You are currently viewing Mi a kutya Dog Puller, és hogyan kell használni?

Mi a kutya Dog Puller, és hogyan kell használni?

Ha már olvastad korábbi posztjaimat akkor tudhatod, hogy van egy weimári vizslám, aki rettentően aktív. Fél éves korára kiderült, hogy a hagyományos labdás játékok, vagy a futás akár biciklivel nem hozza meg a kellő fizikai fáradságot. Sokat böngésztem a netet, hogy hogyan lehetne lefárasztani. Mivel a családban nincsen vadász, így olyan sportot akartam keresni, ami hasonlít az apportmunkához, de mégis összetettebb. Ekkor ajánlotta a barátnőm, hogy vegyünk neki egy Dog Pullert.

Vettem is egyet, majd az interneten utánanéztem, hogy hogyan kell használni. Nem lettünk okosabbak, de elkezdtük dobálni neki, akár egy labdát. A Dog Pullert a kutyám zsákmánynak tekintette, azonnal rohant utána, és vissza is hozta. De aztán inkább zsákmányként tekintve rá, megszerezte és elszaladt vele.

Merész ötletem támadt, és jelentkeztem egy Dog Puller oktatói képzésre. A tanfolyamot elvégeztem és a tanultakat azonnal át is ültettem a mindennapi tréningükbe.

 

 

Mi a Dog Puller?

A Dog Puller egy új innovatív kutyás sport, amely ötvözi a fizikai munkát a mentális munkával. A Dog Puller két azonos méretű lila karikából áll. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy az anyagának köszönhetően nem bántja a kutya ínyét, szagtalan, és tökéletesen illeszkedik a kutya anatómiájához. Azért, hogy minden méretű kutya számára biztonságos legyen 5 féle méretben készül – micro, mini, midi, standard és maxi (large). A Dog Puller kétféle intenzív munkát tesz lehetővé a kutyának: futás és ugrás.

Dog Puller méretek
Micro, mini, midi, standard és maxi dog puller méretek

Futás Dog Pullerrel, vagy running

A futáshoz szükséges pálya egy minimum 15m x 50m-es sík terület, mely sima, nem csúszós a talaja, de nem beton, kavics vagy gumi bevonatú pálya. A közepén három egyenlő, 10m x 10m-es négyzet helyezkedik el. Ezek a kezdő és a kifutási zónák, a pálya további része az elkapási zóna, mely minimum 7m, de ez nincsen sem jelölve sem elkerítve, mint 3 x 10m x 10m-es területek. A futam ideje 90 másodperc. A versenyző páros – felvezető és kutyája – két egyforma méretű Dog Pullert kell használnia.

A futam a kezdő zónából kezdődik. Az időmérés és ezzel a futam kezdetét a felvezető azzal indítja el, hogy tisztán láthatóan kétszer összeüti a két pullert. A felvezető a futam során váltott irányba dobja a két pullert a kezdő zónából. A kutya az elkapási zónában a még mozgó pullert (felszínhez képest forog és mozog, azaz nem fekszik teljes terjedelmével az egyik oldalán) elkapja és visszaviszi a kezdő zónába. Amennyiben külső hatás mozgásra bírja a már az oldalán fekvő pullert, akkor az, nem számít mozgó pullernek. A kezdő zónából eldobott pullernek legalább egyszer érintenie kell a talajt, mielőtt azt a kutya elkapja, és át kell haladnia a kifutási zóna és az elkapási zónát elválasztó vonalán a kijelőlésre használt két zászló között. A dobást követően a felvezető elhagyhatja a kezdő zónát, de csak akkor érvényes a következő dobása is, ha azt a kijelölt kezdőzónából indítja újra. A kutya az elkapott pullert a kezdő zónába leteheti a földre vagy a felvezető kezébe is adhatja, mielőtt a másik pullerért megy.

A verseny folyamán a dobások száma nincs korlátozva, csak az idő ameddig a futam tart. Ha a 90 másodperc lejárata előtt a felvezető elindítja a dobást, akkor sikeres teljesítés esetén jár a pont.

A pályán lévő bírók szigorú előírásoknak megfelelően pontoznak. Ezt a Dog Puller Federation egységes szabályzata határozza meg.

Dog Puller running futó pálya

 

Ugrás Dog Pullerrel, vagy jumping

Az Dog Puller ugráshoz szükséges pálya mérete 10m x 10m. A futam ideje itt is 90 másodperc. A futam alatt két azonos méretű Dog Pullert kell használni. Az időmérés és a futam, csak akkor indul el, amikor a felvezető tisztán, láthatóan kétszer összeüti a két pullert. A futam során a kutyának a felvezető kezében lévő puller-re kell ráfognia ugrás közben úgy, hogy 2 vagy 4 lábbal a levegőben van. A fogás pillanatában a pullernek a felvezető kezében kell lennie. A fogást követően a felvezető elengedheti a pullert. A kutyának az ugrásoknál/átfogásoknál egyértelmű oldalváltásokat kell mutatnia jobbra illetve balra a törzsével.

A futam ideje alatt a kutyának láthatóan mozdulnia kell a felkínált puller irányába. A felvezető állhat, ülhet vagy térdelhet, de csak olyan módon, hogy egyetlen testrészét sem használja akadályként az ugrást segítve vagy az ugrás elősegítésére. Ha a felvezető valamely testrészét mégis akadályként használja, akkor ezt a bíró szankcionálhatja (összespontszám felezése vagy kizárással az adott futamból). A cél, hogy a kutya maximális számú ugrást és fogást hajtson végre a futam ideje alatt.

Dog Puller ugró pálya
Dog Puller ugró pálya

Miért jó a Dog Puller?

A megfelelően kiválasztott karikák segítségével a kutyád folyamatosan ösztönözhető. Igy javítható az állóképessége, robbanékonysága, koordinációja és a koncentrációja is. Ezeknek köszönhetően a kutyád általános fizikai állapota folyamatosan karbantartható. Mindemellett segíthet az alap engedelmességi feladatok elmélyítésében. A játék során a gazda – kutya kapcsolat is fejlődik, erősödik.

A Dog Puller segítségével 10 perc gyakorlással annyit mozog a kutyád, mintha futnátok 5 km-t, vagy 2 órán át dobálnád neki a hagyományos labdát.

A Dog Puller nem csak egy hobby, ha versenyezni szeretnétek ebben a sportágban, akkor erre is van lehetőséged.

Hogyan sajátíthatod el a Dog Puller használatát?

A saját tapasztalatom alapján, mindenképpen keress egy oktatót vagy trénert, aki segít az alapok elsajátításában. Ha Kecskeméten vagy környékén laksz, akkor keress bizalommal. Kattints ide az elérhetőségeimhez.

Tudom, egyedül nem megy

Amióta csak kutyákkal kezdtem el foglalkozni egy dolog volt amire vágytam: mindig magabiztos legyek amikor a kutyámmal foglalkozom. Tudjam mit miért csinál, és mit hogy kell kezelnem hogy neki is jó legyen és nekem is. Nagy utat tettem meg, és a tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Ezért hoztam létre a Millie Dog Gazdi Klubot, ami egy zárt klub olyan lelkes kutya gazdiknak, mint amilyen Te is vagy.

Kattints ide, regisztrálj, és küldöm a részleteket emailben!