki észre ne vegye, hogy egy nagyobb méretű kanállal a még forró tökfőzelék felé veszem az irányt. Általában ügyesen cserkésztem be a lábost, mert emlékeim szerint nagyon ritkán buktam le az akció közben. Persze később, amikor elérkezett Archi vacsora ideje, akkor kiderült hogy a neki szánt tökfőzeléket megdézsmáltam. Na nem minden Archinak főzőtt étel volt a kedvencem. A főzött csirkenyaknak például a szagától is undorodtam. A túrós palacsinta viszont mindenkinek a kedvence volt.

 


 

Az utóbbi idők elfogadott kutya táplálási módszerei

A kutyák táplálásában ugyanolyan trendek vannak mint a gyerekek etetésénél. Újabb és újabb elvárások és tudományos eredmények alapján folyamatosan változik az éppen aktuális ajánlás, hogy mit kell adni a kutyának ahhoz hogy egészséges legyen. Az új trendek nem feltétlenül érvénytelenítik a korábbi trendek előnyös tulajdonságait, ezért összegyűjtöttem neked az ismert trendeket, étrendeket. Mielőtt belekezdenél egy új étkezési formába, mindenképpen kérd ki az állatorvosod véleményét!

Kutyák természetes etetése

A természetes táplálás a biológiailag jól hasznosuló tápanyagokra épül. Ezeket az étrendeket elsősorban olyan kutyák számára ajánlották régebben, akik allergiával, ételintoleranciával vagy más egészségügyi problémával küzdöttek. Azonban egy ideje már a teljesen egészséges kutyák esetében is javasolják ezt a természetes étrendet, hiszen sokkal egészségesebbek lesznek a kedvenceink. Ebbe a csoportba tartozik a „házikoszt” és a nyers táplálás azaz BARF. A BARF egy mozaikszó, az angol Biologically Appropriate Raw Food rövidítése. Magyarul annyit jelent hogy biológiailag megfelelő nyers étel.

A házikoszt nem maradék

Ez nem egyezik azzal, hogy a kutyádnak odaadod az ebédből a maradékot, ami kellően fűszeres, hiszen a saját szájízed szerint készítetted el. Az ilyen típusú házikoszt étel nem igazán egészséges a kutyának. Megterheli és lelassítja az emésztését, és még ráadásul a fűszereket nem, vagy csak nehezen emésztik a kutyák. A házikosztvan található fűszerek hasmenést is okozhatnak. A kutyádnak készült „házikoszt” egy olyan frissen elkészített ételeket jelen, amikor kizárólag a kutyád számára főződ meg az ételt, mindeféle fűszer nélkül.

Mire figyelj a kiskutya házikosztos etetésénél

A legfontosabb amit szem előtt kell tartanod, az a különböző ételek aránya. Az arányoknak igazodniuk kell kutyád fajtájának, korának, aktívitásának. A megfelelő tápanyagbevitelt érdemes heti bontásban kialakítani.

Az étrend összetevői

1.) Megfőzött húsok – sertés, marha, vadhús (dísznó nem), nyúl, ló és a szárnyasok, amenyiben a kutyád nem mutat alergiás tűnetet ezekre.
2.) Belsőségek – szív, máj (heti egy alkalommal), tüdő.
3.) Fehérje tartalmú nem hús típusú ételek – író, túró, joghurt, kefír, sajt, tejföl.
4.) Zöldségek és gyümölcsök – hogy teljessé tedd az étkezést ezek mellé kell adnod a megfőzőtt: burgonyát, édesburgonyát, tökféle, melyeket főzheted a hússal együtt. Gyümölcsök és egyes zöldségek nyersen is bele kerülhetnek az étrendbe:

  • burgonya
  • édesburgonya
  • édes alma*
  • tökfélék (csillagtök, cukkini, vajtök, padlizsán, sütőtök*)
  • répa*, fehérrépa paszternák
  • cékla*
  • zeller
  • gyümölcsök* (kivéve citrusfélék)
  • paprika*
  • paradicsom*
  • uborka*

A *-gal jelöltek akár nyersen vagy reszelve is adhatók a kutyának.

5.) Glutén tartalmú és gluténmentes gabona – ezek a szénhidrátbevitel miatt kapnak nagy hangsúlyt ebben az étrendben.

Gluténtartalmúak:

  • kuszkusz – búza
  • bulgur – búza
  • rozs
  • zab
  • tojásméntes tészták
  • árpa
  • korpák

Gluténmentesek:

  • tápióka
  • rizs
  • köles
  • puffasztott amaránt
  • hajdina
  • quinoa
  • chia mag
  • kukoricadara
  • utifűmaghéjpor

6. Vitaminok és egyéb ásványi kiegészítők – ezek adása elengedhetetlen a kutya egészséges fejlődéséhez. Kicsit lentebb találod hogy milyen vitaminokat kell adnod a kutyádnak.

Azt hogy melyik összetevőt milyen arányban rakd bele a kutyád étrendjébe, érdemes az állatorvossal egyeztetni mielőtt elkezded ezt az étrendet.

BARF táplálás

A BARF a nyers táplálást jelenti (Biologically Appropiate Raw Food). Ez az étrend a jól hasznosuló nyers étrendre épül. Visszakanyarodik a kutyák ragadozó őseihez, akik nyersen ették a húst, belsőségeket, zöldségeket, gabonákat és gyógynövényeket. Ahhoz hogy a kutyád a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson, ki kell alakítani egy 1-2 hetes menüsort. A kutyádnak hozzá kell jutnia a minden szükséges tápanyaghoz a méreteinek, korának és aktivitásának megfelelően. A természetben sem jut minden nap minden számára fontos alapanyagokhoz.

Kiegyensúlyozott BARF étrend összetevői

1.) Nyers hús – általában érdemes 15-25% zsír tartalmú húsokat választani, mert a zsír az alapvető energiaforrása ennek az étrendnek.
2.) Nyers húsos csont – ennek célja a megfelelő kálcium és foszfor és egyéb ásványi anyagok bevitele, amenyiben nem adsz csontot érdemes bió tojáshéjport használni.
3.) Belsőségek – ezek tartalmazzák a zsírben oldódó vitamainok többségét, például a máj.
4.) Zöldségek – ezek tartalmazzák a szükséges rostokat és enzimeket.
5.) Tejtermékek – a kutyák rendkívül szeretik ezeket, megkönnyítve így a gyógynövények bevételét.
6.) Gabona – ez lehet glutén tartalmú vagy gluténmentes egyaránt, bár kutatások szerint a kutyáknak nem feltétlenül szükséges kiegészítő. De ha neked igazán aktív kutyád van vagy éppen szoptat, akkor jól jöhet nekik az étrendben.
7.) Kiegészítők – elengedhetetlen a BARF étrendben, ezek tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat, vitaminokat, melyre a kutyádnak mindenképpen szüksége van, például: csipkebogyó, lazacolaj, zöldkagykópor vagy a korábban említett bio tojáshéj por. Később még szó lesz ezekről.

Helyes arányok a kutyák BARF étrendjében

A megfelelő BARF étrend összeállítása függ a kutyád fajtájától, aktívitásától, korától, valamint attól, ,hogy a szervezete hogyan hasznosítja ezt az étrendet. Az alap megoszlás így néz ki:

BARF étrend helyes arányai

  • izomhús: 35-45%,
  • húsos csont: 15-25%,
  • belsőségek: 10-15%,
  • zöldségek és gyümölcsök: 5-20%
  • és persze az étrendkiegészítők

A nyers kosztot soha ne keverd száraztáppal, mert megnehezíti a kutyád emésztését.

Mit NE adj a kutyádnak: nyers avokádó, nyers padlizsán, nyers bab, nyers burgonya,, hagyma, hüvelyesek, retek, birsalma, bodza, articsóka, citrusfélék, szőlő, mazsola, mogyoró, csoki és édesítőszerek. A kiskutyák három hónapos korig ne egyenek csontot, és utána sem lehet csöves vagy főzőtt csontot adni nekik!

Kutya etetése száraz- vagy nedves táppal

Talán a legáltalánosabb táplálási mód a száraztápos és a nedves tápos, kiegészítőkkel kombinált táplálás. A kutyatápot gyártó cégek rengeteg pénzt fordítanak a tápok megfelelő kialakítására. A száraz- és nedves tápok összetétele, tápanyagtartalma nagyon különböző. Nem mindegy tehát, hogy milyet választasz. A tápok a korábbi étrendekkel szemben tudományosan tartalmaznak fehérjét, szénhidrátot és vitaminokat. Ha ezt az étrendet választod mindenképpen egyeztess a tenyésztővel, hogy az átalad választott fajtának melyik tápot javasolja és milyen kiegészítőket adj mellé. Valószínűleg a tenyésztő ebben már nagy tapasztalattal rendelkezik. A korábban említett kiegészítők kúraszerűen a száraz és nedves tápot evő kutyák számára is elengedhetetlenek: zöldkagylópor (ízületek fejlődésére), bio tojáshéj por, vitaminok (B comlex, C, A, E, D).

 

 

Mennyibe kerül egy kölyökkutya tartása
Mennyibe kerül egy kölyökkutya az első évben? Regisztrálj és töltsd le az ingyenes e-bookot!

 

Milyen vitaminokra van szüksége a kutyádnak?

Bármelyik étrendet is választod, mindenképpen szükség van a kiegészítőkre és vitaminokra. A kutyák esétben is vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok. A zsirban oldódó vitaminokat a máj tárolja, és az egészséges kutyák esetében a szükséges mennyiség termelődik is (D, E, K, A), ezek esetében a nem megfelelő adagolás esetén túladagolhatod a mennyiséget. A vízben oldódó vitaminok nem túladagolhatók, ugyanis a felesleg a vizelettel távozik. A kutyád vitamin igénye függ a kutyád korától, aktivitásától, napi terhelésétől és az egészségügyi állapotától. Nagyon fontos figyelembe venni, hogy egyes vitaminok hiánya betegségek kialakulásához vezethet.
A felsorolt kiegészítők megvásárolhatók por vagy tabletta formában. Ha por formában vásároltad meg, akkor kefirbe vagy joghurtba keverve tudod odadni a kutyádnak. Ha inkább tabletta formában szeretnéd beadni, akkor érdemes egy feladatot kérni a kutyádtól, például ül, és jutalomfalatként odaadni a tablettát. Így pozítiv élmény lesz a kutyád számára a vitaminok bevétele is.

Hogyan és mit ehet egy 7-10 hetes kiskutya?

A kiskutyákat a tenyésztők 8 hetes korában választják el az anyjától, mert ekkor már nem szopott és legalább 1 de van hogy több hete is önállóan eszik. A tenyésztők általában drágább bébiknek való elválasztó táppal kezdik az evés tanítását a kicsiknek, többnyire beáztatva. Feltétlenül azzal a táppal kell etetni a kicsit amit megszokott, hiszen megszokott környezetéből kiszakítva, legalább ez maradjon állandó a kiskutyának. Ha ezt nem tartjuk be, akkor nagy valószínűséggel hasmenése lesz a kicsinek. Később természetesen átállhatunk más tápra, de az átállásnak fokozatosnak kell lennie. Keverve adjuk a tápot, arányosan 3 napig 1/3 új táp-2/3 régi táp, majd újabb 3 napig ½ új -1/2 régi táppal etesd a kiskutyát. Ha nincs hasmenése, akkor jöhet az újabb kb 3 nap 2/3 új -1/3 régi táp és végül csak az új táp. Ha a „házikosztra” vagy a BARF étrendre szeretnél áttérni, akkor mindenféleképpen kérd ki az állatorvosod tanácsát!

Hányszor kell egy nap ennie a kutyádnak?

A kiskutyád napi 3 szor kell etetned fél éves koráig, utána lehet átállni a napi kétszeri étkezésre. A nagy és óriás testű kutyák esetében érdemes megtartani a kétszeri etetést egy éves kor után is, hogy az étel ne terhelje meg a kutya a gyomrát. A kis- és közepes testű kutyák esetében áttérhetsz a napi egyszeri étkezésre.

Mennyit igyon a kutya?

Ha nem beáztatott tápot adsz a kicsinek (kizárólag vízben, ugyanis a tej nem jó a kutyáknak), akkor különös gondot kell fordítanod az ivásra. A lakás vagy udvar több pontjára is helyezz el itató tálat amíg nem jegyzi meg hol a víz, így ha eszébe jut hogy szomjas, könnyebben rátalál. Evés után mindenképp kínáld meg friss vízzel. Fontos hogy a vizet nyáron a meleg, télen a fagyok miatt gyakran cseréld. A víz legyen mindig tiszta és friss!

Vélemény, hozzászólás?