You are currently viewing Kutya szobatisztaságra nevelése 3 módszerrel

Kutya szobatisztaságra nevelése 3 módszerrel

A kölyökkutya szobatisztaságra nevelésére három jól bevált, egyszerű módszer van:

  1. Pelenka vagy alom módszer.
  2. Boksz vagy kennel módszer.
  3. Csengős módszer.

Bármelyik módszer következtetes alkalmazásával pár hét alatt szobatisztaságra lehet nevelni a kiskutyát. Van azonban pár alapelv, amit a kölyökkutya tanításakor figyelembe venni ahhoz, hogy eredményesen szoktassuk le a lakásba kakilásról illetve pisilésről. Nem kell profi kutyatrénernek lenned, a módszerek alkalmazásával bárki sikeresen szobatiszává teheti a kiskutyáját.

 


 

Saját tapasztalatom Archie szobatisztasára nevelése közben

Amikor lánykoromban hazahoztuk az első kölyökkutyánkat, a kis szőrgombóc skótjuhász Alchibaldot, az első dolga az volt hogy odapiszkított a kézi csomózású perzsaszőnyegre. Édesapám letette a szőnyegre, a kutya elkezdett szaglászni, leguggolt, és már végezte is a dolgát. Természetesen megkapta a szidást, hogy többet ilyet ne csináljon, de nem volt túl sok hatása a leckének. Archi szeretett a kertben bóklászni, de amikor pisilnie kellett, akkor visszaszaladt a lakásba a kézi csomózású perzsa szőnyegre, és ott végezte a dolgát. Hiába takarítottuk fel, mindig visszajárt pont ugyanarra a pontra.

Aztán valaki mondta hogy a sima tisztítószer nem veszi ki teljesen a kutyapisi szagát, próbálkozzunk meg egy speciális tisztító- és szagtalanító szerrel. A szer teljesen eltüntette a szagnyomokat, és Archi többé nem találta a helyet amit már a legelső napon megjelölt. Így már jóval egyszerűbb volt megtanítani, hogy a lakásban nem végezheti el a dolgát, és pár hét alatt szobatiszta is lett. Minden kutya más ütemben sajátítja el a szobatisztaságot, de egy dolog biztos: a szobatisztaság tanítható és tanulható. Olvass tovább, és megtudod hogyan vedd rá a kutyád, hogy ne piszkítson a lakásba!

 

Mennyibe kerül egy kölyökkutya tartása
Mennyibe kerül egy kölyökkutya az első évben? Regisztrálj és töltsd le az ingyenes e-bookot!

Először is három titok, ami nélkül nem sikeres a kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

A sikeres szobatisztaságra nevelésnek három titka van. Az első titok a megfigyelés. Meg kell figyelned a kutyád napi ritmusát. A nem szobatiszta kölyökkutya, akárcsak a csecsemő, még fizikailag nem tudja visszatartani a szükségleteit. A növekedéssel alakul ki a kutyákban az a képesség, hogy tudják kontrollálni az ürítésüket. A kiskutyák általában alvás és evés után végzik el a dolgukat. Figyeld a kutyád alvás és evés után, és vidd arra a helyre, ahol szeretnéd hogy későbbiekben a dolgát végezze. Nehezen felejtem el Lucky első pár hónapját, mert nekem jutott az éjszakai ügyelet, és a legkisebb jelzésre már repítettem a kutyát a kijelölt helyre. Mivel kertes házban lakunk, a kijelölt hely nálunk a kert egy része volt. Így az éjszakát ingázással töltöttem a kert és a lakás között, de ez az időszak nem tartott sokáig. Rövid időn belül megtanulta, hogy mi a dolga és egyre hosszabb ideig vissza tudta tartani a pisilését.

A második titok a türelem. Lehet hogy neked is nehezedre esik türelmesnek lenned a kutyáddal ebben a kezdeti időszakban. Ha baleset történik, akkor utólag soha ne büntesd meg a kutyádat, mert nem érti, hogy mit csinált rosszul. Ha éppen rajtakapod kakilás vagy pisilés közben, akkor határozott „Nem”- mel tiltsd le a kutyát, és vidd a megfelelő helyre. Takarítsd össze a baleset nyomait, de a kutyának már ne kommentáld többé az eseményt. Ne feledd az első titkot, és próbálj meg még sikeresebb lenni a megfigyelésben.

A harmadik titok a jól időzített dicséretben van. Mindenképpen jelölj ki a kutyád számára egy jól takarítható helyet, ahol elvégezheti a dolgát vagy ahova kutyapelenka esetleg alom kerül. Ha a kutyád előre jelez vagy magától a számára kijelölt helyre végzi a dolgát, akkor nagyon dicsérd meg. Dicsérd meg szóval és adj neki egy marék jutalomfalatot, így kellően motivált lesz a kutyád, hogy legközelebb is a kijelölt helyre menjen.

A három módszer, amivel gyorsan és egyszerűen szobatisztaságra nevelheted a kölyökkutyádat

Amint megkaptam Archit, már az elején kialakítottuk a saját életünkhöz igazított napirendjét. Mindig ugyanabban az időben kapott enni, ugyanakkor játszott, aludt, sétált és tanult. A kiskutyák az első hat hónapjukban naponta háromszor esznek, ezt váltja fel 6 hónapos kor körül a napi kétszeri etetés. A kezdeti időszakban mindig volt Archival valaki, aki figyelte, hogy mikor kell a dolgát elvégeznie és azonnal vittük a kijelölt helyre. És akkor jöjjön a három tuti módszer amivel szobatiszta kölyökkutyát nevelhetsz.

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése pelenka vagy alom módszerrel

Tegyél ki egy kutyapelenkát vagy almot egy adott helyre a lakásban, ahová szeretnéd hogy a kutyád a dolgát végezze. Olyan helyet válassz, amihez a kutya önállóan is mindig hozzáfér. Persze tudom hogy a fürdőszoba vagy a WC a legkézenfekvőbb hely, de ha csukva tartod ezeknek a helységeknek az ajtaját, akkor a kutya nem tudja önállóan végezni a dolgát. Ha kertes házban laksz, akkor a kijelölt hely lehet a kert egy homokkal borított része. Amikor meglátod, hogy kutyád szaglászik, körbe-körbe sétál és már kezd leguggolni, akkor vidd gyorsan a kijelölt helyre.

Amint elvégezte a dolgát dicsérd meg szóban és adj neki jutalomfalatot is! Miközben a kutya a dolgát végzi, mondd ki hangosan hogy mit csinál – például „pisil” vagy „kakil”. Így felkészíted a kutyád arra, hogy később parancsra is képes legyen elvégezni a dolgát. Hidd el, hogy ez később még nagyon jól fog jönni. Gondolj csak egy hosszabb autós utazásra vagy egy apartmanos nyaralásra. Az ilyen utakon a szobatiszta kölyökkutya áldás.

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése boksz vagy kennel módszerrel

Szerezz be egy fémketreces boxot vagy kennelt a kutyád számára, és keress neki egy olyan helyet a lakásban, amihez a kutya mindig hozzáfér. Ez lesz a kutyád saját nyugodt, biztonságos helye. Lehetőség szerint olyan helyet válassz, ahol a kutyát nem zavarja a család. Lehet ez egy sarok a nappaliban, vagy egy olyan szobában aminek az ajtaja mindig nyitva van. Az első feladatod az lesz, hogy beszoktasd a kutyádat a boxba. Ezt úgy tudod könnyedén elérni, hogy jutalomfalatokat raksz neki a boxba. A kutya be fog menni a jutalomfalatért, majd amikor felvette ki fog jönni. Hagyd, hogy bármikor kijöjjön! Érdemes a kedvenc játékát és a fekvőhelyát is a boxban tartani.

Ha már jutalomfalat nélkül, magától is bemegy a boxba, akkor próbáld meg becsukni a boksz ajtaját, majd azonnal kinyitni. Növeld az időt fokozatosan amíg csukva tartott az ajtót. Amikor az ajtót kinyitod mondd neki, hogy kijöhet. Így megtanulja, hogy csak a te engedélyeddel jöhet ki a boxból. Egy lelkileg egészséges kutya nem piszkít a saját helyére. Ha a kutyád már a boxában tölti az alvás idejét, akkor a kiengedés után azonnal vezesd a kijelölt helyre, ahol elvégheti a dolgát. Amikor ez sikerül neki, akkor nagyon dicsérd meg. Fontos, hogy a boxot soha ne használd arra, hogy a kutyát megbüntesd. Ne küldd be azért a boxba, mert valamint nem jól csinált!

Rácsos szobakennel

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése csengős módszerrel

Szobatiszta kölyökkutyát nevelhetsz úgy is, hogy megtaníthatod a kutyádat arra, hogy egy csengővel jelezze ha dolga van és ki szeretne menni. A csengős módszer tűnhet a legnagyobb kíhávásnak, pedig néhány egyszerű lépésben megtanítható, és hosszú távon ez a legkényelmesebb, úgyhogy megéri. Először is szerezz be e kutya csengőt. Többféle kutyacsengő is van, vannak ajtóra akasztható csengők, de van olyan is amit a földre kell letenni, és amire a kutya „rámancsol”. Mindegy milyet választasz.

Kutya ajtónyitó csengő

Első lépés

Ismertesd meg a kutyáddal a kiválasztott csengőt. Mutasd meg neki hogyan működik, hogyan tudja megszólaltani. Kezdetben érdemes arra rávenni a kutyádat, hogy az orrával bökje meg a csengőt. Amikor ezt megteszi azonnal dicsérd meg/klikkelj a klikkerrel, és adj neki egy marék jutalom falatot. Ha sikerült felkelteni a kutyád érdeklődését, akkor jöhet a szobatiszta kölyökkutya képzés következő lépése.

Második lépés

Akaszd fel a csengőt a kilincsre. Figyelj arra hogy megfelelően állítsd be a csengőket tartó zsinór hosszát, hogy kutya az orrával elérje, és meg tudja szólaltatni. Jutalomfalat segítségével vezesd a kutyádat az ajtón lógó csengőhöz. Amint odaért, jöhet a már ismert dicséret és jutalmazás. Amint megszólaltatja a csengőt, azonnal dicsérd, és nyisd ki a neki az ajtót. A jutalom maga az ajtó kinyitása, és az hogy szabadon kimehet. Ha a kutyád nem foglalkozik már az ajtóra akasztott csengővel, akkor jutalomfalattal vezetheted rá hogy ismét megszólaltassa. Helyezd el úgy a jutalomfalatot, hogy csak úgy férjen hozzá, hogy közben a csengőt is megszólaltatja. Ha sikerrel jár, akkor dicsérd meg, majd az átadott jutalomfalat után azonnal nyisd ki az ajtót. Gyakorold ezt a lépést többször is, hogy a kutyádban rögzüljön, hogy amint csenget kinyílik az ajtó és kimehet.

Harmadik lépés

Ha a kutya már kint van, eljutott az általad kijelölt helyre és ott végzi el a dolgát, akkor ismét dicsérd meg/klikkelj a klikkerrel és adj neki jutalomfalatot. Amikor a kutyád ráérez a csengetés és az azt követő ajtónyitás ízére, sokszor fog ugráltatni, csak azért hogy kimehessen. Nagyon fontos, hogy mindegyik csengetésre ugyanúgy reagálj, azaz nyisd ki az ajtót, még akkor is ha öt perc alatt tizedszerre csenget. Ne félj, később le fog szokni róla hogy folyton ugráltasson. Már csak egy lépés a szobatiszta kölyökkutya.

Negyedik lépés

Ha már nagyobb a kutyád, de megtetszett ez a fajta jelzés, akkor megtaníthatod a kutyádnak, hogy a mancsával lökje meg a csengőt, vagy lépjen rá, ha olyanfajta csengőt választasz. Ebben az esetben feltételezzük, hogy a kutyád már tud ülni és pacsit adni. Ha még csak kölyök a kutya, akkor érdemes egy rendszerezett tanítási folyamaton keresztül, a fejlődéséhez igazodva megtanítani az alap dolgokra. Ha a kutyád már tud ülni és pacsit adni, akkor ültesd le közvetlenül a csengő elé. Helyezd úgy a kezed, hogy amikor pacsit ad bele a kutyád akkor megszólaltassa a csengőt. Kérj tőle pacsit. Ha csak a legkisebb hangot is sikerül megszólaltatnia, akkor dicsért meg/klikkelj a klikkerrel, és nyisd ki neki az ajtót. A gyakorlás során igyekezz a kezedet lassan elvenni, hogy a kutyád a kezed érintése nélkül szólaltassa meg a csengőt. Amikor ez sikerül neki, akkor ismét dicsérd meg/klikkelj, és nyisd az ajtót.

Gratulálok, szobatiszta kölyökkutya tulajdonos lettél!

A fenti módszerek bármelyikével megtaníthatod a szobatisztaságra a kutyádat, a legjobb mégis ha kombinálod ezeket a módszereket. Önmagában a szobatisztaságra nevelés nem célravezető, fontos hogy a kutyádat minden alapvető feladatra megtanítsd. A tanításban akkor leszel szuper hatékony, ha a feladatok nehézsége követi a kutyád fejlődését, és az egyes feladatok egymásra épülnek. Így jut el a kutya a legmagasabb szintű feladatokig. Mindenféleképpen szükséged lesz egy „tanmenetre” (azt könnyen beláthatod te is, hogy a YouTube-ról véletlenszerűen megnézett videók követése, nem tanmenet). Van viszont egy jó hírem! A Kezdeti lépések online tanfolyamunk pontosan egy ilyen tanmenet. A tanfolyam tavasztól lesz elérhető, de ha most regisztrálsz, akkor hatalmas kedvezményt fogunk adni a tanfolyam árából. Kattints ide, és regisztrálj be. Ingyenes, nem kockáztatsz semmit, és csak egy egyszerű űrlapot kell kitöltened.

Regisztrálj most ingyenesen, és hamarosan küldjük a kedvezményes ajánlatot.


REGISZTRÁLOK

Vélemény, hozzászólás?