You are currently viewing Így tanítsd meg pár nap alatt a kutyádat a kézjelekre

Így tanítsd meg pár nap alatt a kutyádat a kézjelekre

Több mint 10 évvel ezelőtt, amikor megismertem a férjem, egy 4 éves törpe schnauzerem volt. Léna kis mérete ellenére jól nevelt kutyának számított, de a kézjeleket nem ismerte. Az egyik alkalommal nagyobb társasággal filmezős estén voltunk egy barátunknál. A barátnőm elhozta a mopszát is, Tulu-t – mi nem vittük a Lénát. Ilyenkor rendszerint kaját is rendeltünk, és amikor megjött a rendelés, az egészet kipakoltuk a kanapé előtti alacsony, kis dohányzó asztalra. Na, gondoltam magamban, most fogja ellopni valamelyikünk ételét a kutya. Tulu elindult az asztal felé, de közben ránézett a barátnőmre. A barátnőm meg sem szólalt, csak kitartotta előre a kezét hátra hajtott tenyérrel, mintha csak stop jelet mutatna. Tulu azonnal megállt. A következő kézjel az volt, hogy egyenes karral, lefelé mutató tenyérrel úgy csinált, mintha lenyomna valamit. Tulu pedig lefeküdt. Teljes ámulatban voltam, és azonnal tudtam, hogy ezt nekem is meg kell tanítanom a Lénának.

 


 

Én is kézjeleket akarok használni!

Egy darabig az internetet böngésztem a hivatalos kézjelek megismeréséért, de végül saját kézjelet találtam ki. Azt több helyen is leírták, hogy nincs túl nagy jelentősége, hogy mi a konkrét kézjel, egy a fontos, hogy következetesen használjuk. Férjemmel együtt saját kézjeleket találtunk ki – amikről egyébként később kiderült, hogy nagyrészt „hivatalosan” is úgy használják. Léna gyorsan megtanulta, hogy az ökölbe szorított, a test mellett alacsonyan kinyújtott kéz azt jelenti, hogy üljön le, a nyitott, felé fordított tenyér pedig azt, hogy álljon meg. A legszebb az egészben az, hogy mindezt néhány nap alatt megtanulta, mindössze a megfelelő módszert kellett hozzá alkalmazni.

 

Kutyapéntek Rékával - Kutyaoktató, kutyatréner ingyenes tanácsadás a Facebook-on élőben
Ingyenes kutyanevelési tanácsadás Facebook élőben Rékával, a Kutyapéntekben. Kattints a képre és jelentkezz most!

Van rá egyszerű módszer?

Igen van. Ezt a módszert mindjárt meg is mutatom, hogy te is meg tudd tanítani a kutyusodat pár nap alatt a kézjelekre. Az idő múlásával persze a feladatok és a jelek száma nálunk is bővült. Jó móka volt a számunkra a tanítás, főleg, hogy több időt töltöttünk együtt, hogy kitaláljuk miket és milyen jelekkel tanítsunk. Még arra is volt kézjelünk, hogy kimenjen pisilni. Akkor még nem is gondoltuk, hogy mennyire hasznos lesz a későbbiekben, hogy mindezeket megtanítottuk. Léna idővel egyre rosszabbul hallott és így kezdett nehézkessé válni a vele való verbális kommunikáció. A kézjeleket viszont már ismerte, úgyhogy simán kezelhető maradt még akkor is, amikor már gyakorlatilag megsüketült. Nem is tudom hogyan kezeltük volna ha nem tanítjuk meg idejében a kézjelekre.

Kézjelek kölyökkutyával nulláról

6 hónappal ezelőtt hozzánk került egy Weimari vizsla. Lucky-t 8 hetes korában kezdtem el tanítani, parancsszavakkal és kézjelekkel is. A kézjelek nemcsak hasznosak, hanem segítenek elmélyíteni a kapcsolatodat is a kutyáddal. Ha le akarom egyszerűsíteni, akkor ez egy kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló különleges barátság, ami folyamatosan építhető és erősíthető. A tanítás pedig egy pozitív megerősítésen alapuló minőségi idő, amit a kutyával mindketten élvezünk.

Ezért tanulják meg a kutyák könnyen a kézjeleket

A kutya is, mint a legtöbb állat, testjelekkel kommunikál. Gondold csak végig a kutya pozícióját egy adott helyzetben: például amikor fél, behúzza a farkát és összegömbölyödik, míg ha támadni akar akkor inkább felborzolja a szőrét, vicsorog és a testsúlyát előre helyezi, azaz dominánsan megpróbál felülkerekedni az ellenfelén. Tehát elsősorban a testével kommunikál. Ezért van az, hogy az emberrel is szívesen kommunikál testbeszéddel és jelekkel. Az ELTE-n egy kutatócsoport elvégzett egy vizsgálatot amiben kimutatta, hogy a kutyák emberi kommunikációs jelzésekre adott reakciója nagyon hasonló a babákéhoz.

„A kutya számára az úgynevezett nem verbális típusú jelzések általában fontosabbak, mint a szavak, így amikor a gazda kommunikációs kapcsolatba akar lépni a kutyával, akkor az állat számára a szemkontaktus felvétele általában fontos (ez még akkor is így van, ha bizonyos helyzetekben erre nincsen mód, s ilyenkor a megszólítás marad csak). A szemkontaktus sokszor nagyon hatásos abban, hogy befogadókész állapotba hozza a kutya elméjét, ilyenkor elkezd figyelni, és várja a további információkat” -a kutatócsoport vezetője. (A kutatók az eredményeket a Current Biology folyóiratban publikálták.)

Tuti módszer amivel a megtaníthatod a kézjeleket a kutyádnak

Az első és talán a legfontosabb, hogy a kutya figyeljen rád. Amíg ezt nem éred el, addig semmit nem fogsz tudni megtanítani a kutyádnak. A kézjelek bevezetése során is nagyon fontos a szemkontaktus és a figyelem. Ezt úgy tudja legegyszerűbben elsajátítani a kutyád, ha először adsz neki pár ízletes jutalomfalatot, hogy tudja miért is kell megdolgoznia. Ülj le vagy térdelj le a kutya mellé. Vedd kezedbe a jutalomfalatot és tedd a szemedhez közel és mondd a kutyádnak azt a vezényszót, amivel utasítod, hogy rád figyeljen.

Használd a Figyel parancsot

A legegyszerűbb ha a „Figyel” szót használod, de lehet mást is, csak legyél következetes. Amikor egy pillanatra odapillant a kutyád, azonnal használd az általad kiválasztott rövid, egyszerű dicséretet, például „Ez az!” vagy „Igen!”, vagy kattints a klikkerrel, és jutalmazd meg a kutyád. Ismételgesd ezt a feladatot. Ha látod a kutyán, hogy a vezényszóra és a kézjelre együttesen tökéletesen rád figyel, akkor emelheted a lécet, és már jutalomfalat nélkül, csak a mutató ujjadat az orrodhoz érintve mondd, hogy „Figyel”. Amikor megteszi, akkor jöhet a szóbeli dicséret vagy a klikker, a simogatás és a jutalomfalat.

Gyakorold a kézjeleket

Naponta többször is gyakorold, és a kutyád néhány alkalom után megtanul rád figyelni. Amikor ezt már elsajátította a kutyád, akkor megteremtetted az alapot arra, hogy bármilyen feladatot és annak kézjelét megtanítsd neki. A legfontosabb kézjelek szerintem amiket érdemes megtanítani egy kutyának, az ül, fekszik, áll, marad, gyere, hagyd és az ereszd. Ezek a viselkedések a későbbiekben nagy hasznodra leszenek. Ez persze csak egy minimális szint, amit mindenképpen érdemes a kutyádnak elsajátítani. Ha ráérzel a trükkök tanításának ízére, akkor rengeteg lehetőség közül választhatsz. Megtaníthatod a frizbizésre, labdázásra, különféle tárgyak apportírozására, akár mobil telefon, kulcs vagy távírányító, a meghajlásra, karika átugrásra, pitizésre, lábtörlésre, a villany fel- és lekapcsolására, a játékai összepakolására, újság vagy levél behozására vagy akár a mosógép bepakolására is. Nagyjából bármi, amit megtanítasz a kutyádnak parancsszóra, az megtanítható kézjelekre is.

Csináld végig ezt az öt lépést, és a kutyád kézjelre fog leülni

Miután Lucky-t megtanítottam arra hogy rám figyeljen, elsőként az „ül” kézjelet tanítottam meg neki. A gyerekeinek mindenáron pacsit akartak a kutyától, ehhez viszont a kutyának ülnie kell, én erre az „Ül” szót választottam. Te kezdheted más paranccsal is, de én most ezen a parancson fogom megmutatni neked a folyamatot. Mielőtt megkezded a tanítást készítsd el a klikkert ha használsz és a jutalomfalatokat. Ez utóbbi legyen kicsi, puha és nagyon finom, mint például a sajtkocka, sült máj, virsli, szárított marhatüdő. Ezeket egy jutalomfalat tartóban tudod a nadrágodra helyezni, hogy mindig kéznél legyen.

Első lépés: Állítsd magad elé a kutyát

Vezesd a kutyát magad elé úgy, hogy szemben legyen veled, körülbelül 40-50 centire. Ezt úgy érheted el, hogy a két ujjad közé egy jutalomfalatot veszel, és az elkezded húzni a kutya orra előtt. A kutya követni fogja a kezedet, mert érzi benne a jutalomfalat illatát. Ha kicsit kilóg a jutalomfalat az ujjaid közül, akkor ízlelgetni és nyalogatni is fogja a mozdulat közben.

Második lépés: A jutalomfalat tolásával bírd rá hogy leüljön

Ha az első lépés alapján a kutyád veled szemben áll előtted, akkor közelítsd a jutalomfalatot a kutya orra felé, de ne pont szemből, hanem egy kicsit magasabról, a kutya orra felett pár centiről. Told tovább a kezed most már a kutya feje felett, de ügyelj rá, hogy a kutya ne tudja kivenni a falatot a kezedből. A kutya a fejét végig a jutalomfalat irányában fogja tartani. Ahogy tolod a kezed egyre hátrább a kutya feje felett, a kutya egy idő után kénytelen lesz leülni.

Ha a kutya hátrálni kezd, akkor próbáld meg ezt a lépést úgy, hogy a kutya mögött egy fal legyen. A fal miatt a kutya nem tud hova hátrálni, és le fog ülni. Amikor a feneke érinti a földet, akkor klikkelj a klikkerrel vagy dicsérd meg, majd add oda neki a jutalomfalatot. Ha a kutya elkezd ugrálni, akkor túl magasan tartod a kezedet. Tedd egy kicsit lentebb a kezed, közelebb a kutya orrához, és próbáld újra.

Gyakorold be a folyamatot a kutyáddal. Ha falnál kezdted, akkor egy idő után próbáld meg nem a fal előtt. Ha még mindig hátrál és nem ül le, akkor menj vissza a falhoz, és ott gyakorolj tovább. Ha már fal nélkül is leül, akkor folytasd a gyakorlást fal nélkül.

Harmadik lépés: Kezdd el használni a kézjelet

A következő lépés az előre kitalált kézjel bevezetése. A kézjelet általában a jutalomfalattal való megvezetésből alakíthatod ki. Én azért használom az ökölbe szorított, a test mellett alacsonyan előre nyújtott kezet, mert az ökölbe szorított kezemben tartom a jutalomfalatot amikor megvezetem a kutyát. Ismételd meg az első három lépést úgy, hogy már nincs jutalomfalat a kezedben, és csak a kézjelet mutatod a kutyának. Arra figyelj, hogy a kezed most már mindig ökölben legyen, hogy rögzüljön a kézjel a kutyában. Ha a kutya megfelelően végrehajtotta a feladatot, akkor jutalmazd meg. Klikkelj a klikkerrel, dicsérd meg, simogasd meg, és végül adj neki jutalomfalatot.

Negyedik lépés: Vezesd be a parancsszót

Ha ez is meg van, akkor ismét vezesd magad elé a kutyád és add ki a parancsszót. Mondd ki hangosan hogy „Ül”. A parancsszót csak egyszer mondd ki! Ez nagyon fontos, mert ebből tanulja meg a kutya, hogy első szóra engedelmeskedjen. Ha ismételgeted a parancsot, akkor később csak a parancs ismételgetésére fogja megcsinálni amit kérsz. A szó kimondása után mutasd a kézjelet. A kutyád így össze fogja kötni, hogy a verbális parancs után jön a kézjel, azután az ő viselkedése – jelen esetben, hogy leül -, majd a klikkelés, a dicséret és a jutalomfalat. Ezt naponta többször is gyakorold.

Ötödik lépés: Csak a kézjelet használd

Néhány nap után próbáld meg, hogy szólsz a kutyának, majd amikor már rád figyel, akkor nem mondasz semmit, egyszerűen csak mutatod az ülés kézjelét. Ha kutya rád figyel, akkor le fog ülni a kézjelre. Nagyon dicsérd meg, és adj neki sokkal több jutalomfalatot, mint amit szoktál. Ez nagyon értékes jutalmazás és így érezi hogy most valamit nagyon jól csinált! Ha még nem ül le pusztán a kézjelre, akkor menj vissza az előző lépésekhez, és gyakorolj még vele. Rendszeres időközönként próbálkozz meg ezzel a lépéssel, pár nap alatt biztos eredményt fogtok elérni! Amikor a kutya már engedelmeskedik, akkor használd gyakran a kézjelet! Amikor csak alkalmad van rá, és a kutya figyel rád, mutasd a kézjelet. A kutya megcsinálja amit kérsz, és rögzül benne a kézjel.

A titok, amitől szuper hatékony leszel

A kutyák ugyanúgy fejlődési folyamaton mennek keresztül, mint a gyerekek. A gyerekek az iskolában egymásra épülő tananyagokkal, a saját szellemi fejlődésükhöz igazodva tanulják meg a tananyagot. Nyilván meg lehet tanítani egy első osztályos gyereket arra, hogy mi is a 8-as számrendszer, de ha nem ismeri a matematikai alapokat – helyiértékek például -, vagy ha még nincs azon a fejlődési szinten, hogy megértse, akkor nehéz dolgunk lesz.

A kutyák ugyanígy működnek. Akkor leszel szuper hatékony, ha követed a kutyád fejlődését, és egymásra épülve, a kutya fejlődéséhez igazodva, folyamatosan tanítod meg neki az egyre magasabb szintű feladatokat. Ehhez persze szükséged lesz egy „tanmenetre” (vigyázz, a YouTube-ról véletlenszerűen megnézett videók követése, nem tanmenet). Van egy jó hírem! Az Első lépések online tanfolyamunk pontosan egy ilyen tanmenet. A tanfolyam tavasztól lesz elérhető, de ha most regisztrálsz, akkor hatalmas kedvezményt fogunk adni a tanfolyam árából. Kattints ide, és regisztrálj be. Ingyenes, nem kockáztatsz semmit, és csak egy egyszerű űrlapot kell kitöltened.

Regisztrálj most ingyenesen, és hamarosan küldjük a kedvezményes ajánlatot.


REGISZTRÁLOK

Vélemény, hozzászólás?