You are currently viewing Mi a kutya Dog Puller, és hogyan kell használni?

Mi a kutya Dog Puller, és hogyan kell használni?

Ha már olvastad korábbi posztjaimat akkor tudhatod, hogy van egy weimári vizslám, aki rettentően aktív. Fél éves korára kiderült, hogy a hagyományos labdás játékok, vagy a futás akár biciklivel nem hozza meg a kellő fizikai fáradságot. Sokat böngésztem a netet, hogy hogyan lehetne lefárasztani. Mivel a családban nincsen vadász, így olyan sportot akartam keresni, ami hasonlít az apportmunkához, de mégis összetettebb. Ekkor ajánlotta a barátnőm, hogy vegyünk neki egy Dog Pullert.

Vettem is egyet, majd az interneten utánanéztem, hogy hogyan kell használni. Nem lettünk okosabbak, de elkezdtük dobálni neki, akár egy labdát. A Dog Pullert a kutyám zsákmánynak tekintette, azonnal rohant utána, és vissza is hozta. De aztán inkább zsákmányként tekintve rá, megszerezte és elszaladt vele.

Merész ötletem támadt, és jelentkeztem egy Dog Puller oktatói képzésre. A tanfolyamot elvégeztem és a tanultakat azonnal át is ültettem a mindennapi tréningükbe.

 

 

Mi a Dog Puller?

A Dog Puller egy új innovatív kutyás sport, amely ötvözi a fizikai munkát a mentális munkával. A Dog Puller két azonos méretű lila karikából áll. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy az anyagának köszönhetően nem bántja a kutya ínyét, szagtalan, és tökéletesen illeszkedik a kutya anatómiájához. Azért, hogy minden méretű kutya számára biztonságos legyen 5 féle méretben készül – micro, mini, midi, standard és maxi (large). A Dog Puller kétféle intenzív munkát tesz lehetővé a kutyának: futás és ugrás.

Dog Puller méretek
Micro, mini, midi, standard és maxi dog puller méretek

Futás Dog Pullerrel, vagy running

A futáshoz szükséges pálya egy minimum 15m x 50m-es sík terület, mely sima, nem csúszós a talaja, de nem beton, kavics vagy gumi bevonatú pálya. A közepén három egyenlő, 10m x 10m-es négyzet helyezkedik el. Ezek a kezdő és a kifutási zónák, a pálya további része az elkapási zóna, mely minimum 7m, de ez nincsen sem jelölve sem elkerítve, mint 3 x 10m x 10m-es területek. A futam ideje 90 másodperc. A versenyző páros – felvezető és kutyája – két egyforma méretű Dog Pullert kell használnia.

A futam a kezdő zónából kezdődik. Az időmérés és ezzel a futam kezdetét a felvezető azzal indítja el, hogy tisztán láthatóan kétszer összeüti a két pullert. A felvezető a futam során váltott irányba dobja a két pullert a kezdő zónából. A kutya az elkapási zónában a még mozgó pullert (felszínhez képest forog és mozog, azaz nem fekszik teljes terjedelmével az egyik oldalán) elkapja és visszaviszi a kezdő zónába. Amennyiben külső hatás mozgásra bírja a már az oldalán fekvő pullert, akkor az, nem számít mozgó pullernek. A kezdő zónából eldobott pullernek legalább egyszer érintenie kell a talajt, mielőtt azt a kutya elkapja, és át kell haladnia a kifutási zóna és az elkapási zónát elválasztó vonalán a kijelőlésre használt két zászló között. A dobást követően a felvezető elhagyhatja a kezdő zónát, de csak akkor érvényes a következő dobása is, ha azt a kijelölt kezdőzónából indítja újra. A kutya az elkapott pullert a kezdő zónába leteheti a földre vagy a felvezető kezébe is adhatja, mielőtt a másik pullerért megy.

A verseny folyamán a dobások száma nincs korlátozva, csak az idő ameddig a futam tart. Ha a 90 másodperc lejárata előtt a felvezető elindítja a dobást, akkor sikeres teljesítés esetén jár a pont.

A pályán lévő bírók szigorú előírásoknak megfelelően pontoznak. Ezt a Dog Puller Federation egységes szabályzata határozza meg.

Dog Puller running futó pálya

 

Ugrás Dog Pullerrel, vagy jumping

Az Dog Puller ugráshoz szükséges pálya mérete 10m x 10m. A futam ideje itt is 90 másodperc. A futam alatt két azonos méretű Dog Pullert kell használni. Az időmérés és a futam, csak akkor indul el, amikor a felvezető tisztán, láthatóan kétszer összeüti a két pullert. A futam során a kutyának a felvezető kezében lévő puller-re kell ráfognia ugrás közben úgy, hogy 2 vagy 4 lábbal a levegőben van. A fogás pillanatában a pullernek a felvezető kezében kell lennie. A fogást követően a felvezető elengedheti a pullert. A kutyának az ugrásoknál/átfogásoknál egyértelmű oldalváltásokat kell mutatnia jobbra illetve balra a törzsével.

A futam ideje alatt a kutyának láthatóan mozdulnia kell a felkínált puller irányába. A felvezető állhat, ülhet vagy térdelhet, de csak olyan módon, hogy egyetlen testrészét sem használja akadályként az ugrást segítve vagy az ugrás elősegítésére. Ha a felvezető valamely testrészét mégis akadályként használja, akkor ezt a bíró szankcionálhatja (összespontszám felezése vagy kizárással az adott futamból). A cél, hogy a kutya maximális számú ugrást és fogást hajtson végre a futam ideje alatt.

Dog Puller ugró pálya
Dog Puller ugró pálya

Miért jó a Dog Puller?

A megfelelően kiválasztott karikák segítségével a kutyád folyamatosan ösztönözhető. Igy javítható az állóképessége, robbanékonysága, koordinációja és a koncentrációja is. Ezeknek köszönhetően a kutyád általános fizikai állapota folyamatosan karbantartható. Mindemellett segíthet az alap engedelmességi feladatok elmélyítésében. A játék során a gazda – kutya kapcsolat is fejlődik, erősödik.

A Dog Puller segítségével 10 perc gyakorlással annyit mozog a kutyád, mintha futnátok 5 km-t, vagy 2 órán át dobálnád neki a hagyományos labdát.

A Dog Puller nem csak egy hobby, ha versenyezni szeretnétek ebben a sportágban, akkor erre is van lehetőséged.

Hogyan sajátíthatod el a Dog Puller használatát?

A saját tapasztalatom alapján, mindenképpen keress egy oktatót vagy trénert, aki segít az alapok elsajátításában. Ha Kecskeméten vagy környékén laksz, akkor keress bizalommal. Kattints ide az elérhetőségeimhez.