You are currently viewing Mit ehet a kutya karácsonykor?

Mit ehet a kutya karácsonykor?

Szeretem a karácsonyt. Szeretek készülödni és mindenkinek a kedvencét készíteni. Mi már most elkezdtük összeírni, hogy miket sütünk főzünk majd. Kicsit elmerengtem. A kutyám nyálcsorgatva szagol majd bele az egész lakást felölelő sült pulykás, mézeskalácsos fahéjas felhőbe és nem kaphat belőle. Hogy miért? Mert a kutya számára a karácsonyi asztalra kerülő ételek nem mindegyike biztonságos.

Olvasd el az átfogó cikkünket is a kutya egészséges táplálásáról!

A veszély általában nem az olyan nyilvánvaló bűnösökben rejlik, mint a csokoládé, szaloncukor, a szőlő, csont vagy a bőr, mert ezek a kutyád számára veszélyesek. Hanem a „biztonságosnak vélt” ételekben, amelyeket a kutyádra veszélyes módon készítettél el. Például pulyka vagy burgonya veszélyessé válik a kutyádnak, ha vajjal, fűszerekkel készíted el. Az egészséges csemege, mint az alma, egészségtelenné válik, ha a magját vagy a héját rajta hagyod.

Fontos, hogy alapvető szabályokat állíts fel a családi ünneplésen, különösképpen a gyerekeknek, nehogy kedvenceddel probléma történjen és olyat egyen, ami mérgező! Hogy idén meg tudd osztani a karácsonyi asztalra kerülő ételeket a kutyáddal is, a következőkre figyelj.

 

 

Milyen karácsonyi ételt ehet a kutyád?

Kezdjünk egy klasszikus karácsonyi étellel a pulykával, mely a kutyád számára is kíváló fehérje forrás, de a csontot (fulladást és emésztési problémákat is okozhatnak) és a bőrt (fűszeres és vajas) mindenképpen távolítsd el róla. A köretnek készült francia saláta alapanyagai (répa, zöldborsó, alma, édesburgonya) a kutyád számára is hasznos vitaminokat és tápanyagokat tartalmazz. Mielőtt bekevered az alapanyogat az öntetbe vegyél ki a kutyád számára néhány kanállal.
Alma: tele van A- és C-vitaminnal, és finom mindenképpen távolítsd el az alma magját, szárát héját.
Zöldbab: az „egyél zöldet” nem csak az emberekre vonatkozik. A zöldbab tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hasznosak lehetnek kutyádnak. Csak győződj meg róla, hogy nincs hozzá hozzáadott összetevő.
Sütőtök: a tök tele van tápanyagokkal, amely támogatja az emésztést, és javítja kutyád bőrét és szőrzetét.
Sárgarépa: gazdag béta-karotinban, ami javítja a kutyád bőrét és a szőrzetet, magas a rosttartalma, és tele van antioxidánsokkal.
Mint láthatod ha szeretnéd meglepni kedvencedet egy különleges Karácsonyi vacsorával, akkor egy kis odafigyeléssel könnyedén meg tudod csinálni.

Milyen karácsonyi ételt nem ehet a kutyád?

Pulykacsontok, bőr és szósz: A kis csontok fulladást okozhatnak, és beragadhatnak a kutya beleibe, vagy letörhetnek és irritálhatják a gyomornyálkahártyát. A bőr és a szósz magas zsírtartalmú, ami irritálhatja az emésztőrendszert és hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.
Hagyma, mogyoróhagyma, fokhagyma, metélőhagyma, póréhagyma: Ezek rendkívül irritálják a kutya gyomrát és beleit, és hányáshoz, hasmenéshez, magas pulzusszámhoz és más súlyos állapotokhoz vezethetnek. Mivel ezek az összetevők veszélyesek, ne adj kutyádnak a Karácsonyi vacsorához készített tölteléket, vagy más olyan ételt, amelyek bármilyen hagymát tartalmaznak.
Vaj: A pulykamártáshoz és a bőrhöz hasonlóan a vaj magas zsírtartalma hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. Ezért ne adj a kutyádnak vajon készített ételekt.
Fűszerek: A só, bors, hagymapor, fokhagymapor, szerecsendió és más gyakori Karácsonyi fűszerek irritálják a kutya emésztőrendszerét.
Mazsola/szőlő: Ezek mérgezőek a kutyák számára, hányást, hasmenést és vesekárosodást okoznak.
Desszertek: Mennyi inycsiklandó süteményt és szaloncukorot fogyasztunk ilyenkor, melyet az Újévi igéretünkben majd letornázunk. De a csokoládé, édesítőszerek (xilit) tartalmazó édességek mérgezőek a kutyád számára.
Alkohol: sok ételt alkohollal készítünk, például bort vagy rumotot használunk ízesítésként. Ezek a kutyád számára igencsak veszélyesek.
Élesztőtészta: a kutyád gyomrában erjed, és alkoholmérgezést okozhat, ami nagyon veszélyes.
Ha különleges vacsorával lepnéd meg a kutyádat, akkor a fenti szabályok betartásával Te is biztonságos Karácsonyi menüt készíthetsz a kutyádnak.
Ha ennél többre vágysz, akkor külön készíthetsz a kutyád számára is egy menüt.

Kedvenc karácsonyi kutya menüm

Ime itt az én egyik személyes kedvencem.

Főtt pulyka kutyáknak

Hozzávalók:
150 gramm főtt pulyka, a bőrt és a csontokat eltávolítva
20 gramm főtt zabpehely
50 gramm főtt édesburgonya
2 ek almaszósz

Elkészítés:
Az összes hozzávalót összekeverjük és a sütőben előmelegítjük! Ez a recept egyszerű, és tele van fehérjével, rosttal és tápanyagokkal! Bármilyen kutyád is van, ezt a kutya ételt biztosan élvezettel fogja behabzsolni.

Lazacos-sütőtökös keksz kutyáknak

Hozzávalók:
1½ csésze kókuszliszt
1 csészényi lazacfilé
1/2 csésze olvasztott, de nem forró kókuszolaj
1/2 csésze sült, pürésített sütőtök (helyettesítheted édesburgonyával)
4 tojás
2 teáskanál szárított vagy 2 evőkanál friss, szeletelt petrezselyemlevél (opcionális)
aprító vagy turmixgép

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. A liszt kivételével minden hozzávalót turmixolj le. Ebbe a turmixba keverd bele a lisztet. Gyúrj belőle labdát, lapítsd ki, amennyire tudod, majd helyezd a hűtőbe legalább egy órára! Ha lehűlt, két sütőpapírlap között nyújtsd ki kb. fél cm vékonyra és szaggass belőle formákat! Tepsire téve süsd őket kb. 20 percig, míg aranybarnává és keménnyé válnak! Ha úgy érzed, nem száradtak ki teljesen, 90 fokon hőálló rácsra téve párologtasd el belőle az összes nedvességet!

Ha nem szeretnél külön időt ezzel tölteni, akkor a piacon rengeteg kutyák számára megfelelően elkészített Karácsonyi ételt találsz!

Mi a teendő kutya ételmérgezés esetén?

Ha a kutyán észleled a mérgezést, akkor hánytatással próbálkozhatsz, de célszerű azonnal orvoshoz fordulni! Mivel ilyenkor általában az állatorvosok is ügyeletben vannak, érdemes előre tudakozódni, hogy melyik állatorvos ügyel, nehogy a kutyád ellátás nélkül maradjon.

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!

További cikkek a kutyák egészséges táplálásával kapcsolatban:

Mire figyelj oda, amikor kutyaeledelt választasz?
Milyen vitaminok kellenek a kutyáknak?

Vélemény, hozzászólás?